Ενα αστυνομικό θρίλερ που περιελάμβανε απόπειρα δωροδοκίας της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού εκτυλίχθηκε λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού Παύλου Γερουλάνου. Ενας δικηγόρος και η πελάτισσά του που επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τη γραμματέα του υπουργείου τυλίγοντας φάκελο με 10.000 ευρώ μέσα σε ένα πανάκριβο φουλάρι Ηermes συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω από την Αστυνομία και πλέον είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.
Το «αντίτιμο» που προσδοκούσαν οι κατηγορούμενοι, πλέον, ήταν ο αποχαρακτηρισμός της περίφημης βίλας Ζωγράφου, που είναι διατηρητέο μνημείο, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια των ιδιοκτητών για την ανέγερση εμπορικού κέντρου 38.000 τ.μ., για τα οποία, μάλιστα, έχουν έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Ζωγράφου. Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να παραμείνουν ελεύθερος χώρος η βίλα και το κτήμα των δέκα στρεμμάτων που ανήκει στους ιδιώτες. Σημειώνεται ότι έκταση περίπου άλλων δέκα στρεμμάτων έχουν δωρηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 στον Δήμο.
Το απόγευμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο δικηγόρος πήγε στον 5ο όροφο του υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε να δει τη γενική γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη, που όμως προήδρευε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ετσι, άφησε μία τσάντα με ένα δώρο το οποίο προοριζόταν για εκείνη, στη γραμματέα της. Αργότερα, το ίδιο απόγευμα η κ. Μενδώνη παρέλαβε μαζί με την αλληλογραφία της και την τσάντα από τη γραμματέα της. Η πρακτική που ακολουθεί είναι- στην περίπτωση δώρων- να τα επιστρέφει στον αποστολέα τους μαζί με μια επιστολή που ευχαριστεί για το συγκεκριμένο δώρο και να κρατά μόνο λουλούδια ή γλυκά. Ετσι την άνοιξε και βρήκε μέσα σε ένα κουτί ένα φουλάρι Ηermes. Εκπληκτη όμως, η ίδια και η γραμματέας της εντόπισαν τυλιγμένο στο πανάκριβο φουλάρι έναν φάκελο.
Σοκαρίστηκαν. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία που σχηματίσθηκε στη συνέχεια από την Ασφάλεια Αττικής, η κ. Μενδώνη, αναστατωμένη και θυμωμένη, δεν άνοιξε τον φάκελο, παρά κάλεσε στο γραφείο της δύο εκ των νομικών συμβούλων του υπουργείου. «Δεν ξέρω τι συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά είναι απαράδεκτο, ακόμη και δίκιο να έχει κάποιος να θεωρεί ότι όλοι εξαγοράζονται», φέρεται να είπε σοκαρισμένη στους συνεργάτες της. Για όλους ήταν φανερό τι ήταν το περιεχόμενο του φακέλου. Ετσι ενημέρωσαν τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Εκείνος, χωρίς δεύτερη κουβέντα, συμβούλευσε να ενημερωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, ο φάκελος ανοίχθηκε παρουσία τριών μαρτύρων και διαπιστώθηκε ότι περιείχε χαρτονομίσματα αξίας 10.000 ευρώ, τυλιγμένα σε ένα χαρτί με το αίτημα της «δωρήτριας» δακτυλογραφημένο, αλλά με την υπογραφή της ιδιόχειρη. Τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σε κατάσταση σοκ από την πρακτική του δικηγόρου και της πελάτισσάς του, ενημέρωσαν με κάθε λεπτομέρεια αρχικά τον αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Λ. Οικονόμου και ακολούθως τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής κ. Δικόπουλο. Ετσι, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τρεις αστυνομικοί της Ασφάλειας πήγαν στο υπουργείο Πολιτισμού και αφού προσημείωσαν τα χρήματα, ζήτησαν από τη γενική γραμματέα να συναινέσει ώστε ο δικηγόρος και η πελάτισσά του να μεταβούν στο γραφείο της ώστε «να συζητηθεί το αίτημά τους». Πράγματι και οι δύο βρίσκονταν λίγες ώρες αργότερα στο γραφείο της κ. Μενδώνη, όπου παρουσία της γραμματέως της ζήτησαν να μεσολαβήσει ώστε να κινηθούν διαδικασίες αποχαρακτηρισμού. Σημειώνεται πάντως ότι το επίμαχο ακίνητο δεν έχει χαρακτηρισθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ το 2004 ως νεώτερο μνημείο και ως εκ τούτου το αίτημα αποχαρακτηρισμού δεν αφορούσε το ΚΑΣ.
Κομπλιμέντα. Στη διάρκεια της συνάντησης όπου δικηγόρος και πελάτισσα ανέφεραν τα επιχειρήματά τους, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε μικρή απόσταση. Στο τέλος της συνάντησης η πελάτισσα έκανε το μοιραίο λάθος- ομολογία της απόπειρας δωροδοκίας: «Ελπίζω να είστε ικανοποιημένη από το δώρο μας», είπε στην κ. Μενδώνη και πρόσθεσε χαμογελώντας: «Ταιριάζει στα χρώματά σας...». Ηταν η φράση που οδήγησε στη σύλληψή της και στη σύλληψη του πληρεξουσίου δικηγόρου της. Πλέον και οι δύο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Παρά το γεγονός ότι η σύλληψή τους έγινε εντός των ορίων του αυτοφώρου, η ειδική δωσιδικία που έχουν δικηγόροι (οι υποθέσεις τους παραπέμπονται σε εφέτη) επιβάλλει τον ορισμό τακτικής δικασίμου.
«Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν οι πολίτες ταλαιπωρούνταν και από το ΚΑΣ και από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου. Ομως, αυτό με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί το θράσος και την άποψη ότι όλοι έχουν μια τιμή εξαγοράς, ακόμη κι αν έχουν δίκιο, ακόμη κι αν οι υπηρεσίες του κράτους στο παρελθόν δεν το έχουν αναγνωρίσει, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Η απόπειρα της παράνομης συναλλαγής παραμένει καταδικαστέα», σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υποθέσεις που χρόνιζαν έχουν ξεμπλοκάρει και έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Διατηρητέα από το 2004 η βίλα Ζωγράφου
Σε ανοιχτό μέτωπο ανάμεσα στη δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου και κατοίκους της περιοχής έχει εξελιχθεί η υπόθεση της βίλας Ζωγράφου και της έκτασης που την περιβάλλει. Οι κάτοικοι, που έχουν συγκροτήσει επιτροπή αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση της βίλας και του κτήματος, κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι συναινεί στα σχέδια των ιδιοκτητών για την ανέγερση εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ.
Η αξιοποίηση του κτήματος Ζωγράφου άρχισε να απασχολεί τους κατοίκους από το 1978, όταν οι ιδιοκτήτες δώρισαν στον δήμο 8.265 τ.μ., ενώ ο δήμος προχώρησε τότε στην αγορά άλλων 1.000 τ.μ.
Η βίλα έχει κριθεί από το 2004 διατηρητέα.
Το 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να κηρυχθούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου η βίλα και ο περιβάλλων χώρος. Οι ιδιοκτήτες έκαναν ένσταση, επικαλούμενοι τους όρους του δωρητηρίου συμβολαίου, η οποία απερρίφθη. Το 2006 με πρόταση του δημάρχου Γ. Καζάκου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αγορά από τον δήμο του 50% του χώρου που εξακολουθούσε να ανήκει στους ιδιώτες με τη συμφωνία να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο στο υπόλοιπο 50%. Το τίμημα ορίστηκε στα 19.500.000 εκατ. ευρώ, ποσό που πληρώθηκε με δάνειο το οποίο πήρε ο δήμος. Σύμφωνα με την επιτροπή κατοίκων, ο δήμος έχει στείλει από τον Μάιο του 2008 τον φάκελο της βίλας Ζωγράφου στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνοντας τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου.
TA NEA
2 σχόλια:
Γιατι δεν λενε ομως ποιοι ειναι αυτοι;
Ακομα θα τους κρυβουν;
Ρίκη μου αυτό είναι το λιγότερο!
Η ιστορία της Βίλας του Ζωγράφου είναι πολύ μπερδεμένη υπόθεση.
Κι ο Δημαρχός μας φαίνεται να επιθυμεί κι αυτός σφόδρα τη δημιουργία πολυκαταστημάτων και υπογείων πάρκινγκ στο χώρο αντί να τον παραχωρήσουν στο λαό της πόλης και να παραμείνει χώρος πρασίνου.
Μια υπόθεση που χρόνια τώρα πάει από δικαστήριο σε δικαστήριο κι από αναβολή σε αναβολή!
Καλημέρα,καλή Κυριακή.
Δημοσίευση σχολίου