Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση


Κοντεύουμε αισίως στα μέσα του καλοκαιριού κι όλοι ψάχνουμε για μια όμορφη παραλία να κάνουμε ένα μπανάκι,να δροσιστούμε και να χαλαρώσουμε!
Δεν περνάει μέρα όμως που να μην αναφέρεται κι ένας πνιγμός.
Οι στατιστικές είναι τραγικές για ένα λαό σαν το δικό μας που σχεδόν όλη η χώρα περικλείεται από θάλασσα.Εκατοντάδες χιλιόμετρα πανέμορφων ακτών με χιλιάδες φιλόξενες παραλίες για όλα τα γούστα.
Κι όμως:"Ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, για τα παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών και για τους νέους ενήλικες αποτελεί τη δεύτερη αιτία βλάβης και θανάτου από ατύχημα.
Πέραν του κάθε αυτού πνιγμού έχουμε και τον παρ' ολίγον πνιγμό!
Ο παρ' ολίγον πνιγμός μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας ή και στον θάνατο. Ως παρ' ολίγον πνιγμός ορίζεται ένα επεισόδιο βύθισης στο νερό σοβαρότητας ικανής να απαιτήσει ιατρική φροντίδα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νοσηρότητα και θάνατο (μετά την παρέλευση 24ώρου από το συμβάν).
Σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών νοσηρότητα συμβαίνει στο 12%-27% όσων επιβιώνουν. Στα παιδιά το 35% των επεισοδίων βύθισης σε νερό είναι θανατηφόρο, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογική έκπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα".
Η θάλασσα προσφέρει χαρά αλλά απαιτεί απ' όλους μας σεβασμό κι απ' αυτούς που ξέρουν μπάνιο κι απ' αυτούς που δεν ξέρουν!
Εμείς παραθέτουμε εδώ 15 συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής.
Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές την ώρα της ψυχαγωγίας και της ξεκούρασης.

1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ' τις οποίες επετρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ' τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Απ' την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ' το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλιάση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθείστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής: πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.
Aν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν' αποφύγετε τη "θανάσιμη περίπτυξη". Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
15. Προστατέψτε τις ακτές μας. Δε μας ανήκουν τις έχουμε δανειστεί απ' τις μελλοντικές γενιές.
Καλά μπάνια και σεβασμό στη θάλασσα!

4 σχόλια:

( fortounata) είπε...

Σωστές και επίκαιρες οι συμβουλές,αρκεί να τις τηρούμε.φιλιά.

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

zeidoron dtsoukas είπε...

Φουρτουνάτα μου κάποια πράγματα είναι τόσο απλά που είναι αδιανόητο να πνίγονται 300 άνθρωποι κάθε χρόνο.
Παρακολούθα τις ειδήσεις από τις αρχές Ιουνίου,κάθε μέρα κι ένας νεκρός.Καλό βράδυ,να είσαι καλά!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φοίβο μου χρήσιμες οι πληροφορίες αλλά άμα δεν τις τηρούμε... είναι κρίμα να χάνονται τζάμπα τόσοι άνθρωποι!