Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Το χρονογράφημα του Σαββάτου





Ομιλείτε ελληνικά;
της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ξένη γλώσσα που ακούω κάθε φορά που πατάω το κουμπάκι της τηλεόρασης, μπορεί να μου την μεταφράσει κάποιος καλός άνθρωπος; Μπορεί κάποιος να μου αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον μυστηριώδη κώδικα Ντα Βίντσι, μπας και συνεννοηθούμε στοιχειωδώς;

Δεν ζητάω διερμηνέα από αγγλικά σε ελληνικά. Από γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά σε ελληνικά. Ζητάω διερμηνέα από ελληνικά σε ελληνικά. Να καταλάβω πέντε βασικά πραγματάκια. Να μην τρώω τις ελληνικούρες σαν χαστούκια απανωτά. Να μη μου περνάει απ΄ το μυαλό ότι μιλάνε απταίστως τη σανσκριτική διάλεκτο.

Σταχυολογώ μερικά μαργαριτάρια που δίνουν και παίρνουν όταν οι παρουσιαστές, συντονιστές, πανελίστες, συνάδελφοι δημοσιογράφοι και λοιποί συμπαθείς κλάδοι βρίσκονται στο τσακίρ κέφι:

1. Για τα επίθετα που τελειώνουν σε «ηςης-ες» τους επιφυλάσσω μια τεράστια έκπληξη: ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ!!! Λέμε «ο διεθνής Τύπος, η διεθνής κατακραυγή, το διεθνές αντίκτυπο». Δεν λέμε «αυτό είναι πολύ ευγενής παιδί», «τα άτομα αυτά είναι πολύ προσηνής». Ή μάλλον, όταν το λέμε, ετοιμαζόμαστε μετά να θρηνήσουμε θύματα.

2. Επίσης κλίνονται τα «ων-ουσα-ον». «Με τον υπάρχων νόμο»;

Ναι, το άκουσα κι αυτό. «Τρία άτομα ήταν απών». Ναι, το άκουσα και είμαι ακόμα ζωντανή.

3. Αντιθέτως ΔΕΝ κλίνονται τα επώνυμα. Η Γεννηματά της Γεννηματάς, η Καρέζη της Καρέζης; Όταν ακούω- κατά κόρον- εκείνο το «της Ακρίτας», μια σκοτοδίνη μου ΄ρχεται, χάνω τον κόσμο! Αφήστε τα ήσυχα, ρε παιδιά! Τα καημένα τα επώνυμα δεν ενοχλούν κανέναν. Όπως τα ακουμπάς στη γωνίτσα τους στην ονομαστική, έτσι μένουν και στη γενική. Δεν κόβουν βόλτες πέρα δώθε! 



4. Κάποιος είναι ανώτερος από τον άλλον.
 Ποτέ, μα ποτέ- σε ό,τι θέλετε να σας ορκιστώ- δεν είναι ΠΙΟ ανώτερος από τον άλλον. Η σύγκριση εμπεριέχεται ήδη στη λέξη, δεν χρειάζεται το φρικαλέο κερασάκι στην τούρτα. Πιο ανώτερος, πιο κατώτερος, πιο χειρότερος, πιο καλύτερος; Αμολάμε τις λέξεις όπου και όπως γουστάρουμε; Αυτός ο πλεονασμός του «πιο» παραπέμπει στην παροιμία «τώρα που βρήκαμε πιπέρι, βάλε και στα λάχανα»!

5. Όταν δίνουν σε κάποιον να υπογράψει ένα χαρτί, του λέμε «υπόγραψε εδώ». Όχι «υπέγραψε εδώ». «Ανέφερέ μου ακριβώς τι άκουσες», «μετέφερέ του τους χαιρετισμούς μου»! Να θυμηθούμε λίγο τα ελληνικούλια που μαθαίναμε- μαζί με την κρεμάλα που παίζαμε- τις ατελείωτες ώρες στο σχολείο;

Να θυμηθούμε λίγο τη διατήρηση εσωτερικής αύξησης στον τύπο της προστακτικής;

6. Ο Οκτώβριος δεν έχει «μι», που να χτυπιέσαι κάτω. Δεν είναι ΟκτώΜβριος- κι ας επιμένουν οι πολιτικοί μας σε προεκλογικές περιόδους. Ο Οκτώβριος δεν είναι Οκτώμβριος και δεν προτίθεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

7. «Να αναπαράγω» ή «να αναπαραγάγω»; Εδώ «σου βάζω δύσκολα μα σκέψου πόσα πέρασα, σου βάζω δύσκολα κι ας παίζω με τα νεύρα σου». Αυτό όντως είναι ζόρικο. Το κόλπο, απλό: Λέμε «να αναπαράγω» για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές φορές. «Να αναπαραγάγω» για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε άπαξ. Αν το θυμόμαστε αυτό, μπορεί να το σκαπουλάρουμε το λαθάκι!

8. Είναι προ Χριστού αλλά δεν είναι μετά Χριστού: μετά Χριστόν. Μετά ΤΟΝ Χριστόν- πόσο πιο λιανά να στο κάνω, χαρά μου;

9. Δεν είναι πεdε, είναι πέντε: πεν-τε!!! 



10. Ο τύπος είναι αθυρόστομος, δεν είναι ανθηρόστομος. Δεν μιλάει δηλαδή και βγαίνουν γλαδιόλες απ΄ το στόμα του. Η δικτατορία δεν είναι δικταΚτορία! Δεν αποθανατίζω: απαθανατίζω! Δεν κάνω σφιγγομέτρηση. Κάνω σφυγμομέτρηση.

Και πάει λέγοντας... Το εν δέκατον έγραψα απ΄ όσα είχα στο μυαλό μου. Εύχομαι εγκαρδίως, σε κάθε ευγενής αναγνώστη, να περάσει όμορφα στον υπάρχοντα Σαββατοκύριακο! Χαίρεσθε!

ΥΓ: Καλή σου ώρα Μποστ, τα είπες όλα!!! «Η ρομβία αφιχθέντος και σταθέντος στη γωνιά, μελωδίαι ήτο φέρων ευφρανθείς η γειτονιά»!

13 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Πολύ πολύ καλό το κείμενο.
Κι έχει τόσα δίκια η γυναίκα.

Ειδικά για τα επίθετα που τελειώνουν σε ης-ης-ες-, τα έχουν ρημάξει.
Τα επώνυμα.... που τα κλίνουν.
Και πόσα άλλα που δεν γράφει.

Τουλάχιστον στην τηλεόραση πρέπει να μιλούν σωστά ελληνικά.

Καλησπέρα Δημήτρη
Καλό Σ/Κ :-)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αμ "η πρώτη προτεραιότητα";
Ακούγεται από δημοσιογράφους και κυρίως από πολιτικούς.
Μια είναι μάνα μου "δεύτερη" δεν έχει άρα είναι πλεονασμός.

zeidoron dtsoukas είπε...

Θα γίνω κακός Βάσσια αλλά δεν μπορώ να μην το πω κι αυτά τα μαργαριτάρια δημιουργήματα της πολιτικής είναι.Για θυμηθήσου την κατάργηση των Αρχαίων και των Λατινικών επί Ράλλη,στη συνέχεια χάθηκε η μπάλα και στη γραμματική και στο συντακτικό και στην ορθογραφία.Πολύ φοβάμαι πως θα 'ρθει μια μέρα που τα παιδιά θα γράφουν και στο σχολείο γκρικλις γιατί στο διαδίκτυο το κάνουν χρόνια τώρα.Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο επίσης!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αντιγόνη μου κάποια πράγματα είναι θέμα απλής λογικής αλλά δυστυχώς ούτε αυτή δεν υπάρχει.
Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ.
ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πεδειά, επειτραιψτε μου να συμπλοιρόσο κε το κορειφέο.........
Σε δελτίο ειδήσεων κρατικού καναλιού, η "ρεπόρτερ" λέει: φέτος ο πύργος του Άιφελ γιορτάζει τα "ΕΚΑΤΟΝ" εικοστά του γενέθλια......
ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ Ο ΤΡΕΛΟΣ

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Δεν έχεις άδικο ούτε Εσύ ούτε η Ακρίτα ούτε όλοι φίλοι σου που συμφωνούν και επαυξάνουν.
Τα Μαργαριτάρια από πάντα ήταν απανθίσματα της Ελληνικής γλώσσας μερικά μάλιστα εξ΄αυτών μείνανε, καθιερώθηκαν στην καθομιλουμένη.
Σ' εκείνο όμως που θα συνηγορήσω απόλυτα μαζί σου είναι το σοκ διαρκείας που τραβήξαμε όλοι ,όταν υποχρεωθήκαμε να καταργήσουμε τα Ελληνικά που ξέραμε από την μια μέρα στην άλλη και να αλληλογραφούμε με τις κρατικές υπηρεσίες στην...λιανική.
Προσωπικά ,δυσκολεύτηκα πάρα πολύ.
Αλλά βρήκα το κόλπο. Σκεπτόμουνα, έγραφα στην "γλώσσα" μου και μετά μετέφραζα το κείμενο στην δική τους....
Αυτό βέβαια είχε κι έχει σαν αποτέλεσμα το ανακάτεμα των δύο γλωσσών...Ακόμη και τώρα το παθαίνω γιατί μερικά μου ξεφεύγουν.
Δεν θα ξεχάσω εκείνα τα θαυματουργά απαρέμφατα που με μια λέξη απέδιδες ολόκληρη πρόταση. Αλλά και τις λακωνικές μετοχές που μ'έβγαζαν ασπροπρόσωπη .( μεταξύ μας, κάπου-κάπου και τώρα τις χρησιμοποιώ).
Άστα φίλε μου σιγά-σιγά όλα απλοποιούνται τουλάχιστον να μην αμβλύνονται οι έννοιες.
Την καλησπέρα μου.

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

zeidoron dtsoukas είπε...

Σκρουτζάκο να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο επίσης.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια για τη γλώσσα μας!

zeidoron dtsoukas είπε...

Τρελέ της γειτονιάς μας βλέπω ειδικεύεσαι στη γραφή του Μποστ!
Αλλοι όμως το κάνουν κανονικά χωρίς καν να τον γνωρίζουν.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

zeidoron dtsoukas είπε...

Λυγερή θα θυμάσαι την πινακίδα στα παλιά λεωφορεία:"ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΤΥΕΙΝ"!
Επίσης "ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ",τρεις μόνο λέξεις συμπυκνώνουν το νόημα ολόκληρης θεωρίας.Ας είναι καλά όσοι συνηγόρησαν στην κατακρεούργηση της Ελληνικής γλώσσας.
Καλό βράδυ επίσης!

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Καλά τα λέει αμάν με αυτόν τον Οκτώβρη μέχρι και δημοσιογράφοι λένε ΟκτώΜβρη. Μου έχουν σπάσει τόσο τα νεύρα που θα τρώω το "Μ" και θα λέω Σεπτέβρης και Δεκέβρης!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μάγισσα Κίρκη τα περισσότερα μαργαριτάρια οι δημοσιογράφοι τα εκτοξεύουν στον προφορικό λόγο που δεν υπάρχουν διορθωτές!

α Κενταύρου είπε...

Ο λαουτζίκος αλοιώνει τη γλώσσα ,έστω και οι δημοσιογράφοι ,λέει τότες ,επειδής ,από ανέκαθεν κλπ.γιαυτό υπάρχει η κ.Ακρίτα ο Μπαμπινιώτης και η Φιλοσοφική σχολή
να κρατάνε τη γλώσσα.Πάντως πέρα από το τυπικό υπάρχει η ουσία με ένα Οκτώμβριος δεν χάθηκε ο κόσμος.

Αρχίζω να τρέμω μήπως εκείνο το αλοιώνει είναι λάθος ,βαριέμαι να ψάξω στο λεξικό ,δεν πειράζει ας με πεί αγράμματο η κ.Ακρίτα.
Θέμα που βρήκε να ασχοληθεί εδώ ο κόσμος καίγεται.

Read more: Go to TOP and Bottom