Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Στοιχεία «Εργάνη»: Δύο εκατομμύρια απολύσεις το πρώτο οκτάμηνο του έτους!


Ως «ιστορικό ρεκόρ» στην απασχόληση παρουσιάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης του περασμένου Αυγούστου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι «το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2001...».

Στους ίδιους τόνους, τα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται και τη διαμόρφωση του ποσοστού ανεργίας στο 9,5% τον ίδιο μήνα, από 9,9% τον περασμένο Ιούλη.

Αν κάτι «βγάζει μάτι», όμως, δεν είναι άλλη μια ...επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά η πραγματική μαυρίλα για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, όσο κι αν «μαγειρεύονται» στοιχεία και αριθμοί από το υπουργείο Εργασίας.

Ετσι, ενώ οι υπουργοί πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ», τα πραγματικά αρνητικά ρεκόρ για τους εργαζόμενους βρίσκονται αλλού. 

Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται το θετικό ισοζύγιο κατά 299.148 θέσεις απασχόλησης το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου του 2024, αποκρύπτοντας όμως ότι το ίδιο διάστημα, 1.928.729 μισθωτοί έχασαν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους, πάντα σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Αυτός ο τεράστιος αριθμός απολύσεων έγινε σε μια αγορά εργασίας που οι μισθωτοί δεν ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια!

Επιπλέον, σύμφωνα με την «Εργάνη», από τις 1.928.729 απολύσεις που έγιναν οι 1.164.635 ήταν αποτέλεσμα της καταγγελίας των συμβάσεων αορίστου χρόνου εκ μέρους των επιχειρήσεων ή λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου! 

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται μέσα σε μια δίνη ανασφάλειας και «ευελιξίας» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Για τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και έτσι τους αντιμετωπίζουν.

Και βέβαια, οι υπόλοιπες απολύσεις, που ανέρχονται στις 764.094, αν και από την «Εργάνη» χαρακτηρίζονται «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μαρτυρούν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς και άσχημες συνθήκες και όρους εργασίας που διαψεύδουν τον κυβερνητικό μύθο περί «θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές».

Ταυτόχρονα, χαρακτηριστικό στοιχείο στην αγορά εργασίας εδώ και χρόνια έχει γίνει πέραν της προσωρινότητας και η «ευελιξία». Ετσι, στο σύνολο των προσλήψεων που έγιναν από την αρχή του χρόνου, μόνο το 54,11% ήταν πλήρους απασχόλησης, όπου όμως ένα σημαντικό τμήμα τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το 36,53% ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 9,36% με εκ περιτροπής εργασία, είχαν δηλαδή μειωμένο και όχι πλήρες ωράριο και άρα όχι ολόκληρο μισθό.

Μάλιστα, ειδικά τον Αύγουστο, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού μόνο το 48,16% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρες ωράριο, ενώ το 40,65% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 11,19% με εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα 2.890 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν από τις επιχειρήσεις σε μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.

Οσον αφορά τους κυβερνητικούς διθυράμβους για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 9,5% τον προηγούμενο Αύγουστο, να υπενθυμίσουμε ότι το ποσοστό αυτό τον προηγούμενο Ιούνη ήταν στο 9,4%, όμως τον Ιούλη αυξήθηκε στο 9,9%. Οι μικρές αυτές αποκλίσεις γύρω από το 9% με 10%, που σχετίζονται και με τη μεγάλη εποχικότητα της απασχόλησης στη χώρα μας, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για την πορεία της ανεργίας. 

Αλλωστε στο Μεσοπρόθεσμο που παρουσιάστηκε προχτές η εκτίμηση της ίδιας της κυβέρνησης είναι πως το ...2028, δηλαδή μετά από 4 ολόκληρα χρόνια, η ανεργία θα είναι στο 8,5%! 

Και μάλιστα αυτό το υψηλό ποσοστό ανεργίας θα υπάρχει όταν την ίδια χρονιά το ΑΕΠ θα έχει φτάσει τα 272 δισ. ευρώ, από 232 δισ. φέτος. Δηλαδή ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα προστεθούν 40 ολόκληρα δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ομολογεί ότι αυτό θα «πατήσει» πάνω στην τεράστια ανασφάλεια, στην ανεργία, στους μισθούς πείνας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2/10/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom