Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Βαρέλι δίχως πάτο η εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια


Δεν έχει πάτο το βαρέλι της εμπλοκής της χώρας σε μια σειρά πολεμικά μέτωπα όπου Γης, στην πρεμούρα της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης συνολικά να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά, αναλαμβάνοντας ολοένα και πιο επικίνδυνους για τον λαό και τη χώρα ρόλους και αποστολές στον ευραωτλαντικό καταμερισμό.

Σε μια αλυσίδα απανωτών εξελίξεων τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε το επόμενο βήμα στην εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή, καθώς από 1/11 στέλνει Ελληνα αρχιπλοίαρχο να παραλάβει καθήκοντα εν πλω διοικητή της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, πλαισιωμένο από πολυεθνικό επιτελείο επί ιταλικού πλοίου. Ταυτόχρονα, στην περιοχή επιχειρεί εδώ και βδομάδες η φρεγάτα «Σπέτσαι».

Εχοντας τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, που κάνουν αυτά τα θέματα «γαργάρα» ή γκρινιάζουν περί «ανταλλαγμάτων», και την ώρα που επιχειρεί να επιβάλει «σιωπητήριο» στους στρατευμένους που ζητάνε να μη συμμετέχει η χώρα μας στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην υλοποίηση της επιχείρησης, καθώς από την αρχή της (εκκίνησε επισήμως στις 19/2 φέτος) ανέλαβε την εν όρμω διοίκησή της (με επικεφαλής Ελληνα υποναύαρχο) στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα, δείγμα της πρεμούρας της εγχώριας πλουτοκρατίας να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη ρόλων και αποστολών εμπλοκής κυριολεκτικά όπου Γης.

Εστειλε, δε, διαδοχικά τρία πλοία του Στόλου, τις φρεγάτες «Υδρα», «Ψαρά» και τώρα «Σπέτσαι», να περιπολούν στον Κόλπο του Αντεν, βάζοντας τα πληρώματα στο στόμα του λύκου, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να εμπλέκονται με πυρά εναντίον UAVs, πυραύλων ή ό,τι άλλο εξαπολύουν οι Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων «δυτικών» συμφερόντων, χρεώνοντας τον λαό με τεράστια κονδύλια, καθώς ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις η τρίμηνη ανάπτυξη μιας φρεγάτας στην περιοχή φτάνει ή και υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι παράγοντες έχουν μιλήσει ακόμα και για 500.000 ευρώ τη μέρα. 

Ολα αυτά για να φυλάνε τα πολεμικά μας πλοία τα καράβια των εφοπλιστών, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο περιστατικό, με τη φρεγάτα «Ψαρά» να παρέχει συνοδεία και κάλυψη στο χτυπημένο δεξαμενόπλοιο «Sounion».

Η ζώνη περιπολιών των ελληνικών φρεγατών λέγεται ότι είναι ο δίαυλος δεξιά και αριστερά του στενού Bab el-Mandeb, μεταξύ Αραβικής Χερσονήσου και Αφρικής, όπου, κατά τις ίδιες πηγές, οι ευρωενωσιακές δυνάμεις επιχειρούν να εγκαταστήσουν μια «buffer zone» («ουδέτερη ζώνη») μήκους 110 - 300 χιλιομέτρων. 

Στο ίδιο πλαίσιο ανάπτυξης προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, στελέχη τους φέρεται να έχουν αναπτυχθεί και στο Τζιμπουτί, ως «σύνδεσμοι», στήνοντας και διατηρώντας «τα απαραίτητα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου», «χτίζοντας μια στιβαρή αρχιτεκτονική υλικοτεχνικής υποστήριξης», όπως λέγεται αρμοδίως. Κι αυτό σε μια ζώνη όπου όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Ινδία κ.ά.) απλώνουν πολεμικά τους μέσα πάνω και στους ανταγωνιστικούς διαύλους του κινεζικού «Δρόμου του Μεταξιού» και του ευρωατλαντικού IMEC (σύνδεσης Ινδίας - ΕΕ).

Στο μεταξύ, πλησίον του πολεμικού μετώπου επιχειρεί και έτερη φρεγάτα του Στόλου, η «Ελλη», ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL (με «καπέλο» ΟΗΕ ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ), αποστολή για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων» όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Στο στόμα του λύκου βρίσκεται και πυροβολαρχία «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας που μετεγκαταστάθηκε και επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία, με το προσωπικό να φυλάει ενεργειακές και άλλες υποδομές των Σαουδαράβων.

Από την Ερυθρά στη Μαύρη Θάλασσα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τρίτη ο Δ. Σκάλκος, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβη Σπ. Λαμπρίδη, βρέθηκε στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ihor Zhovkva, αναπ. προϊστάμενο του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, και με άλλα στελέχη της ουκρανικής Προεδρίας.

Οπως διαχέεται, τα κύρια θέματα της συνάντησης περιλάμβαναν την εφαρμογή της ουκρανοΝΑΤΟικής κοπής «φόρμουλας για την ειρήνη» και τις προετοιμασίες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης. «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, ιδίως στην ανακατασκευή των εγκαταστάσεων στην Οδησσό και την περιοχή», λέγεται επίσης, σχετικά με το «ψητό» που βλέπουν μέσα στα συντρίμμια του πολέμου κατασκευαστικοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καθώς εξάλλου είχε προηγηθεί η διμερής «Συμφωνία Ασφαλείας» που υπογράφηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τα «νομικά βήματα» που απαιτούνται για την έναρξη εφαρμογής της.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει συνέχιση της ελληνικής στήριξης με πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, παραπέρα χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως κόμβων διεκπεραίωσης ευρωΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, «συνέργειες» στις πολεμικές βιομηχανίες των δύο χωρών για επιτάχυνση στις παραδοτέες ποσότητες, αλλά και ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας.

Η ίδια η Προεδρία της Ουκρανίας σε σχετική ανακοίνωσή της έλεγε ότι «από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων υλικής - τεχνικής βοήθειας και εκπαίδευσης. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα θα παράσχει πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης σε Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς στα F-16».

Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμα οφείλει εξηγήσεις και ενημέρωση για τα όσα έχει υπογράψει, ο Zhovkva την ευχαριστούσε για «τη βοήθεια που παρείχε στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία δάνειο 35 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, πορεία για Βουλγαρία χαράσσουν μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θυμίζουμε ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό η Πολεμική Αεροπορία έχει - μαζί με την Ιταλία - την ευθύνη επιτήρησης των εναέριων χώρων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ένδειας δικών τους μέσων. Εντός των πρώτων μηνών του 2025 η αποστολή αυτή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα επεκταθεί και στη Βουλγαρία, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Σόφιας.

Λέγεται μάλιστα ότι αυτές οι «αυξημένες υποχρεώσεις» ήταν ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση ώστε να απαλλαγεί από την ευθύνη να στείλει ελληνικά μαχητικά στη Βαλτική για την αντίστοιχη επιτήρηση του εναέριου χώρου της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, με βασικό στόχο τη Ρωσία.

Οι περιπολίες στο FIR της Σόφιας βέβαια συνεπάγονται ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μια ανάσα από τα ρωσικά μαχητικά. Αλλωστε, ήδη ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ έχουν αναπτυχθεί πολλάκις στην περιοχή, στον άξονα Μπουργκάς - Βάρνα, συλλέγοντας και αναμεταδίδοντας εικόνα και πληροφορίες στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στη Σερβία μαζί με τον Ντ. Τουσκ, όπου και συνάντησαν τον Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς για να του μεταφέρουν - σύμφωνα με τον ίδιο τον Σέρβο Πρόεδρο - «πολύ σημαντικά μηνύματα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και την πρόοδο της Σερβίας» και για «μια διαφορετική προσέγγιση».

Με «διακομματική συναίνεση»

Δεν περνάει μέρα λοιπόν που η χώρα μας να μη γράφει μια νέα σελίδα στο ημερολόγιο της εμπλοκής της στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ποινικοποιήσει τη δράση των φαντάρων, που καταγγέλλουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρούν όπου Γης, σε αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα και τα λαϊκά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, όσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της ΝΔ, άλλο τόσο εκκωφαντική είναι η στήριξη που της προσφέρουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα και μορφώματα που συμφωνούν και επαυξάνουν στα ΝΑΤΟικά σχέδια και στην ελληνική εμπλοκή, ως στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, με την όποια «γκρίνια» τους να εστιάζει στα «ανταλλάγματα» για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με αυτήν τη στρατηγική είναι ώρα να συγκρουστεί ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά ο λαός, απαιτώντας εδώ και τώρα καμία εμπλοκή στον πόλεμο, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι από τις ΝΑΤΟικές αποστολές. 

Μπροστά στις εξελίξεις που είναι ραγδαίες, να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού, ότι δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τους άλλους λαούς και ότι είναι αγεφύρωτο το χάος που χωρίζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες του από τα σχέδια και την πολιτική της αστικής τάξης, και σε πόλεμο και σε «ειρήνη».

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom