Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Πάρος: Ας μιλήσουμε για Α.Π.Ε. με αριθμούς


του Δημήτρη Μ. Μπελέγρη

Στην Πάρο εκτός από «επαναστάτες του καναπέ» αποκτήσαμε τώρα τελευταία και ανήσυχους «οικολόγους» δημοκράτες… Έτσι, μία χούφτα από δαύτους έχουν βαλθεί να μας αποτελειώσουν με την κοινή λογική σε ό,τι αφορά τον νέο διάολο που έχουμε μπλέξει και ακούει στο όνομα: «εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πάρο».

Οι τσιμεντόβλακες ερωτούν δήθεν αθώα «και αν πούμε όχι εμείς στις ανεμογεννήτριες, τότε τι θα προσφέρει η Πάρος στην υπόθεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;». Μάλιστα! Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Η Πάρος, δίνει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια στη Νάξο, στη Σίκινο, στη Φολέγανδρο, στη Δονούσα, στην Αντίπαρο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, κλπ. Δεν έχει ζητήσει τίποτα από τα υπόλοιπα νησιά, διότι πολύ απλά κατανοούμε ότι το κάθε νησί συνεισφέρει κάτι άλλο στον πλούτο της χώρας.

Σημειώνουμε ότι η Πάρος το βράδυ του 15Αύγουστου είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια 72 MW σε όλα τα νησιά που είναι συνδεδεμένα με το εργοστάσιο της. Για να κατανοήσουμε τις διαφορές πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτήν την εποχή η Πάρος δίνει για ηλεκτρική ενέργεια από 25 έως 35 MW.

Οι «καθαρές» ανάγκες για την ηλεκτροδότηση Πάρου και Αντιπάρου αυτήν την εποχή είναι περίπου 12 MW. Ξέρετε πόση εκ της ανάγκης της Πάρου, δηλαδή τα 12-13 MW καλύπτονται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που βρίσκονται στο νησί μας (4 ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά των ιδιωτών). Μην τρομάξετε! Σχεδόν τα μισά (6 MW). Άρα, όλοι κατανοούμε ότι οι 100 ανεμογεννήτριες τέρατα που θέλουν να εγκαταστήσουν, αφορά άλλα συμφέροντα και όχι του νησιού μας.

Πάμε τώρα και στο πολιτικό παιχνίδι και να απαντήσουμε στην αρλούμπα πως μπορούμε να πουλήσουμε το ρεύμα από τις Α.Π.Ε. τώρα που η χώρα μας έχει οικονομικές δυσκολίες. (Οι οικολόγοι – δημοκράτες πουλάνε και πατριωτισμό…).

Η κιλοβατώρα λοιπόν χρεώνεται σήμερα, στον καταναλωτή, με 0,22 ευρώ. Την κιλοβατώρα την αγοράζει η ΔΕΗ από τους ιδιώτες «επενδυτές», ως σήμερα που είναι σε νέα διαπραγμάτευση, από 0,30 έως 0,35 ευρώ!

Αυτό «λύνει» σε όλους μας πολλά ερωτήματα για το αγαθό των προθέσεων των «επενδυτών». Πάμε τώρα και στην ουσία περί πώλησης ενέργειας σε τρίτες χώρες. Η τιμή κιλοβατώρας π.χ. σε Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, είναι από 0,5 έως 0,6 ευρώ. Πήγαινε λοιπόν στα Τίρανα εσύ και πούλησε με 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα τσιμεντόβλακα οικολόγε!

Τι προσφέρει τώρα η Πάρος. Η Πάρος προσφέρει στο δημόσιο κορβανά μέσω της ανεπτυγμένης οικονομίας της ελέω τουρισμού. Αν χάσει τον τουρισμό δε θα μπορεί να συνεισφέρει τα ίδια έσοδα στο κράτος. Τόσο δύσκολο είναι για να το κατανοήσουν μερικοί;

Δ.Μ.Μ.
http://fileleutheros.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom