Ο Arthur Lee Cofield, κρατούμενος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Τζόρτζια, κατόρθωσε να αποσπάσει τουλάχιστον 11 εκατομμύρια δολάρια, υποδυόμενος έναν δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του κινηματογράφου, χωρίς να αποχωριστεί καθόλου το κελί του.
Το απίστευτο αυτό περιστατικό απάτης έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας την περιέργεια όλων και όχι αδίκως, αφού ο τρόπος που ο κρατούμενος πραγματοποίησε τις απάτες είναι αξιοπρόσεχτος.
Ο Arthur Lee Cofield, ετών 31, διεξήγαγε μια επιχείρηση εντός της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Τζόρτζια, μέσα από την οποία εξαπάτησε τους εκπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών της “Charles Schwab” ώστε να πιστέψουν ότι ήταν ο δισεκατομμυριούχος Sidney Kimmel από την Καλιφόρνια.
Η Charles Schwab Corporation είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία προσφέρει εμπορικές, τραπεζικές, επενδυτικές και συναφείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της διαχείρισης πλούτου τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς πελάτες.
Η Schwab, η οποία μέσα σε λίγα χρόνια από την ίδρυσή της έγινε ο μεγαλύτερος εκπτωτικός χρηματιστής της χώρας, αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών της Αμερικής, με περίπου 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών.
Η μεγαλύτερη τηλεφωνική απάτη
Ο Cofield, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δημοσίευσαν οι αρχές της περιοχής και του σωφρονιστικού ιδρύματος που ανήκε, χρησιμοποίησε ένα λαθραίο τηλέφωνο για να υποδυθεί τον δισεκατομμυριούχο Sidney Kimmel. Ο 94χρονος Kimmel είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής Sidney Kimmel Entertainment και κατατάσσεται στη θέση 1.905 στον κατάλογο του Forbes με τους πλουσιότερους εν ζωή ανθρώπους το 2023.
Ο ίδιος ίδρυσε την εταιρεία ένδυσης Jones Group πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες – σε αυτήν ανήκαν μάρκες όπως οι Stuart Weitzman και Nine West. Το 2014 πούλησε την εταιρεία έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Sycamore Partners, ενώ πλέον είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής Sidney Kimmel Entertainment, η οποία παρήγαγε τις ταινίες “Hell or High Water”, “Crazy Rich Asians” και “Moneyball”.
Το σχέδιο του Cofield που έλαβε χώρα μεταξύ της 4ης και της 16ης Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον έθεσε ικανό να χρησιμοποιεί λαθραία κινητά τηλέφωνα για να επικοινωνεί με την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Schwab και να καταφέρει έτσι να μεταφέρει 11 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία στο Αϊντάχο, με σκοπό την αγορά 6.106 χρυσών νομισμάτων American Eagle. Στη συνέχεια ναύλωσε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο για να μεταφέρει τα νομίσματα στην Ατλάντα και αγόρασε μια έπαυλη στο Buckhead της Τζόρτζια αξίας 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων, όλα από την ευκολία του τηλεφώνου που κρατούσε στην παλάμη του χεριού του.
Ο Cofield εξέτιε ήδη ποινή κάθειρξης 14 ετών για ένοπλη ληστεία, μετά το ένταλμα σύλληψής του που εξέδωσε η κομητεία Φούλτον, που τον καθιστούσε ένοχο για την ενορχήστρωση ενός πυροβολισμού στην Ατλάντα που άφησε το θύμα του παράλυτο. Πλέον ο Cofield έχει κατηγορηθεί για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τραπεζικής απάτης και ξέπλυμα χρήματος, για τα οποία δήλωσε αθώος, ενώ οι αρχές πιστεύουν ότι οι συνεργάτες του Eldridge Bennett, 65 ετών και η 27χρονη κόρη του, Eliayah, συμμετείχαν στο σχέδιο, με τους ίδιους να δηλώνουν επίσης αθώοι.
Οι ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών στο επίκεντρο
Η Charles Schwab δήλωσε στο Insider ότι μόλις έλαβε γνώση της ύποπτης δραστηριότητας, δρομολογήθηκαν αμέσως μέτρα για την προστασία του λογαριασμού του πελάτη και ειδοποιηθήκαν οι αρχές. “Ο Cofield ήταν ένα πανούργο, έξυπνο άτομο που μπορούσε να σε εξαπατήσει για εκατομμύρια”, δήλωσε στην εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution ο Χοσέ Μοράλες, διευθυντής της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης. Ωστόσο, αν και ορισμένες βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την κλοπή παραμένουν ασαφείς, όπως το πώς μπήκε στο στόχαστρο ο Kimmel και πώς ο δράστης μπόρεσε να αποκτήσει το τηλέφωνο, αυτό το περιστατικό φέρνει στο επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας που περιβάλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.
Ζώντας στην εποχή της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, πολλές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, έχουν ήδη δημιουργήσει υπερβολικά ρεαλιστικές εφαρμογές που αλλάζουν το ηχόχρωμα της φωνής μας, δίνοντας στον χρήστη την δυνατότητα να μιμείται άλλους ανθρώπους. Το Tik Tok, όπως και άλλες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν μάλιστα πλημμυρίσει με βίντεο από ανθρώπους που “εξαπατούν” για πλάκα φίλους και συγγενείς, προσποιούμενοι γνωστές προσωπικότητες και celebrities. Αυτές οι τεχνολογίες που ακμάζουν, αποτελούν, όπως εκτιμούν πολλοί ειδικοί, το τέλειο εργαλείο για τις πιο αποτελεσματικές τηλεφωνικές απάτες.
Νωρίτερα φέτος μάλιστα, αξιωματούχοι των αρχών στον Καναδά δήλωσαν ότι ένας άνδρας χρησιμοποίησε φωνές που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη, τις οποίες πιθανότατα είχε κλωνοποιήσει από προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αποσπάσει από τουλάχιστον οκτώ ηλικιωμένους πολίτες 200.000 δολάρια μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.
Παρόμοιες απάτες που εκμεταλλεύονται γονείς και παππούδες εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε πολιτεία της Αμερικής. Αυτόν τον μήνα, αρκετές σχολικές περιφέρειες του Όρεγκον προειδοποίησαν τους γονείς για μια πληθώρα ψεύτικων τηλεφωνημάτων απαγωγής.
Στην περίπτωση του Arthur Lee Cofield βέβαια, τα πράγματα κλιμακώθηκαν πιο άμεσα. Τι θα γινόταν όμως αν ο ίδιος μπορούσε να έχει στην κατοχή του, εκτός από το λαθραίο τηλέφωνο, την τεχνολογία που βρίσκεται σήμερα σε έξαρση; Μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει το μέγεθος της απάτης του;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου