Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

5 + 1 βασικά βήματα που πρέπει να κάνεις κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη!


Γράφει η Ζωή Ρούσσου, δικηγόρος
Μετά την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπου εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες, παίρνω την πρωτοβουλία να συντάξω ένα κείμενο με συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες ώστε να γνωρίζουν τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.


Συνεπώς, εάν είσαι ιδιοκτήτης- θύμα των σφαλμάτων της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να προβείς στις εξής ενέργειες:
2ο βήμα: Από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού – Γ.Υ.Σ υποβάλεις αίτηση για λήψη αεροφωτογραφιών ετών 1945 και 1960 (τις λαμβάνουμε μέσα 10 ημέρες) καθώς και κτηματολογικό διάγραμμα της περιοχής (το λαμβάνουμε αυθημερόν) του οποίου το κόστος είναι περίπου 60 ευρώ.
3ο βήμα: Συλλέγεις τα στοιχεία που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον σου ,δηλαδή τίτλους ιδιοκτησίας εμπράγματων δικαιωμάτων (πχ συμβόλαια ή δικαστικές αποφάσεις κλπ) ή αποδεικτικά έγγραφα των ενοχικών σου δικαιωμάτων (πχ ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης κλπ).
4ο βήμα: Με τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να απευθυνθείς σε τοπογράφο ή δασολόγο προκειμένου να γίνει φωτοερμηνεία ώστε να αποδειχθεί ο μη δασικός χαρακτήρας και η μη δασική μορφή του ακινήτου.
5ο βήμα: Πληρώνεις το ειδικό τέλος* για την άσκηση των αντιρρήσεων κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη.
6ο βήμα: Υποβάλλεις ηλεκτρονικά αντιρρήσεις (για κάθε ακίνητο απαιτείται και ξεχωριστή αντίρρηση) στον ιστότοπο της ΕΚΧΑ Α.Ε και δηλώνεις ότι θα παραστείς κατά τη συζήτηση της ένστασης με τεχνικό σύμβουλο! Σημαντική σημείωση:Αν δε δηλώσεις την επιθυμία παρουσίας σου δεν θα κλητευθείς ΠΟΤΕ!!!!
Η προθεσμία άσκησης των αντιρρήσεων είναι 60 ημέρες και είναι διαφορετική για κάθε νομό οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην έρευνά σου!
*Αναφορικά με το ειδικό τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το ύψος του ειδικού τέλους άσκησης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη, για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση και ανάλογα με το εμβαδόν τής έκτασης τής οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας με αυτή, καθορίζεται ως εξής:
α) Για εμβαδόν έκτασης έως και 100 τ.μ. των περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 2β του ν. 2308/1995, όπως ισχύει, δέκα (10) ευρώ.
β) Για εμβαδόν έκτασης, έως και 1.000 τ.μ., εξαιρουμένων των περιπτώσεων του ως άνω σημείου α), σαράντα (40) ευρώ.
γ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., ενενήντα (90) ευρώ.
δ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 10.000 τ.μ., εκατόν ογδόντα (180) ευρώ.
ε) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 10.000 τ.μ. έως και 20.000 τριακόσια πενήντα (350) ευρώ.
στ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ., επτακόσια (700) ευρώ.
ζ) Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., χίλια τετρακόσια (1.400) ευρώ.
η) Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ., τρεις χιλιάδες τριακόσια (3.300) ευρώ.
Από την καταβολή τού ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων εξαιρούνται:
α) αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη, λόγω μη αποτύπωσης τού περιγράμματος της παρ. 2 περίπτωση α” του άρθρου 23 του ν. 3889/2010, όπως ισχύει, καθώς και οι εκτάσεις που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3β του άρθρου 31 του ν. 4280/2014, όπως ισχύει.
β) αντιρρήσεις που αφορούν σε περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού.
γ) αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές τού εποικισμού.
δ) αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κατά τη διαδικασία τού άρθρου 14 ν. 998/1979, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
ε) αντιρρήσεις κατά το τμήμα που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 ν. 998/1979 (άρθρο 28 παρ. 18.α ν. 2664/1998 όπως ισχύει).
Έχοντας υπόψη σου όλες τις βασικές πληροφορίες και τα απαραίτητα έγγραφα, μπορείς να υποβάλλεις την ένστασή σου με την ελπίδα να δικαιωθείς και την ευχή να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο λόγω βεβιασμένης διαδικασίας του Υπουργείου που ρισκάρει απροκάλυπτα τις περιουσίες του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom