Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οι «Άγγελοι» στο πλευρό της Ιωάννας: Η στήριξη, οι επιπλοκές και οι δυσκολότερες στιγμές


Η πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου και η Αννίτα Ναθαναήλ, που έχει οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την άτυχη κοπέλα μετά την πρωτοβουλία της να συγκεντρώσει χρήματα για τις ανάγκες της θεραπείας της, είναι τα δύο πρόσωπα που τη βοηθούν καθημερινά, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους της.

Η δολοφονική απόπειρα με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου από την Eφη Κακαρατζούλα τον Μάιο του 2020 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Δεκαέξι μήνες μετά, ο δρόμος προς τη νομική της δικαίωση έχει πλέον ανοίξει.

Η Ιωάννα εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της, φορώντας την ειδική προστατευτική μάσκα και δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες ότι είναι έτοιμη να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο, έχοντας στόχο να της προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες, ακόμη και να τη στείλει στον θάνατο.

Ωστόσο, η κατηγορούμενη άσκησε το κατά νόμο δικαίωμα της να μην παραστεί ούτε στο δικαστήριο. «Για ακόμα μία φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», είπε το θύμα, αποχωρώντας από το δικαστήριο. Οταν οι κάμερες έκλεισαν και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι αποχώρησαν, η Ιωάννα Παλιοσπύρου επέστρεψε στο σπίτι της και στην καθημερινή της ρουτίνα. Στο πλευρό της στέκονται σαν βράχος η οικογένειά της, οι στενοί της φίλοι που δεν την έχουν εγκαταλείψει ούτε μία μέρα, η πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου αλλά κι ένα πρόσωπο που της προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια.

Είναι η πρώην τηλεπαρουσιάστρια Αννίτα Ναθαναήλ. Εκείνη που ξεκίνησε τη μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια μέσω πλατφόρμας, η οποία αφορά δωρεές σε άτομα που χρήζουν βοήθειας καλώντας όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην 34χρονη γυναίκα.

Μάλιστα πριν από δύο μέρες έγινε γνωστό ότι ο στόχος των 80.000 δολαρίων που είχε τεθεί αρχικά επιτεύχθηκε και σε αυτό βοήθησε η γενναία εμφάνιση της Ιωάννας στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, μετά την παρουσία της στο δικαστήριο έγιναν πάνω από 700 δωρεές και το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 93.000 δολάρια.

Ομως η Ιωάννα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Οι δωρεές θα καλύψουν κάποιες ιατρικές της ανάγκες όπως φάρμακα, αλοιφές, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες μάσκες προσώπου και ενθέματα εξειδικευμένα για τη βελτίωση ουλών και μοσχευμάτων, αλλά και για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής της. Σε δεύτερο χρόνο ίσως χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα αποκατάστασης και τα έξοδα της δεν έχουν τελειωμό.

Η γνωριμία

Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν στις 12 Νοεμβρίου 2020. Ηταν η πρώτη φορά που η Αννίτα Ναθαναήλ, επηρεασμένη από όσα διάβαζε για το δράμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, της έστειλε μήνυμα στο Instagram.

«Εψαχνα έναν τρόπο για να τη βοηθήσω. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν, σύμφωνα με τα media, εντελώς αβοήθητη και χωρίς καν ένα επίδομα αναπηρίας. Είχα παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση και μου ήταν αδιανόητο το ότι μια γυναίκα μπορεί να βιώνει κάτι τόσο τραυματικό. Ευαισθητοποιήθηκα και ήξερα ότι έπρεπε να δράσω με κάποιον τρόπο», λέει στο «ΘΕΜΑ» η Αννίτα Ναθαναήλ.

Στην πρώτη τους επικοινωνία τής πρότεινε κάποια προσθετικά προϊόντα από την Κίνα, η οποία είναι τακτικός της προορισμός λόγω δουλειάς. Της μίλησε για κάποιες ειδικές μάσκες από λάτεξ με τη μορφή προσώπου, σαν αυτές που έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες.

«Όταν μου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα τη βοηθούσε συνέχισα να ψάχνω για εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να της φανώ χρήσιμη. Επιστρατεύοντας μία επαφή του συζύγου μου του Κρις από το παρελθόν, κατάφερα να ξεκινήσω μια εκστρατεία αγάπης στη μεγαλύτερη πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς στον κόσμο, αυτή του Gofundme με το hashtag #HELPFORIOANNA.

Της το ανακοίνωσα με ένα απλό μήνυμα και σύντομα διαπίστωσα πως της είχα κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο ή και με μηνύματα για αρκετά μεγάλο διάστημα. Κάπως έτσι χτίστηκε η σχέση μας. Δεν της είχα ζητήσει ποτέ να συναντηθούμε γιατί υπέθεσα ότι χρειαζόταν τον χρόνο της για να νιώσει άνετα μαζί μου και ούτε άρχισα να τη βομβαρδίζω με ερωτήσεις. Εκείνη μου ανοίχτηκε πρώτη σιγά-σιγά. Στην αρχή ήταν λίγο επιφυλακτική. Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να αντιληφθώ όλα όσα είχε περάσει από τη στιγμή της επίθεσης, καθότι είχε προηγηθεί το χάος στη ζωή της».

Οι μολύνσεις και οι επιπλοκές

Τα πάντα στην καθημερινότητα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, λέει η Αννίτα Ναθαναήλ, έχουν να κάνουν με τα εγκαύματά της. Υπάρχει μια καθημερινή ιεροτελεστία περιποίησης του εγκαυματικού δέρματος, η οποία διαρκεί κάποιες ώρες. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο πρωί και βράδυ να υποβάλλεται σε εξειδικευμένο ιατρικό μασάζ. «Αν αυτό παραληφθεί, οι ουλές θα σκληρύνουν και θα συρρικνωθούν, πράγμα το οποίο είναι επίπονο. Επίσης, είναι πολύ συχνές οι επισκέψεις στους ιατρούς της -από διάφορες ειδικότητες- για να την παρακολουθούν», προσθέτει.

Όμως πολύ συχνά προκύπτουν επιπλέον προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως μολύνσεις στο μάτι, διάφοροι ερεθισμοί και επιπλοκές. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας η Ιωάννα προσπαθεί να τις περνάει δημιουργικά, παρακολουθώντας σεμινάρια στο Διαδίκτυο για θέματα που την ενδιαφέρουν ή κάνοντας κάποιες ασκήσεις για την ενδυνάμωση του μυϊκού της συστήματος. Ευελπιστεί ότι με τη βοήθεια των γιατρών και τη δική της προσπάθεια θα βγει κάτι καλό και ελπιδοφόρο από την περιπέτειά της. «Οχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλες τις γυναίκες θύματα βάναυσων επιθέσεων. Θέλει παράλληλα να είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται οικονομικά στα έξοδα που συνεχώς προκύπτουν προκειμένου να της χορηγηθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές», λέει η Αννίτα Ναθαναήλ.

Και συνεχίζει: «Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο που δεν εργάζεται να αντεπεξέλθει σε όλο αυτό το οικονομικό βάρος, και ειδικά ένας άνθρωπος σαν την Ιωάννα που είχε μάθει από πολύ μικρή να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Υπάρχουν πάρα πολλά παραϊατρικά έξοδα, όπως οι καθημερινές κρέμες περιποίησης, τα κολλύρια, τα αντιβιοτικά, οι γάζες, οι επίδεσμοι, διάφορα φάρμακα, αντισηπτικά κ.λπ. Η Ιωάννα πρέπει να υπόκειται σε ειδικευμένα μασάζ για εγκαυματικό δέρμα 3-4 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες τη φορά.

Όμως το μεγάλο στοίχημα οικονομικά είναι στο επόμενο στάδιο αποκατάστασης που θα γίνει σε μερικούς μήνες, όπου θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι τα εντατικά χειρουργεία. Προσπαθούμε όλοι μας να έχει η Ιωαννα την καλύτερη δυνατή επιλογή γιατρών και επιστημόνων ώστε να υπάρξει το καλύτερο και πιο άμεσο δυνατό αποτέλεσμα.

Εκτός από τα χειρουργεία φυσικά θα υπάρξουν και ειδικές θεραπείες με λέιζερ, με ενέσιμα, με αισθητικές επεμβάσεις όπως μεσοθεραπείες, βλαστοκύτταρα, θεραπείες PRP και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει αισθητικά η επιστήμη ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της, χωρίς αυτό φυσικά να εξασφαλίζει την επιτυχία απαραίτητα.

Η Ιωάννα ευελπιστεί ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν θετικά, αλλά και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, επιβάλλεται να γίνει τουλάχιστον μια σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή».

Οι δυσκολότερες στιγμές

Στην ερώτηση ποιες ήταν κατά την άποψή της οι πιο δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει η Ιωάννα από την ημέρα της επίθεσης και μετά, η Αννίτα Ναθαναήλ απαντάει:
«Οι πιο δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει ήταν οι πρώτες ώρες μετά την επίθεση, που ήταν και οι πιο κρίσιμες για την επιβίωσή της. Οσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν την έχει ξύσει εις βάθος αυτή την πληγή γιατί εξακολουθεί να είναι πολύ πρόσφατη στο μυαλό της.. Δεν τις ξέρω όλες τις λεπτομέρειες, μου έχουν όμως μεταφέρει κάποιες πολύ σκληρές εικόνες από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον.

Επίσης ήταν η πρώτη φορά που αντίκρισε τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Αυτές οι στιγμές ήταν τόσο τραυματικές που ένα μέρος τους έχει εξαλειφθεί από τη μνήμη της. Είναι η αυτόματη αντίδραση του υποσυνείδητου που προσπαθεί να προστατεύσει την ψυχή ενός ανθρώπου από ένα μεγάλο σοκ».

Εκτός από την Αννίτα Ναθαναήλ, στο πλευρό της Ιωάννας βρίσκεται μια ομάδα φίλων της που της συμπαραστέκονται και τη στηρίζουν με κάθε τρόπο.

«Η Ιωάννα έχει μια πολύ πιστή και υποστηρικτική ομάδα φίλων που πραγματικά θα έκαναν τα πάντα για τη φίλη τους. Τους λατρεύει και τη λατρεύουν! Είναι το στήριγμά της, η γραμματειακή υποστήριξη και η παρέα της όταν έχει μοναξιές. Επιπλέον, δέχεται εκατοντάδες μηνύματα αγάπης και υποστήριξης σε καθημερινή βάση. Ο κόσμος ψάχνει τρόπο για να φέρει μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στη ζωή της.

Και το κάνει με πάθος! Άλλοι της στέλνουν μια ζωγραφιά, άλλοι της γράφουν ολόκληρα κατεβατά συμπαράστασης, άλλοι φιλοτεχνούν κάποιο έργο για εκείνη, της γράφουν ποιήματα, τραγούδια, της προσφέρουν μέρος των εσόδων από μια παράσταση ή ταυτίζονται μαζί της και μοιράζονται το προσωπικό τους πρόβλημα.

Όλες αυτές οι πράξεις είναι απαράμιλλης ζωτικής σημασίας και της προσφέρουν πάνω απ’ όλα τα ψυχικά εφόδια που χρειάζεται για να συνεχίσει αυτό τον δύσκολο αγώνα για την ίασή της. Τη βοηθούν να βιοπορίζεται και να ξεπερνά με αισιοδοξία κάθε νέο εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της».

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στη συγκέντρωση χρημάτων για τις θεραπείες στις οποίες θα υποβληθεί η Ιωάννα μπορούν να καταθέσουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με ΙΒΑΝ GR2001716270006627109180593.

Φρίξος Δρακοντίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom