Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Νίκη του Ρούτε στην Ολλανδία - Ηττήθηκαν οι ακροδεξιοί


Το κεντροδεξιό κόμμα του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, εξασφαλίζοντας 31 από τις 150 έδρες, καταγράφοντας όμως πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.
Βέβαια, μεγάλο ζητούμενο παραμένει ο σχηματισμός κυβέρνησης, αφού το κόμμα του Ρούτε δεν κατάφερε να αποσπάσει την αυτοδυναμία.
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία έχει προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες αυτές φέτος.
Συγχαρητήρια από τον προσωπάρχη της Μέρκελ
Συγχαρητήρια στην Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές έδωσε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ μετά τη δημοσιοποίηση των exit poll που προβλέπουν την νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα.«Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».
Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς έδωσε, μέσω Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, καθώς ανέκοψαν με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. "Να δουλέψουμε για μια Ευρώπη πιο δυνατή" αναφέρει το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom