Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Χάσμα δισεκατομμυρίων μεταξύ κυβέρνησης- τρόικας


των Σωτήρη Νίκα - Προκόπη Χατζηνικολάου
Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, παρά το γεγονός ότι χθες διαπιστώθηκαν κάποια σημάδια σύγκλισης.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Κομισιόν ότι την κυβέρνηση και την τρόικα τις χωρίζουν «μίλια και δισεκατομμύρια» προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να δηλώνει ότι «δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αποδέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 κινείται στην περιοχή του 1,5 δισ. ευρώ, όταν πριν από λίγο καιρό το εκτιμούσε στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, συνεχίζει να αμφισβητεί κυρίως τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχει προτείνει. Μάλιστα, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν την Παρασκευή στην Αθήνα (θα συμμετάσχουν στο Eurogroup της Πέμπτης) και έχουν ζητήσει να λάβουν περισσότερα στοιχεία για την αποδοτικότητα των μέτρων του υπουργείου Εργασίας.

Αντιθέτως, η τρόικα δείχνει να πείθεται για την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου ως προς την είσπραξη σημαντικού μέρους από τα έσοδα που προβλέπονται από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση. Γι' αυτό και η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να έχει εξαιρέσει από τις προτάσεις ακόμα και την περικοπή ορισμένων υψηλών συντάξεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές περιμένουν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, τις οποίες θα πρέπει να αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Χθες, μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι «δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα», επιδιώκοντας να βάλει τέλος στην αναστάτωση που δημιούργησαν οι περί του αντιθέτου δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν. Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε ότι η δήλωση για «απόσταση μιλίων και δισεκατομμυρίων» δεν αντανακλά τις «δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή συνάντηση «έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα», όπως είναι η νέα εκτίμηση της τρόικας για δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες και μπορούν να διασφαλίσουν την κάλυψη του κενού χωρίς να απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων οριζόντιων μέτρων σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει τη συμφωνία πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 (στις 21 Νοεμβρίου), αλλά υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Πάντως, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κανονικά -όπως διαβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποχωρήσει η τρόικα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (22 Νοεμβρίου) και να επιστρέψει τον Δεκέμβριο με απώτερο στόχο να υπάρχει σημαντική πρόοδος ή και μια αρχική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Πάντως, ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί ως προς το πότε θα επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου είναι ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες πως «θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom