Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Επιδρομές άγριων αλόγων καταστρέφουν τις καλλιέργειες στα Κομνηνά της Ξάνθης


-Τεράστιες οι καταστροφές που αφήνουν στο πέρασμά τους
-«Τρία χρόνια δεν καλλιεργούσαμε σιτάρι γιατί το κατέστρεφαν» τονίζει αγρότης της περιοχής

Έναν απίστευτο Γολγοθά ζουν τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια οι αγρότες στα Κομνηνά της ορεινής Ξάνθης, καθώς μια αγέλη
άγριων αλόγων πραγματοποιεί καταστροφικές επιδρομές στις καλλιέργειές τους.

Πρόκειται για περίπου 25 άλογα τα οποία ζουν στα βουνά της ορεινής περιοχής και κάθε τόσο πραγματοποιούν επιδρομές στα χωράφια των κατοίκων, τσαλαπατώντας στην κυριολεξία τις καλλιέργειες τους και προκαλώντας ζημίες πολλών εκατοντάδων ευρώ. «Φέτος ήδη από τον Αύγουστο τα άλογα κατεβαίνουν και καταστρέφουν τα πάντα» σημειώνει ο κ. Φελεκίδης Δημήτρης, αγρότης της περιοχής, εξηγώντας πως «πατάνε μέσα στα καλαμπόκια, τα καταστρέφουν, τα τρώνε. Το ίδιο και με το τριφύλλι και με τα καπνά».

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος οι αγρότες της περιοχής είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια την καλλιέργεια σιταριού, καθώς στο πέρασμά τους τα άλογα δεν άφηναν τίποτα πίσω τους. «Φέτος πρέπει να βάλουμε κριθάρια, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα βγουν. Είναι πολύ μεγάλες οι ζημίες» τονίζει ο κ. Φελεκίδης.

Τα άγρια άλογα διασχίζουν την άσφαλτο στο διάβα τους προς τις καλλιέργειες γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ειδικά κατά τη διάρκεια τη νύχτα. «Στο παρελθόν ο γιος μου τράκαρε με ένα άλογο μέσα στη νύχτα. Τα φώτα του αυτοκινήτου το θάμπωσαν και δεν ήξερε που πήγαινε και έτσι κατέληξε να περάσει πάνω από το αμάξι. Η ζημία ήταν πολλών χιλιάδων ευρώ και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε τότε θύματα. Αλλά δεν ξέρω τι περιμένουν, να πεθάνει πρώτα κάποιος και μετά να κάνουν κάτι;» προσθέτει ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που πλήττονται βάναυσα από τις επιδρομές των αλόγων έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην καταγράφονται τόσο μεγάλες ζημίες, χωρίς ωστόσο να βρουν ευήκοα ώτα και το πρόβλημα παραμένει άλυτο.
http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom