Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ανώνυμες ανατριχιαστικές επιστολές μιλάνε για δολοφονία του Στίβεν Κουκ

Άγνωστος έδινε συντεταγμένες για την εύρεση του πτώματος για «να ησυχάσουν οι τραγικοί γονείς» - Τι λέει ο αξιωματικός που χειρίστηκε την υπόθεση

Ως "ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά αγνώστων δραστών" είχε αρχειοθετηθεί ο φάκελος του αγνοούμενου Βρετανού Στίβεν Κουκ.

Αυτή ήταν η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος χειρίστηκε τη μυστηριώδη υπόθεση, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια της βρετανικής αστυνομίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και δύο αξιωματικοί έφθασαν στην Κρήτη σε μία ακόμα προσπάθεια να επανεξετάσουν τα στοιχεία, να ενημερωθούν για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και να συναντηθούν εκ νέου με μάρτυρες της υπόθεσης.

Οι δύο αξιωματικοί μεταξύ άλλων ήρθαν σε επαφή με Ηρακλειώτη δικηγόρο, ο οποίος για λογαριασμό της οικογένειας Cook κίνησε τη διαδικασία για την έκδοση ακριβούς αντιγράφου της δικογραφίας που παρέδωσε στους δύο Βρετανούς αστυνομικούς με τους οποίους είχε εκτενή συνάντηση.

Οι δύο αξιωματικοί εστίασαν σε κάποια σημεία, ενώ φέρονται να έκαναν μία ακόμα «αυτοψία» στα Μάλια.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του φακέλου ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ένα ανώνυμο γράμμα και ένα ανώνυμο e mail που είχαν σταλεί στις αρχές.

Ο άγνωστος συντάκτης εμφανιζόταν ως ιδιαιτέρως αξιόπιστος στις πληροφορίες που παρείχε με μοναδικό κίνητρο όπως υποστήριζε «να ησυχάσουν οι τραγικοί γονείς».

Ο συντάκτης ισχυριζόταν ότι ο Steven είχε πέσει θύμα επίθεσης από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, δίνοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και υποδείκνυε ως συγκεκριμένο τόπο ταφής του πτώματος, ένα χωράφι το οποίο δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το πηγάδι όπου βρέθηκε ο σκελετός.

Η πληροφορία αυτή δεν έμεινε αναξιοποίητη από τις αρχές, που κινήθηκαν άμεσα για να ελέγξουν το σημείο με την συνδρομή σκύλων αλλά δεν βρήκαν τίποτα.

Νομικές πηγές ανέφεραν ότι με βούλευμα διατάχθηκε η άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου προκειμένου να βρεθεί η ταυτότητα του αποστολέα του ανώνυμου e-mail όμως αυτό είχε σταλεί απο internet cafe.
http://www.cretalive.gr/

Όταν χάθηκε ο Steven ψάξαμε όλα τα πηγάδια των Μαλίων
Ο αξιωματικός που χειρίστηκε την υπόθεση Cook,υποστράτηγος ε.α. Μ. Βισκαδούρος, μιλά στην «Π»

του Θάνου Περβολαράκη

Δύσκολα θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν ο νεαρός Βρετανός έπεσε μόνος του στο πηγάδι ή τον πέταξαν” δηλώνει άλλη αστυνομική πηγή

Ο αξιωματικός της Αστυνομίας ο οποίος χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση της εξαφάνισης του Steven Cook, ο υποστράτηγος ε.α Μιχάλης Βισκαδούρος, μιλάει στην «Π» και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της, ενώ καταθέτει την άποψή του για το πώς έχασε τη ζωή του ο άτυχος Βρετανός φοιτητής.

Χθες μάλιστα επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητηθεί από το Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου η επιστροφή της δικογραφίας από την Εισαγγελία, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ερευνών, για τις οποίες όμως και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Συγκεκριμένα, λένε ότι δύσκολα μπορούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις τόσο από πλευράς ιατροδικαστή – μετά από τόσα χρόνια- για τα αίτια θανάτου του νεαρού Steven, όσο και από τη νέα προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει.

«Τα πηγάδια ήταν τα πρώτα που ψάξαμε»

«Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι ο σκελετός αυτού του ανθρώπου βρέθηκε στον πάτο ενός πηγαδιού και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βισκαδούρος. Όπως λέει, «η συγκεκριμένη περιοχή ήταν από την πρώτη στιγμή από τις περιοχές που θεωρούνταν από τις περισσότερο πιθανές για δύο λόγους: πρώτον διότι εκεί υπάρχουν πολλά πηγάδια και δεύτερον γιατί δεν βρίσκεται μακριά από το ξενοδοχείο όπου έμενε ο Steven Cook και οι φίλοι του».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, έρευνα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είχε γίνει σε πολλά πηγάδια αρκετών περιοχών, μεταξύ εκείνων και στην περιοχή όπου βρίσκεται το πηγάδι όπου βρέθηκαν τα οστά του Cook.

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είχε ερευνηθεί το συγκεκριμένο πηγάδι, γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια. Το πιθανότερο είναι να είχε ψαχτεί κι αυτό το λέω, γιατί εκείνη την περίοδο στις έρευνες συμμετείχαν συνάδελφοι που ήξεραν πολύ καλά την περιοχή. Αυτοί οι άνθρωποι που σας λέω αποκλείεται να μην είχαν κατά νου και τον συγκριμένο χώρο. Όμως, κάποια ερωτήματα που προκύπτουν θεωρώ ότι μπορεί να τα απαντήσει μονάχα ο ιδιοκτήτης του πηγαδιού.

Εκτός του ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο εάν ο Βρετανός ήταν στην επιφάνεια του πηγαδιού κι όχι στον πάτο και γι’ αυτό δεν έγινε ορατός, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν εκείνοι που συνεχίζουν την έρευνα είναι εάν το πηγάδι τότε είχε νερό. Εάν ο ιδιοκτήτης του το είχε καλύψει, ώστε να μην πέσει κανείς μέσα.

Θυμάμαι ότι αρκετά από τα πολλά πηγάδια που είχαν ελεγχθεί σε αρκετές περιοχές ήταν ακάλυπτα ή πρόχειρα σκεπασμένα. Το ερώτημα είναι τώρα, τόσα χρόνια μετά τι έχει γίνει με αυτό το θέμα. Πρέπει να ερευνηθεί εάν παραμένουν αφύλακτα πηγάδια, στα οποία μπορεί και άλλοι συνάνθρωποί μας να χάσουν τη ζωή τους».

Όταν είπαμε στον κ. Βισκαδούρο ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης φέρεται να έχει καταθέσει στην Αστυνομία ότι είχε καλύψει πρόχειρα το πηγάδι με ξύλα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο συμβάν, ο ίδιος σχολίασε: «Αυτά τα ξύλα, λογικά θα έπεφταν μέσα στο πηγάδι. Βρέθηκαν άραγε υπολείμματά τους; Εάν το πηγάδι ήταν καλυμμένο, έστω και πρόχειρα, τότε δεν αποκλείεται ο Βρετανός να έπεσε θύμα δολοφονίας και απλώς να μεταφέρθηκε εκεί για να εξαφανιστούν τα ίχνη του».

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει ο ίδιος, έχοντας την εποπτεία τότε των ερευνών και γνωρίζοντας όλες τις πληροφορίες που υπήρξαν, μας είπε ότι η άποψή του είναι πως θεωρεί ότι ο αδικοχαμένος Steven Cook έχασε τον προσανατολισμό του κι έπεσε στο πηγάδι».

Άλλωστε, από τις καταθέσεις που είχαν δώσε τότε τα άτομα που τον είδαν για πρώτη φορά, ο αλλοδαπός τουρίστας είχε καταναλώσει εκείνο το βράδυ αρκετό αλκοόλ. Μάλιστα, όπως είχαμε αποκαλύψει για την υπόθεση τότε, ένας από τους τελευταίους του σταθμούς για διασκέδαση ήταν ένα μπαρ, όπου οι θαμώνες μπορούσαν να καταναλώσουν αλκοόλ πληρώνοντας μόνο ένα ευρώ.

Ακόμη, στη δικογραφία υπήρχε η κατάθεση μιας νεαρής γυναίκας η οποία όταν είχε ερωτηθεί από τον Βρετανό για το πώς θα πάει στο ξενοδοχείο «Φρίξος», του είχε απαντήσει ότι «είχε πάρει λάθος δρόμο».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι έρευνες των αστυνομικών της Χερσονήσου, για ένα μεγάλο διάστημα στρέφονταν σε πολλές κατευθύνσεις για το πού μπορεί να βρισκόταν ο φοιτητής από την Αγγλία.

Κάποιες πληροφορίες, που είχαν μάλιστα χαρακτηριστεί και αξιόπιστες, ήθελαν τον Steven Cook να έχει χάσει τη ζωή του είτε από κάποια εγκληματική ενέργεια, είτε από κάποιο άλλο λόγο, όπως ένα ατύχημα, για το οποίο κάποιοι ήθελαν να κρατήσουν μυστικό.

«Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν ότι το άψυχο σώμα του κατέληξε σε κάδο απορριμμάτων και από εκεί στη χωματερή. Η αναζήτηση στοιχείων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, έγινε, όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα».

Ο κ. Βισκαδούρος λέει ακόμα ότι τόσο η ελληνική όσο και η βρετανική αστυνομία είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, είχαν στενή συνεργασία και οι μεταξύ τους σχέσεις εκείνη την περίοδο ήταν σε καλό επίπεδο.

Απόσταση 900 μέτρων

Αστυνομικοί που μίλησαν στην “Π” και οι οποίοι γνωρίζουν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, ασχέτως, εάν δεν συμμετείχαν τότε στη διαλεύκανση της υπόθεσης, μας είπαν ότι «δεν είχαν εντοπίσει κάποια σκοτεινά σημεία, δεν είχαν διαπιστώσει αντιφάσεις σε όσους κλήθηκαν να καταθέσουν τότε, δεν εντόπισαν επίσης κάποιον προφανή λόγο που να ώθησε κάποια από τα άτομα με τα οποία συνομίλησε ο Cook να θέλουν να του κάνουν κακό».

Οι ίδιοι αστυνομικοί φοβούνται ότι ίσως να μην λάβουν ποτέ απαντήσεις για το τι συνέβη πραγματικά εκείνο το βράδυ. «Πιστεύω ότι δεν θα μάθουμε ποτέ εάν έπεσε μόνος του στο πηγάδι ή εάν τον έριξαν με την ελπίδα ότι δεν θα βρεθεί ποτέ. Φοβάμαι ότι και ο ιατροδικαστής μετά από τόσα χρόνια δεν θα μπορεί να μας δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Όμως καλό είναι να περιμένουμε» σχολίασε αστυνομική πηγή.
http://www.patris.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom