Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 2.000 ευρώ


Έως και τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να καταχωρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο προκειμένου να μην “μπλοκαριστούν “αυτά αλλά και πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ.

Παράλληλα επισημαίνεται πως  στις περιοχές των δήμων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της  της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη η  διαδικασία της Κτηματογράφησης. Με τη διαδικασία αυτοί  όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) θα πρέπει  να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (όπως κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές). 

Υπενθυμίζεται δε  πως στο Κτηματολόγιο δηλώνονται κτίρια, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, κλειστά γκαράζ, δεξαμενές, δώματα, αρχαία μνημεία, ειδικά ιδιοκτησιακά αντικείμενα, προκήπια/αύλειοι χώροι, υπόγειοι χώροι και πατάρια. Αυτό ισχύει και για τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης μόνο εάν είναι αυτοτελείς, δηλαδή έχουν ποσοστά στο οικόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση μόλις παρέλθει η παραπάνω  καταληκτική ημερομηνία για τις αδήλωτες ιδιοκτησίες μετά αυτές θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα ακίνητα αυτά δεν θα μπορούν να διατεθούν προς αγοραπωλησία. Ενώ εάν τα ακίνητα αυτά δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, τότε αυτά θα περάσουν στα “χέρια” του Δημοσίου και θα εμφανιστούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Ενώ οι περιοχές που φαίνεται να έχουν τις περισσότερες  αδήλωτες ιδιοκτησίες βρίσκονται στην Κρήτη και στην  Κέρκυρα.

Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την δήλωση ιδιοκτησίας

Η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως στα Γραφεία Κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά, αφού σκαναριστούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Διευκρινίζεται πως στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο www.ktimatologio.gr. είναι διαθέσιμα όλα τα έντυπα και τα δικαιολογητικά.

Μάλιστα  τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 περιλαμβάνουν τα έγγραφα που απαιτούνται  αλλά και άλλα συνοδευτικά ανά περίπτωση όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα:

  • Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995.
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που αποδεικνύουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις) και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους.
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου, καθώς και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να επιβεβαιώνει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα:

  • Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικούπροσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.) του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
  • Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.
  • Έως τις 30 Νοεμβρίου είναι  και η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών  των οποίων έληξαν στο τέλος του 2023.

Σημείωση: Για να γίνει αυτή η δήλωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας

Πάντως η  υποβολή της δήλωσης  ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο γίνεται με διάφορους τρόπους με τους εξής τρόπους. Αναλυτικά αυτή μπορεί να γίνει:

-Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου και μετά να επισυναφθούν τα σχετικά αρχεία αλλά και να καταβληθεί το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.

-Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.

-Η υποβολή της δήλωσης μπορεί να γίνει και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής. Ενώ εάν ο υπόχρεος θέλει ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό),  τότε θα πρέπει να γίνει προσκόμιση αντιγράφου  του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου.

Στην περίπτωση ανηλίκου, θα πρέπει να  υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.

Επίσης επισημαίνεται πως για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται θα πρέπει να καταβληθεί  από τον δηλούντα ένα πάγιο τέλος κτηματογράφησης  μεταξύ 20 ευρώ και 35 ευρώ. Αναλυτικά, το τέλος είναι:

  •  35 ευρώ για κύριους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο με κτίσμα, αδόμητο οικόπεδο και  αγροτεμάχιο.
  • και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους .Σε αυτούς  συμπεριλαμβάνονται ο  χώρος στάθμευσης ή αποθήκη.

Τα φυσικά πρόσωπα  όμως των αγροτικών περιοχών που έχουν  περισσότερα από δύο εγγραπτέα δικαιώματα εντός του ίδιου προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ  θα πρέπει να  καταβάλλουν τέλη μόνο για δύο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, τότε οι συγκύριοι θα πρέπει  να υποβάλουν δήλωση κατά το ποσοστό τους και να  πληρώσουν το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Πάντως οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν  το πάγιο τέλους κτηματογράφησης σε έως 12 άτοκες δόσεις εάν χρησιμοποιήσουν τη πιστωτική κάρτα σε συνεργαζόμενη τράπεζα.

https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom