Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ένα μικρό Ευρυτανικό χωριό και οι επέτειοι που ποτέ δεν διδάχθηκαν...


Το μεγάλο ΟΧΙ του Λαού μας απέναντι στο Φασισμό του εγκληματία Μουσολίνι και εν συνεχεία του ομόσταβλου Χίτλερ, διαδέχθηκε η λαμπρή εποποιία της Εαμοελασίτικης Αντίστασης.

Όσοι προσπαθούν να αποσυνδέσουν αυτή την αλληλουχία ανάμεσα στις δύο περιόδους αποσιωπώντας τη διαλεκτική τους συνέχεια ψεύδονται σκοπίμως και πλαστογραφούν την Ιστορία.

Είμαστε περήφανοι σαν Ευρυτάνες που από εδώ, από τούτα τα απόρθητα δοξασμένα βουνά με τους περήφανους-ταπεινούς χωρικούς με τη μεγάλη παράδοση στους ξεσηκωμούς, πρωτοξεκίνησε η Ανταρτοσύνη το φωτεινό δρόμο για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού.

Τον Ιούνη του '42 ο Άρης Βελουχιώτης κηρύσσει στη Αγία Λαύρα της Αντίστασης, στη Δομνίστα Ευρυτανίας, την έναρξη του ένοπλου αγώνα ενάντια στους κατακτητές και το δωσιλογισμό (βλ. σχετικά).

Κι έτσι "ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι" μετατρέπεται εμπράκτως σε "φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα"!

Στις 28 Οκτώβρη του 1942, ανήμερα της Επετείου του ΟΧΙ, ο Άρης με τους ΕΛΑΣίτες αντάρτες του, κατατροπώνει στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές, μετατρέποντας αυτό το μικρό ορεινό χωριουδάκι σε σύμβολο-φλάμπουρο αντίστασης σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη!

Θυμηθείτε αυτή την "ξεχασμένη σελίδα" της Ιστορίας που δεν διδάχθηκε ποτέ σε κανένα σχολείο, διαβάζοντας εδώ: Η ιστορική μάχη στο Κρίκελλο την 28η Οκτωβρίου 1942

Δείτε παράλληλα ΚΑΙ εδώ!

Τιμή σε όσους έπεσαν πολεμώντας το φασισμό σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα και σε όλα τα πεδία των μαχών. Προσκυνούμε το αίμα των παιδιών του Λαού που θυσιάστηκαν για να ανθίσει το δέντρο της Χιλιάκριβης της Λευτεριάς! 

Υποσχόμαστε να μην αφήσουμε να ξεχαστεί τίποτε, ούτε στο Κρίκελλο ούτε πουθενά!

Από ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom