Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Άδειασε τον Αλέξη Μητρόπουλο ο Γιάννης Μηλιός - Λαφαζάνης: Η συναίνεση συνεπάγεται πολιτική λεηλασίας και διάλυσης - Βαρύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου


Να μαζέψουν τις δηλώσεις Μητρόπουλου που από χθες έχουν προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την στιγμή που ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανασκευάζει αλλά επιμένει σε αυτά που είπε περι συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής αν το κόμμα του δεν έχει αυτοδυναμία.

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός "άδειασε" σήμερα τον κ. Μητρόπουλο λέγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Ε":
«Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα τελειώνουμε με τα μνημόνια και την λιτότητα. Όποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και την στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μηλιός ξεκαθάρισε επίσης ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε θα ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Μητρόπουλος επέμεινε στην θέση του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πως θα περάσουν από την Βουλή οι νόμοι για επαναφορά του κατώτατου μισθού, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία; Πρέπει ο λαός κι εμείς να σταματήσουμε τις πολυφωνίες και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο. Φανταστείτε να μην έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Πως θα πάει να βάλει αίτημα διαγραφής του χρέους στη Μέρκελ;»

Βαρύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου
Το κλίμα στην Κουμουνδούρου παρά το ξεκάθαρο προβάδισμα όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και την βεβαιότητα για νίκη στις εκλογές όποτε και αν γίνουν, είναι βαρύ λόγω των εξελίξεων, καθώς νοιώθουν έντονη την πίεση που ασκείται από κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας για συναινετικές διαδικασίες προκειμένου να αρθεί η δυσπιστία των δανειστών για το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στην χώρα.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο στελέχη της αριστερής πτέρυγας πίεζαν την ηγεσία για άμεση σύγκλιση του οργάνου για να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία το τελευταίο διάστημα, εν αγνοία πολλές φορές του κόμματος και των οργάνων του.

Η "Αριστερή Πλατφόρμα" πάντως είναι έτοιμη να διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την ηγεσία καθώς διαφωνεί με κινήσεις και απόψεις, όπως:

- οι επαφές που θα έχουν στο Σίτι του Λονδίνου ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός με εκπροσώπους των αγορών και των hedge funds,
- η πρόταση Τσίπρα και προσφάτως του Δ. Παπαδημούλη περί συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για «συμφωνία-πακέτο»
- τα περί διεύρυνσης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ οι δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου, με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να... συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την μνημονιακή πολιτική, αν δεν κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κείμενο του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αλέκος Καλύβης εκφράζει σοβαρές ενστάσεις εκ μέρους της "Αριστερής Πλατφόρμας" στο ζήτημα των αγορών, καθώς αναφέρει: «Πληροφορήθηκα -μέσω του τύπου- ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα επαφών για αδιαμεσολάβητη σχέση με διεθνή κέντρα οικονομικής ισχύος και με τις αγορές (;).

Δεν γνωρίζω να έχει απασχολήσει αυτή η συγκροτημένη πρωτοβουλία τα όργανα, η οποία προφανώς θα έχει ενεργοποιηθεί, αν κρίνω από τις συναντήσεις που έχουν γίνει .

Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την έλλειψη γνώσης, που σαφώς υποτιμά και παρακάμπτει τα όργανα, είναι αναγκαίο -τουλάχιστον- να γίνει συγκεντρωτική και απολογιστική ενημέρωση με έκθεση που πρέπει να υποβάλλουν οι αρμόδιοι σύντροφοι και να αναπτυχθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα, τις τάσεις που διαμορφώνονται απέναντί μας και για το τι νέα ζητήματα ανακύπτουν για τον πολιτικό μας σχεδιασμό και την στρατηγική μας».

Σκληρή στάση κράτησε από το βήμα της Βουλής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για το θέμα της εθνικής συνεννόησης για την οποία γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε χαρακτηριστικά "Ακούω κάποιους να λένε για συναίνεση. Αλλά η συναίνεση συνεπάγεται πολιτικής λεηλασίας και διάλυσης".

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη ότι εκλιπαρεί τους υπαλλήλους της τρόικας να έρθουν να κάνουν αξιολογήσεις για την καταστροφή της. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο. «Το μνημόνιο είναι αθάνατο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε τον Γκίκα Χαρδούβελη να έρθει στη Βουλή για να δώσει διευκρινήσεις για τις διαπραγματεύσεις «με τους υπαλληλίσκους της τρόικα», όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι οι τροικανοί ζητούν "την μάνα τους και τον πατέρα τους" δηλαδή διάλυση του ασφαλιστικού, νέο αντιεργατικό νόμο, απαγόρευση των απεργιών, νέες απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom