Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Εγκλήματα στα ΙΜΙΑ ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996

Ίμια, 14 χρόνια μετά: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
26 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Figen Akat" προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.
28 Δεκεμβρίου 1995: Eλληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.
10 Ιανουαρίου 1996: Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
4 Ιανουαρίου 1996: Ο Αμερικάνος πρόεδρος Βill Clinton σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή αναφέρει: "Φοβάμαι θερμό επεισόδιο".
19 Ιανουαρίου 1996: Στην Ελλάδα αναλαμβάνει τη πρωθυπουργία ο Κώστας Σημίτης.
25 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καλύμνου Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική Σημαία.
28 Ιανουαρίου 1996: Μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας Hurriyet προσεγγίζει τα Ίμια με ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική Σημαία και υψώνει την τουρκική. Άνδρες του περιπολικού ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ στις 08:00 αντιλαμβάνονται την τουρκική Σημαία. Ο Αρχηγός ΓΕΝ δίνει εντολή στον πλοίαρχο του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ να σπεύσει στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική Σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ επικοινωνεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/ΓΕΝ και παράλληλα ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ναύαρχος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η Σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ.
30 Ιανουαρίου 1996: Στη δημοσιότητα έρχεται τουρκικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Από το πρωί στην περιοχή επικρατεί ένταση. Το απόγευμα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και βρίσκονται σε διάταξη μάχης. Ταυτόχρονα, άνδρες των Ο.Υ.Κ. αποβιβάζονται στα Ανατολικά Ίμια και δυνάμεις των Ειδικών Δυνάμεων στην Καλόλιμνο. Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου. Oι μονάδες του Δ΄ΣΣ εξέρχονται στους προβλεπόμενους από τα σχέδια, χώρους διασποράς με πλήρη επάνδρωση.
Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996: Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμίων είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.
Στη 01:15 άνδρες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική Σημαία. Θα παραμείνουν επτά ώρες. Για πρώτη φορά μετά το 1974, Τούρκοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ελληνικό έδαφος.
Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό ΑΝΤΩΝΙΟΥ και επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 (ΠΝ-21) της Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ. Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την πολεμική σύρραξη.
Ωρα 5.04 ΓΕΝ: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
Ωρα 5.05 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Εχω απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. Τελευταία του αναφορά EMERGENCY - EMERGENCY 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 5.07 ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δημήτρης Σπυρίδων ενημερώνεται ότι ο ΣΑΜ δεν έχει στο ραντάρ του το ελικόπτερο και ότι το καλεί, δεν του απαντάει και ότι ακούει τη φρεγάτα YAVUZ να το καλεί.
Ωρα 5.13 ΓΕΝ: Ερωτηματικό: Εχετε επικοινωνίες;
Ωρα 5.14 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό
Ωρα 5.14 ΓΕΝ: Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία.
Ωρα 5.15 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο.
Ωρα 5.16 ΓΕΝ: Τον έχετε στα Ρ/Ε;
Ωρα 5.16 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό.
Ωρα 5.24 ΓΕΝ: Το EMERGENCY τι ήταν;
Ωρα 5.24 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: MASTER CAUTION EMERGENCY
Στις 5:30 το ελικόπτερο καταπέφτει, σκοτώνοντας τους τρεις επιβαίνοντες αξιωματικούς:
Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό.
Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Clinton και του διαμεσολαβητή R. Holbrooke. Οι ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την ελληνική Σημαία. Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι καταδρομείς (no flags, no ships, no troops).
Τα ερωτήματα για το σκοτεινό παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων παραμένουν αναπάντητα. Μέσα στη δίνη της ειδησεογραφίας εκείνων των ημερών, ορισμένα γεγονότα δεν πήραν τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ένα από αυτά που αξίζει να σημειωθεί είναι η σύλληψη των στρατιωτικών ακολούθων της Ιταλίας και της Ολλανδίας στις 28 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούσαν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βρέθηκαν στη κατοχή τους σχεδιαγράμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, ονόματα και αριθμούς πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και άλλες στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.
Δύο εβομάδες αργότερα, στο ναύσταθμο του Ακσάζ πέφτει το ελικόπτερο που μετέφερε 11 βατραχανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην ελληνοτουρκική κρίση. 


Πηγή: strategy-geopolitics4.blogspot.com/

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

;;

Διάβασε αυτό το κείμενο για να καταλάβεις τι συμβαίνει στην
Ελλάδα και τον κόσμο.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - ΦΑΛΙΡΙΣΑΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΛΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΦΙΑ

http://antistasi.org/?p=4942

http://amphiktyon.blogspot.com/2010/01/blog-post_7159.html

;;

Βάσσια είπε...

Έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πάρα πολλά από εκείνη την ημέρα του συμβάντος. Ακόμη δεν έχουν υπαχθεί στην "Ιστορία"..

Προσωπικά θα μείνω σε μία συνέντευξη ψαράδων της Καλύμνου (αν δεν κάνω λάθος) που είχαν πει, πρόσφατα, ότι όταν πλησιάζουν τη μεγάλη βραχονησίδα Ίμια δεν συμβαίνει τίποτα, κι όταν πλησιάζουν τη μικρή τους διώχνουν οι τούρκικες ακταιωροί.

Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Ηλιθιότητα σε ,όλα τα επίπεδα πολιτικό,στρατιωτικό,κοινωνικό.
Στο παρόν έχουμε φτάσει στο χειρότερο επίπεδο ευτέλειας.Κατορθώσαμε να χρεοκοπήσουμε και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των νέων.Λαός χωρίς αρχές,χωρίς ιδανικά,χωρίς αξίες.
Τα πρότυπα του η Μενεγάκη,οι ποδοσφαιριστές και το κάθε μορφής λαμόγιο.Με θλίψη βλέπω μια γνωστή μου ασήμαντη προσωπικότητα να είναι βουλευτίνα και να είναι εκτός βουλής ονόματα όπως ο Δ.Τσάτσος και άλλοι διακεκριμένοι πολίτες.Εμφανίζονται πρόσωπα από το πουθενά που παίρνουν το χρίσμα από τον αρχηγό με μόνο προσόν τη κομματική πειθαρχία.Η Ιστορία της βραχονησίδας δείχνει και το μέγεθος της ΠΑΡΑΚΜΗΣ.

α Κενταύρου είπε...

Η Ιστορία μιλάει από μόνη της τα λόγια είναι περιττά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Aγαπητέ φίλε Ανώνυμε τι τα θες τι τα γυρεύεις;Ολοι πάνω κάτω ξέρουμε τι συμβαίνει αλλά αυτοί που έχουν τη δύναμη ν' αλλάξουν κάτι δεν το θέλουν κι αυτοί που το θέλουν δεν μπορούν!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια αλίμονο στα παλικάρια που χάθηκαν και στους γονείς τους,όλοι οι άλλοι ζουν και καλοπερνάνε!
Κι όχι μόνο αυτό κάποιοι έχουν το θράσος να είναι πάλι στην κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι αποσύρθηκαν μεν αλλά έχουν τοποτηρητή τη σύζυγο.
Η ιστορία των Ιμίων ίσως και να μη διδαχθεί ποτέ στα σχολεία όπως και πολλά άλλα γεγονότα που μας κάνουν να ντρεπόμαστε.

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλε Ανώνυμε δεν υπάρχουν σημαντικές κι ασήμαντες προσωπικότητες όπως το θέτεις,όλοι έχουν τις Ιθάκες τους!
Κι ο κύριος που αναφέρεις εσύ παλιότερα έχει παίξει το ρόλο του.
Οσο για τα πρότυπα που έχουν οι νέοι μας έχεις δίκιο αλλά το πρώτο φταίξιμο είναι των γονέων και μετά των δασκάλων.

zeidoron dtsoukas είπε...

Δυστυχώς α Κενταύρου έτσι είναι!
Κρίμα,γιατί φοβάμαι πως θα επαναληφθεί η ιστορία.