Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πως ξηλώνεται το πουλόβερ της κοινωνικής συνοχής


Ηρθε το τέλος των ψευδαισθήσεων
 Αναμφίβολα στην ανθρώπινη κοινή λογική έχει εμφιλοχωρήσει η φύσει (ίσως) δύναμη του ελεύθερου ανθρώπου (μάλλον Προμηθεϊκής προέλευσης) να βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της μεγιστοποίησης της απόλαυσης.
 Όσο κι αν από πρώτη ματιά δείχνει παράδοξο, όλα τα συστήματα,
(καπιταλιστές , φιλελεύθεροι αριστεροί, όμοιοι δεξιοί, σοσιαλιστές και κομουνιστές ) αναγνωρίζουν πως η όποια πρόοδος της κοινωνίας περνάει μέσα από την όλο και διευρυνόμενη υλική πρόοδο και τη διαρκή διόγκωση των παραγωγικών δυνάμεων. 
Υπήκοντες λοιπόν και οι Νεοέλληνες στην κοινή Προμηθεϊκή εντολή , δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε το πανούργο μειδίαμα της Ιστορίας όταν αποφασίζαμε να μεγιστοποιήσουμε τις καταναλωτικές δυνατότητές μας όχι αποταμιεύοντας , επενδύοντας , συσσωρεύοντας αλλά απλώς δανειζόμενοι ! Και καταναλώσαμε δάνεια όπως το κλέος των (υποτιθέμενων;) προγόνων μας στη διεθνή κοινότητα, των ξεχωριστών προσωπικοτήτων που μπορεί να γέννησε ο τόπος και την ακτινοβολία τους στους ξένους , το περιβάλλον και τις χάρες της χώρας μας , τηνυπόληψη και την όποια αξιοπιστία μας παρέδωσαν οι παλαιότερες γενιές έναντι των άλλων ! 
Κατρακυλήσαμε σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα καθώς δείξαμε σε όλους πως δεν έχουμε καταλάβει ότι οι οικονομικοί μας στόχοι και κυρίως τα μέσα για την επίτευξή τους οριοθετούνται από τα δικά μας ανύπαρκτα αποθέματα και τον πεπερασμένο διεθνή ΔΑΝΕΙΣΜΟ.  
Δεν διστάσαμε να εξαντλήσουμε κάθε φυσική πηγή ( δες εξαλάτωση των γεωτρήσεων στον κάμπο της Θεσσαλίας ) προκειμένου να επιτύχουμε μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΑΤΗ ευδαιμονία καλλιεργώντας τριώροφους αγρούς (προς άγραν επιδοτήσεων από τους βελανιδοφάγους Ευρωπαίους ) και όταν όλα αυτά άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλάξαμε τροπάριο...
Πυκνώσαμε τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, πότε με πράσινους και πότε με μπλέ μπερέδες (οι κόκκινοι πάντα απαραίτητοι για επαναστατική γυμναστική) απαιτούντες πότε "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" , πότε αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος , πότε να μην απελευθερωθούν οι άδειες των φορτηγών ή των βυτιοφόρων ή διαδηλώνοντες στο κέντρο "για να μην απολυθούν οι έκτακτοι"!
Προσποιούμενοι ΟΛΟΙ ΜΑΣ πως αγνοούμε ότι ΟΛΑ αυτά πληρώνονται με ΔΑΝΕΙΚΑ ΛΕΦΤΑ , ότι εξαντλήσαμε σε δανεισμούς και τις οικονομικές δυνατότητες που υποτίθεται πως θα έχουν τα παιδιά μας και ως εκ τούτου, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ περιθώρια δανεισμών με ανθρώπινα υποφερτούς όρους ! 
Περάσαμε ευωχούμενοι την λαίλαπα (ταμειακώς ) των Ολυμπιακών Αγώνων της ντόπας και των εργολάβων, της μαύρης εργασίας και της μίζας χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς (οι ελάχιστες εξαιρέσεις καταδεικνύουν του λόγου το αληθές ) αλλά τώρα που ήρθε η ώρα του λογαριασμού (λυπητερής κατά το κοινώς λεγόμενο) δείχνουμε ο ένας τον άλλο ως υπεύθυνο , ωσάν να μην επιλέξαμε εμείς τους αποφασίζοντες...
Μας κατάκλεψαν όσοι όφειλαν (και ευαγγελίστηκαν ) διαφάνεια και εμείς απλόχερα τους καλύψαμε με την παραταξιακή μας ασπίδα αντί να απαιτήσουμε ομοθυμαδόν την καταδίκη τους και την επιστροφή των κλεμμένων !
Παραδώσαμε την ελληνική αγροτική παραγωγή στους ξένους (οι αγροί μας έχουν ξεχάσει προ πολλού την ελληνικήν) και κρατήσαμε για τους Έλληνες αγρότες τίποτε τσίπουρα ,ΒΜW , φραπόγαλα και το δικαίoμα  του αποκλεισμού των δρόμων. Ομοίως η ατμομηχανή της οικονομίας μας (καλώς ή κακώς έτσι είναι η οικοδομή στη χώρα μας) πέρασε σε ξένα χέρια και το ΙΚΑ πάει από το κακό στο χειρότερο , μιας και του φορτώνονται "εθελούσιες" έξοδοι ΟΤΕδων κλπ αναξιοπαθούντων από αποκρατικοποιούμενες ΔΕΚΟ , χωρίς καμιά επιβάρυνση των "επενδυτών"! Εις δόξαν Χατζηδάκη ! Και των όποιων ομοίων του , προηγουμένων , βεβαίως... 
Δυστυχώς , η χώρα μας ΤΩΡΑ εισέρχεται σε περίοδο ΚΡΙΣΗΣ ! 
Και ακόμα δυστυχέστερα για μας αυτή δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν στις άλλες αναπτυγμένες χώρες. Εκεί υπήρξε μια κρίση στο πιστωτικό σύστημα , έσπασαν μερικές "φούσκες" και με παρεμβατικές πολιτικές το σύστημα εύκολα ή σχετικά δυσκολότερα θα ανακάμψει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Γιατί εκεί υπάρχουν τα συστατικά που η δική μας τραβεστί καπιταλιστική οικονομία ΔΕΝ έχει: Θεσμούς που να λειτουργούν και Παραγωγική Βάση ! Συν το ανυπέρβλητο πλεονέκτημα της διεθνούς ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ , που για τη χώρα μας μοιάζει να είναι χαμένο , αν όχι οριστικά, τουλάχιστον για τις δυό προσεχείς δεκαετίες ! 
Πως θα υποστηριχτεί λοιπόν μια οικονομική ανάκαμψη σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να την τροφοδοτήσει από μόνο του με κανέναν από τους συντελεστές που μπορούν να την επιτύχουν και που κανείς πλέον δεν είναι διαθέσιμος να βοηθήσει οικονομικά; 
Εδώ δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία. 
Γιατί πώς μπορεί να επιτευχθεί μια συρρίκνωση της καταναλωτικής ευημερίας από τα πάνω , χωρίς τις αναπόφευκτες κοινωνικές συγκρούσεις που θα επακολουθήσουν και που φαντάζουν σφοδρότερες από τη συνήθη προστριβή των κοινωνικών στρωμάτων σε περιόδους σχετικής ευημερίας ; 
Κάπως έτσι ξεπλέκουμε το πουλόβερ της κοινωνικής συνοχής...
Πηγήgialinomati

8 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Πολλές σωστές αρκετές τοποθετήσεις αλλά πάνω απ' όλα και γεγονότα.

Δυστυχώς ο κοινωνικός ιστός όσο δύσκολα "πλέκεται" τόσο εύκολα "ξηλώνεται". Θέλω όμως να πω ότι δεν ξηλώνεται μόνο από "έξω" αλλά και από εμάς τους ίδιους. Αν οι πολίτες δεν είναι ενωμένοι, σκεπτόμενοι, και δεν κατανοήσουμε πάνω απ' όλα ότι έχουμε δύναμη στα χέρια μας, δεν πρόκειται ν' αλλάξουν πολλά.

Το ότι ο χ,ψ ηγέτης σου συμπεριφέρεται ως "πάνσοφος" και λεηλατεί και βουλιάζει τη πατρίδα σου, δεν σημαίνει ότι τον αποδέχεσαι και απλά τον κρίνεις εκ του ασφαλούς.

Του δίνεις μια και τον ξαπλώνεις "κάτω", κι ας έρθει ο επόμενος, και ο μεθ' επόμενος, μέχρι να μάθουν να σέβονται αυτούς που τους επιλέγουν.

.........
:-)

Phivos Nicolaides είπε...

Πόσο συμφωνώ με την αγαπητή μου φίλη Βάσσια. Εάν οι πολίτες είναι απλώς γλάστρες, τότε δεν έχουν καμιά ευθύνη. Εάν, όμως ΄συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο βίο (όχι κατ΄ανάγκη μόνο στην πολιτική) τότε, υπάρχει αυτό που λέμε συλλογική ευθύνη. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο δυστυχώς, για όλα φταίνε οι εκάστοτε εξουσίες και οι πολίτες είναι άμοιροι ευθυνών, ουσιαστικά ανεύθυνοι... Πολιτικοί και πολίτες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Εάν έχετε χρόνο δείτε ένα σχετικό άρθρο μου εδώ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου από το στόμα σου και στ' αυτί των ψηφοφόρων!
Δυστυχώς όμως την ώρα της κάλπης δεν μπορώ να καταλάβω τι οδηγεί το χέρι τους στο "γνωστό" τους ψηφοδέλτιο.
Αβυσσος η ψυχή των ανθρώπων!
Καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Είναι κανόνας για τα πάντα να φταίνε οι άλλοι και τον ασπάζονται τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί.
Αγαπητέ Φοίβο το διάβασα το άρθρο σου και κάποια στιγμή,με την άδειά σου,θα το αναδημοσιεύσω.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Φιλε Ζει μηπως μπορεις να μου στειλεις ενα πμ ;

Το μαιλ μου ειναι rikimatal@yahoo.gr

Βάσσια είπε...

Τι οδηγεί το χέρι ;
Μα το dna του ρουσφετιού.
Άντε να το αφαιρέσεις.
Γραμμάτια είπαμε προς εξόφληση, αυτή είναι η ψήφος.

zeidoron dtsoukas είπε...

Aγαπητή Ρίκη απ' ότι είδα δεν τα κατάφερες!Για ξαναπροσπάθησε!
Καλό ξημέρωμα.

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου αν είναι έτσι τότε ξέχνα το!Και μετά από 100 χρόνια την ίδια συζήτηση θα έχουν οι Ελληνες εκείνης της εποχής,αν υπάρχουν βέβαια!
Καλό ξημέρωμα να έχεις.

Read more: Go to TOP and Bottom