Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση “αδειάζει” Καχριμάνη - Σκυλακάκης: Χωρίς άδεια το “έγκλημα” στον Γράμμο


Χωρίς να ζητήσει καμία περιβαλλοντική άδεια είτε από του υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), είτε από την αρμόδια δασική υπηρεσία, επιχείρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης να προχωρήσει στο έγκλημα στο Γράμμο, διανοίγοντας δρόμο μέσα σε περιοχή Natura.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε η Περιφέρεια «δεν έχει υποβληθεί ούτε στα κεντρικά (σ.σ τις υπηρεσίες ΥΠΕΝ) ούτε έχει περιέλθει στη δασική υπηρεσία κάποιου είδους τέτοια διαδικασία αδειοδότησης».

Η τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη, έγινε απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Τσίμαρη με θέμα, «Διάνοιξη δρόμου στην Αλπική ζώνη του Γράμμου, προστατευόμενης περιοχής από το δίκτυο Natura 2000».

Σημειώνουμε ότι είχε προηγηθεί το άδειασμα Καχριμάνη από εκπρόσωπο του ΓΕΣ, όταν ο Περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι η διάνοιξη δρόμου πάνω σε παλιό μονοπάτι, στην κορυφογραμμή του όρους Γράμμου, έγινε μετά από αίτημα του Στρατού. 

Τότε το ΓΕΣ όχι μόνο τον είχε διαψεύσει αλλά αποκάλυψε ότι ο Περιφερειάρχης επιχείρησε να εξαπατήσει τον στρατό παρέχοντας ψευδώς διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια ότι «δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις, ότι δεν αποτελεί περιοχή Natura».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Τσιατούρα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άδεια της υπηρεσίας για το έργο και πρόσθεσε πως τόσο από την πλευρά της Ηπείρου όσο και της Δυτικής Μακεδονίας «οι αντίστοιχες διευθύνσεις Κόνιτσας και Καστοριάς έχουν προχωρήσει σε αυτοψία και περιμένουμε τα συμπεράσματα της έκθεσης».

Διενέργεια αυτοψίας από το ΥΠΕΝ και στο …βάθος εισαγγελέας

Ταυτόχρονα ο υπουργός, εξήγγειλε τη διενέργεια αυτοψίας, αυτή την εβδομάδα από υπαλλήλου του ΥΠΕΝ, για να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Το σχετικό θέμα το διερευνά αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Σκυλακάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι «ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) έχει παραδώσει τις σχετικές αυτοψίες στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα, αυτή την εβδομάδα, θα επισκεφτεί το σημείο και κλιμάκιο επιθεωρητών και ελεγκτών Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ, για να διενεργήσει αυτοψία και να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν τυχόν παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αντίστοιχες αυτοψίες έχει κάνει και η δασική υπηρεσία και περιμένουμε τα πορίσματα της».

Συνεπώς, πρόσθεσε, θα περιμένουμε την αυτοψία των επιθεωρητών, και την κρίση της Δικαιοσύνης πριν προβούμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Μάλιστα στην αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη διασφάλισης όλων των προϋποθέσεων «ότι οποιοσδήποτε εργασίες γίνονται σε περιβάλλον Natura (πρέπει) να είναι σύννομες και να έχουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες», ο κ. Σκυλακάκης αδειάζοντας πλήρως τον Περιφερειάρχη με νόημα σημείωσε: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπήρχε ανάγκη για να γίνει το έργο. Οταν θα έχουμε την αυτοψία θα ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει».

https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom