Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Δημοψήφισμα βίας και διχασμού στην Καταλωνία


Βαριά «τραυματισμένη» εξέρχεται η Ισπανία από τη δοκιμασία του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, το οποίο σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με εκατοντάδες τραυματίες, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για την αστυνομική βία εντός και εκτός των εκλογικών κέντρων.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν από νωρίς το πρωί, σημαδεύτηκαν από «πινγκ - πονγκ» ευθυνών μεταξύ τοπικών αρχών και ισπανικής κυβέρνησης, με τη Μαδρίτη να κατηγορεί την κυβέρνηση της Καταλωνίας, και αξιωματούχους της περιφέρειας να στηλιτεύουν τη χρήση βίας από τις αρχές, καλώντας τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να παραιτηθεί.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ραχόι, με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής, τόνισε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας», κάνοντας λόγο για μια διαδικασία «η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει μόνο διχασμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις». 
Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, πάντως δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 761 πολιτών, ενώ στη μοναδική επίσημη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών μέχρι στιγμής, ο Γκι Φερχόφσταντ υπογράμμισε πως παρότι δεν θέλει να αναμειχθεί σε εσωτερικά ζητήματα της Ισπανίας, καταδικάζει απόλυτα όσα έγιναν σήμερα στην Καταλωνία. 
Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, εκτός των εκατοντάδων πολιτών, έχουν τραυματιστεί και 12 αστυνομικοί, ενώ οι αρχές έβαλαν «λουκέτο» σε πάνω από 300 εκλογικά κέντρα. 
Η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλωνίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια. Εκπρόσωπός της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλωνία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος δεν ήταν οι άνθρωποι που πήγαν να ψηφίσουν αλλά η κατάσχεση του εκλογικού υλικού.
«Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο. «Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε ο Μίγιο, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλωνίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: