Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Αρχίζει η δίκη για τον φόνο της Φαίης - Στο εδώλιο μητέρα, αδελφή και σπιτονοικοκυρά


Τα σοκαριστικά στοιχεία του παραπεμπτικού βουλεύματος που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» - Τη βασάνισαν μέχρι θανάτου ενώ κυοφορούσε το 4ο παιδί της - Ο εξαναγκασμός σε πορνεία, επαιτεία και οι ξυλοδαρμοί με σκουπόξυλο.

Το σκηνικό της πρωτοφανούς κακοποίησης και της δολοφονίας της 23χρονης Φαίης Μπακογιώργου στην Κυψέλη, αναβιώνει την ερχόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η 57χρονη σπιτονοικοκυρά της άτυχης κοπέλας, η περιβόητη Παγώνα, η μητέρα της και η αδελφή της θα καθίσουν στο εδώλιο κατηγορούμενες για τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου ενώ κυοφορούσε το τέταρτο παιδί της.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει το βούλευμα-καταπέλτη των 58 σελίδων που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την απίστευτη αυτή υπόθεση, οδηγώντας τις τρεις κατηγορούμενες ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Αγριοι ξυλοδαρμοί, εξαναγκασμός σε εκπόρνευση και επαιτεία συνθέτουν την κόλαση που βίωσε η νεαρή κοπέλα και μητέρα τριών παιδιών, έως ότου δολοφονηθεί, κατά την κατηγορία, μέσα σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη όπου «φιλοξενούνταν» από την 57χρονη σήμερα σπιτονοικοκυρά της. Η σορός της Φαίης Μπακογιώργου βρέθηκε από περαστικούς τυλιγμένη σε κουβέρτα, στις 8 Οκτωβρίου του 2021, σε απόσταση 500 μέτρων από το διαμέρισμα, στο οποίο η νεαρή κοπέλα κάθε άλλο παρά φιλοξενία βίωνε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλεύματος, ο εφιάλτης για τη νεαρή κοπέλα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, όταν ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής την εντόπισε στο Γαλάτσι τη στιγμή που δυο άγνωστοι επιχειρούσαν να την επιβιβάσουν σε ένα αυτοκίνητο. Ο άνδρας αυτός προσφέρθηκε μεν να βοηθήσει την κοπέλα, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ήταν ο οδηγός της σπιτονοικοκυράς που σήμερα κατηγορείται για τη δολοφονία της.

Μέχρι τότε η Φαίη Μπακογιώργου με τα ανήλικα παιδιά της, τη μητέρα της και την αδελφή της διέμεναν σε ένα σπίτι στο Μενίδι, όμως λόγω έξωσης είχαν αναγκαστεί να φύγουν από αυτό. Τότε, η κατηγορούμενη σήμερα σπιτονοικοκυρά προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις τρεις γυναίκες στο διαμέρισμά της επί της οδού Δροσοπούλου, στην Κυψέλη. 

Μόνο που «η προσφερόμενη βοήθεια» εκ μέρους της «δεν εδράζετο σε αγνά φιλανθρωπικά αισθήματα αλλά αντίθετα η ανωτέρω εμφορείτο από ταπεινά ελατήρια, καθώς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευάλωτη θέση στην οποία είχε βρεθεί η Μπακογιώργου Φωτεινή -άστεγη, χωρίς εργασία και με ανήλικα τέκνα- προκειμένου να την εξωθήσει στην πορνεία και την επαιτεία», αναφέρεται η δικογραφία. Τα όσα περιγράφονται στη συνέχεια στην εισαγγελική πρόταση και το βούλευμα που την υιοθετεί ως προς τα πραγματικά περιστατικά δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους.

Καθ’ όλο το διάστημα της «φιλοξενίας» της -και συγκεκριμένα από τις αρχές του 2020 έως και τις 8.10.2021- σημειώθηκαν επαναλαμβανόμενα περιστατικά άσκησης βίας και εκτόξευσης απειλών κατά της Φαίης Μπακογιώργου. «Τα περιστατικά σωματικής βίας συνίσταντο σε πλήξη σε διάφορα σημεία του σώματός της, άλλοτε με τη χρήση ξύλινης ράβδου και άλλοτε με γροθιές, λακτίσματα και σφαλιάρες», αναφέρουν οι δικαστές, με αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος του θύματος, οι οποίες για να αποκατασταθούν χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου η άτυχη κοπέλα μετέβη σε δημόσια νοσοκομεία με κακώσεις ώμου και βραχίονα, με πονοκεφάλους ακόμη και με «τραυματική απόπτωση του επιθυλίου του κερατοειδούς και στους δύο οφθαλμούς». Η κακοποίηση της κοπέλας προερχόταν από τη σπιτονοικοκυρά, η οποία «με αυτόν τον τρόπο κατάφερνε να την κατακρατά παράνομα και να την εξαναγκάζει να επαιτεί και να εκπορνεύεται», κρατώντας εκείνη τα «έσοδα» που της έφερνε!
faih2
Μώλωπες και εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα της 23χρονης
Ολα τα παραπάνω, όπως αναφέρεται, ήταν εις γνώση της μητέρας και της αδελφής του θύματος. Η τελευταία μάλιστα συνόδευε την άτυχη Φαίη στα σημεία όπου της υποδείκνυε η σπιτονοικοκυρά για να προβεί σε επαιτεία και εκπόρνευση. «Θυμάμαι τη Φαίη να γυρνάει στη Φωκίωνος Νέγρη και πίσω της να είναι η αδελφή της. Εγώ καταλάβαινα ότι ή ζητιάνευε ή έψαχνε να βρει άνδρες για να πάει μαζί τους και αυτοί να της δώσουν λεφτά», κατέθεσε γυναίκα που εργάζεται στην περιοχή, ενώ άλλος μάρτυρας περιέγραψε στις Αρχές πως έβλεπε την κοπέλα να ζητιανεύει «πάντα χτυπημένη, με μαυρισμένα μάτια, μώλωπες στο πρόσωπο και κάποιες φορές με επίδεσμο στο χέρι ή στο πόδι». Την κακοποίηση της νεαρής γυναίκας αλλά και την εξουσία που της ασκούσε η Παγώνα επιβεβαιώσαν γιατροί που κατέθεσαν στην ανάκριση. Ο πατέρας του θύματος, δε, κατέθεσε πως κάθε φορά που η κατηγορούμενη τηλεφωνούσε στην κόρη του «την έλουζε κρύος ιδρώτας».

Διακοπή κύησης

Η βάναυση συμπεριφορά της σπιτονοικοκυράς σε βάρος της άτυχης κοπέλας έφτασε μάλιστα στο σημείο «της πρόκλησης διακοπής κύησης», όπως βεβαιώσαν στην ανάκριση ο ιατροδικαστής αλλά και γιατροί του Λαϊκού, στο οποίο το θύμα είχε μεταβεί υποστηρίζοντας ότι έπεσα «από τη σκάλα». Μάρτυρας στην υπόθεση κατέθεσε χαρακτηριστικά για την κακοποίηση της 23χρονης Φαίης από την 57χρονη Παγώνα: «Τελευταία φορά που θυμάμαι τη Φαίη να τρώει ξύλο ήταν λίγο πριν βρεθεί νεκρή και καταλάβαινα την Παγώνα να τη χτυπάει και να της λέει: “τόσα παιδιά έχεις, θέλεις και άλλα; Πρέπει να το ρίξεις”. Μάλιστα άκουσα τη Φαίη να λέει: “κατέβα από πάνω μου με έσκασες”. 

Εκείνη τη φορά ήταν η χειρότερη όλων. Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω το ξύλο που έριξε στη Φαίη. Ελεγα από μέσα μου “δεν κουράστηκε να τη χτυπάει;”. Σκεφτόμουν πώς ήταν δυνατόν να τη χτυπάει ενώ ήταν έγκυος». Πάντως η 57χρονη Παγώνα αρνήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας κάθε εμπλοκή της στην δολοφονία της Φαίης, λέγοντας μάλιστα πως εκείνη το μόνο που ήθελε ήταν να τη βοηθήσει, ενώ δήλωσε άγνοια για τη διακοπή της κύησής της, εκφράζοντας ωστόσο την απορία «τι να το έκανε το τέταρτο παιδί;»!

Η μητέρα και η αδελφή

Η μητέρα και η αδελφή της 23χρονης δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, την άγρια κακοποίηση της Φαίης, η οποία και κατέληξε στη δολοφονία της. Οι δύο γυναίκες, αν και διέμεναν στο ίδιο διαμέρισμα επί της οδού Δροσοπούλου, δεν προσπάθησαν καν να προστατέψουν ούτε εκείνη ούτε και τα ανήλικά παιδιά της, τα οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, επίσης χτυπούσε άγρια η 57χρονη.

Μάλιστα στην αρχική της απολογία στην ανακρίτρια η μητέρα της Φαίης Μπακογιώργου είχε καλύψει τη σπιτονοικοκυρά. Ωστόσο λίγο αργότερα σε συμπληρωματική της απολογία την κατονόμασε ως τη δολοφόνο της κόρης της και παραδέχθηκε ότι την κακοποιούσε, εξαναγκάζοντάς τη σε πορνεία και επαιτεία, με συνοδό την αδελφή της! 

Περιγράφοντας, δε, τις συνθήκες θανάτου της κόρης της είπε στην ανακρίτρια πως στις 8.10. 2021 η 57χρονη την κάλεσε και της είπε «να τσακιστεί να πάει γιατί κάτι έπαθε η Φαίη και πως όταν μπήκε στο σπίτι αντίκρισε τη Φαίη κάτασπρη, με ένα κουτάλι στο στόμα και βρεγμένα μαλλιά και μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν παγωμένη προσπάθησε να καλέσει το 166, αλλά η σπιτονοικοκυρά της πήρε το τηλέφωνο και το πέταξε». Οπως κατέθεσε η μητέρα, η Παγώνα οδήγησε εκείνη και τη μικρότερη κόρη της έξω από το διαμέρισμα «οπότε αυτές απομακρύνθηκαν και μετέβησαν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Αμερικής, χωρίς να καλέσουν την Αστυνομία ή ένα ασθενοφόρο λόγω του φόβου τους».
f1
Η 23χρονη Φαίη Μπακογιώργου βρέθηκε νεκρή τυλιγμένη με μία κουβέρτα σε ενα στενό δρομάκι στο κέντρο της Αθήνας
Από την πλευρά της, η αδελφή της Φαίης ενώπιον της ανακρίτριας προσπάθησε αρχικά να πάρει πάνω τη δολοφονία της 23χρονης, δηλώνοντας ,ότι «δεν την άντεχα». Ο ισχυρισμός της, όμως, αυτός εξαρχής δεν είχε πείσει τις δικαστικές αρχές, δεδομένου ότι ο τρόπος που περιέγραψε τη δήθεν δολοφονία της αδελφής της σε καμία περίπτωση δεν κούμπωνε με τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Λίγο αργότερα η κατηγορούμενη ανακάλεσε την αρχική της κατάθεση, χωρίς να εξηγήσει όμως γιατί είπε αρχικά ψέματα. 

Στη συμπληρωματική απολογία περιέγραψε με το ίδιο τρόπο, όπως και η μητέρα της, τις στιγμές που μετέβησαν στο διαμέρισμα της Δροσοπούλου και βρήκαν παγωμένη τη Φαίη. «Παραδέχθηκε ότι δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την αδελφή της και πως έφυγε από το σπίτι με τη μητέρα της ενώ η πρώτη κατηγορούμενη (σ.σ.: η σπιτονοικοκυρά) τους είπε πως θα κανόνιζε αυτή τι θα κάνει με τη Φαίη», αναφέρει το βούλευμα. Ακόμη, η αδελφή του θύματος βεβαίωσε ότι η Παγώνα χτυπούσε τα παιδιά της Φαίης και περιέγραψε τα σφοδρά χτυπήματα που δέχονταν η αδελφή της από την 57χρονη.

Μεταβολή της κατηγορίας

Εξετάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, οι δικαστές με το βούλευμα που εξέδωσαν αποφάσισαν τη μεταβολή της αρχικής κατηγορίας που αντιμετώπιζαν η μητέρα και η αδελφή της άτυχης Φαίης. Συγκεκριμένα, όπως έκριναν οι δύο γυναίκες, θα πρέπει να δικαστούν για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία με δόλο και όχι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τελεσθέν διά παραλείψεως, όπως αρχικά είχαν διωχθεί. Δηλαδή οι δικαστές δέχθηκαν ότι μητέρα και αδελφή «προσέφεραν με πρόθεση συνδρομή» στην αυτουργό της ανθρωποκτονίας, τη σπιτονοικοκυρά

Ενδεικτικά, δε, για την αδελφή της 23χρονης το συμβούλιο αναφέρει: «Συγκάλυπτε την αλήθεια προς όφελος της πρώτης κατηγορούμενης (σπιτονοικοκυράς) ισχυριζόμενη ότι η αδελφή της γλίστρησε ή έπεσε, ενώπιον είτε ανθρώπων της περιοχής που έδειξαν ενδιαφέρον για τις σωματικές βλάβες της παθούσας είτε ακόμη ενώπιον και επαγγελματιών υγείας».

Σύμφωνα με το βούλευμα, η σπιτονοικοκυρά θα δικαστεί για «ανθρωποκτονία με (ενδεχόμενο) δόλο, για εμπορία ανθρώπων κατ΄ επάγγελμα και κατά συρροή, για διακοπή κύησης και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος εγκύου». Η μητέρα της Φαίης, εκτός από το αδίκημα της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία, θα δικαστεί και για απλή συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων, ενώ η αδελφή του θύματος θα δικαστεί ακόμη και για άμεση συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων. Πρόκειται για βαριές κακουργηματικές κατηγορίες που εφόσον σταθούν στο ακροατήριο επισύρουν, κατά περίπτωση, από πολυετείς καθείρξεις μέχρι ισόβια.

Στη δίκη, πάντως, που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει η ιατροδικαστική έκθεση σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της 23χρονης Φαίης. Σύμφωνα με αυτή, «το πιθανότερο είναι η αιτία θανάτου (ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο) να οφείλεται σε εξωτερική επίδραση (βίαιο αίτιο)», με δεδομένες τις κακώσεις παλιές και νέες που έφερε η σορός του θύματος και τις αρνητικές τοξικολογικές εξετάσεις.

«Σκηνοθετούσε τροχαία»

Την ίδια στιγμή, οι δικαστικές αρχές έχουν σχηματίσει μια ακόμη δικογραφία για τη σπιτονοικοκυρά και διερευνούν τις συνθήκες θανάτου μιας άλλης γυναίκας που «φιλοξενούνταν» στο διαμέρισμα-κολαστήριο επί της οδού Δροσοπούλου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα για τη δολοφονία της Φαίης, η εν λόγω γυναίκα έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαΐου του 2021. 

Ωστόσο, όπως έχουν καταθέσει μάρτυρες, τα περιστατικά βίας και κακοποίησης σε βάρος της από τη διαβόητη Παγώνα ήταν επαναλαμβανόμενα «προκειμένου να την εξαναγκάζει κι αυτή να προβαίνει σε επαιτεία στην περιοχή της Κυψέλης αλλά και στα Πατήσια, αλλά και να την εξαναγκάζει να πέφτει πάνω σε διερχόμενα οχήματα προκειμένου να εισπράξει αποζημίωση από ενδεχόμενο τραυματισμό της»! 

Μάρτυρες μάλιστα που έχουν καταθέσει έχουν αναγνωρίσει την 57χρονη αλλά και την άλλη γυναίκα που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2022 ως τα πρόσωπα εκείνα που «σκηνοθέτησαν το υποτιθέμενο τροχαίο που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019», ενώ άλλοι έχουν αναφέρει στις Αρχές ότι έβλεπαν τη θανούσα με εμφανή σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπό της, όπως αυτά που έφερε η άτυχη Φαίη. 

«Με έχεις κάνει ρεζίλι, θα σε σκοτώσω, θα πας εκεί που σου λέω εγώ να μαζέψεις τα λεφτά και να μου τα φέρεις», κατέθεσε πρόσωπο που διέμενε στην ίδια πολυκατοικία και άκουσε όχι μόνο τις φωνές και τις απειλές της Παγώνας προς τις δύο γυναίκες αλλά και τα χαστούκια που τους έδινε.

Βασιλική Κόκκαλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom