Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Μαρίνος Ζαμπάτης: 27 χρόνια από τη δολοφονία του ηρωικού λιμενικού από Αλβανούς κακοποιούς (φωτο)


Ποιος ήταν ο Μαρίνος Ζαμπάτης; - Η εκρηκτική κατάσταση στην Αλβανία το 1997 και οι καθημερινές μάχες στα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο - Η μοιραία σύγκρουση με τους Αλβανούς κακοποιούς στη Θεσπρωτία και ο τραγικός θάνατος του Μαρίνου Ζαμπάτη - Η σύλληψη μετά από 17 χρόνια, του Αλβανού δολοφόνου - Το επίδομα στη μητέρα του Ζαμπάτη που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τις αρχές του 1997 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των πυραμίδων, η Αλβανία βρισκόταν στη δίνη απίστευτων ταραχών που λίγο έλειψε να την οδηγήσουν σε εμφύλιο (δείτε σχετικό άρθρο μας στις 10/10/2020). 

Τότε άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών και δραπέτευσαν πολλοί βαρυποινίτες, ενώ οι αποθήκες οπλισμού του αλβανικού στρατού λεηλατήθηκαν και 650.000 όπλα διαφόρων τύπων, 1,5 δισεκατομμύρια σφαίρες και βλήματα, 3,5 εκατομμύρια χειροβομβίδες και 1 εκατομμύριο νάρκες ξηράς, κατέληξαν στα χέρια του εξεγερμένου πλήθους και στη συνέχεια, πολλά από αυτά, ιδίως τα καλάσνικοφ πουλήθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Όπως είναι φυσικό η παντελής απουσία έννομης τάξης στην Αλβανία έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε λογής κακοποιούς, βαριά οπλισμένους πλέον, να προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες όχι μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά και στην Ελλάδα.

Ο Μαρίνος Ζαμπάτης (1972-1997)

Πριν συνεχίσουμε με τη δράση των Αλβανών κακοποιών, ας δούμε ποιος ήταν ο άνθρωπος στη μνήμη του οποίου αφιερώνουμε το σημερινό μας άρθρο, ο Μαρίνος Ζαμπάτης.

Ο Μαρίνος Ζαμπάτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεγανήσι, ένα πανέμορφο νησί κοντά στη Λευκάδα. Ο πατέρας του Διονύσης ήταν ναυτικός, ενώ η μητέρα του Τούλα αφοσιώθηκε στην ανατροφή του γιου της. Ο Μαρίνος από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε σχολείο. Το όνειρο του ήταν να υπηρετήσει την πατρίδα. 

Μετά τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστής, κατατάχθηκε το 1995 ως Δόκιμος Λιμενοφύλακας στο Λιμενικό Σώμα τότε, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από το 2011. Εντάχθηκε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Κέρκυρας όπου ξεχώρισε για τη γενναιότητα, την καλοσύνη και την ανιδιοτέλειά του.

Η μοιραία αποστολή

Οι μάχες στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας στο Ιόνιο στις αρχές του 1997 ανάμεσα στο Ελληνικό Λιμενικό και τους Αλβανούς κακοποιούς ήταν σκληρές και καθημερινές. Επίκεντρο των συμπλοκών ήταν τα Στενά της Κέρκυρας, ανάμεσα στο νησί των Φαιάκων και τις απέναντι αλβανικές ακτές, όπου ναρκέμποροι, λαθρέμποροι και σωματέμποροι από τη γειτονική χώρα επιχειρούσαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα ανθρώπους, ναρκωτικά και όπλα.

Το βράδυ της 25ης Απριλίου 1997, ο Μαρίνος Ζαμπάτης πέρασε από το καφενείο που βρισκόταν ο πατέρας του και κέρασε όλους τους θαμώνες. Στη συνέχεια πήγε στο Λιμεναρχείο της Κέρκυρας και ξεκίνησε μαζί με τους συναδέλφους του για μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή, η οποία δυστυχώς ήταν η τελευταία του. 

Οι Λιμενικοί είχαν πληροφορίες από την Ιντερπόλ για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Ο Όρμος Παγανιά βρίσκεται στις ακτές του νομού Θεσπρωτίας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Έχει όρια τα ακρωτήρια Παγανιά στα βορειοδυτικά και Ακόντια στα νοτιοανατολικά, το δε άνοιγμα της εισόδου του είναι περίπου 400 μέτρα.

Εκεί, τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1997 (Μεγάλο Σάββατο) οι Έλληνες Λιμενικοί ενεπλάκησαν σε μάχη με αλβανικό λαθρεμπορικό σκάφος. Οι Αλβανοί κακοποιοί μόλις εντοπίστηκαν επιχείρησαν να αναπτύξουν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν προς τις ακτές των Αγίων Σαράντα. 

Οι Λιμενικοί έκαναν σήμα για έλεγχο στους πέντε επιβαίνοντες στο σκάφος και δέχτηκαν ως «απάντηση» έναν καταιγισμό από πυρά καλάσνικοφ. Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Μαρίνο Ζαμπάτη στο κεφάλι και ο νεαρός Λιμενικός έπεσε νεκρός.

Οι συνάδελφοί του ανταπέδωσαν τα πυρά. Ένας από τους Αλβανούς τραυματίστηκε, ωστόσο η καταδίωξη των κακοποιών έληξε χωρίς να συλληφθούν. 

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής ο Μαρίνος Ζαμπάτης «απεβίωσε συνεπεία βορείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλοο σκάφος».

Η σορός του Μαρίνου Ζαμπάτη μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και ενημερώθηκαν οι γονείς του. «Ελάτε μαζί μας, ο Μαρίνος τραυματίστηκε». Στο νοσοκομείο του νησιού αντίκρισαν το άψυχο κορμί του παλικαριού τους...

Επρόκειτο για μία περίοδο όπου οι Αλβανοί εκμεταλλευόμενοι και τα πενιχρά μέσα που είχε τότε στη διάθεσή του το Λ.Σ., ενώ την ίδια ώρα αυτοί κατείχαν υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη, δρούσαν ανεξέλεγκτα. Είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο να εκβιάζουν Έλληνες επιχειρηματίες στην Κέρκυρα και να γαζώνουν με ριπές από καλάσνικοφ, ξενοδοχεία των κερκυραϊκών ακτών, από τη θάλασσα!

Η σύλληψη του Αλβανού δολοφόνου

Στις 30 Νοεμβρίου 2013, ο 55χρονος, τότε, δολοφόνος του Μαρίνου Ζαμπάτη συνελήφθη στην Κακαβιά από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Σύλληψη αλλοδαπού υπηκόου από την ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενου μεταξύ άλλων και για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη στη Θεσπρωτία. Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, συνελήφθη, πρωινές ώρες χθες, στην Κακαβιά από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς 55χρονος αλλοδαπός, καταζητούμενους για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και εμπόριο ναρκωτικών.

Ο ανωτέρω κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη τον Απρίλιο του 1997 στη Θεσπρωτία, όταν, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ταχύπλοου σκάφους εμπόρων ναρκωτικών από πλωτό περιπολικό του του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον τραυμάτισε θανάσιμα πυροβολώντας εναντίον του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων»

Στις 14/3/2014 ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κέρκυρας η δίκη του Αλβανού κακοποιού. Αρχικά καταδικάστηκε σε 88 χρόνια κάθειρξη, αλλά στις 11 Ιουνίου 2015 στο Εφετείο αθωώθηκε, σύμφωνα με τη σελίδα ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ Λ.Σ. στο Facebook.

Το υπερσύγχρονο σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ-ΑΚΤ «900 Μαρίνος Ζαμπάτης» και το επίδομα στη μητέρα του ήρωα που κόπηκε το 2017...

Το 2021 το ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ. απέκτησε το υπερσύγχρονο σκάφος «900 Μαρίνος Ζαμπάτης», το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας γενιάς, επιχειρεί μέρα και νύχτα, στην πρώτη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στην Κέρκυρα, στον χώρο του Λιμεναρχείου υπάρχει προτομή του Μαρίνου Ζαμπάτη. Προτομή του υπάρχει και στο Μεγανήσι Λευκάδας απ’ όπου καταγόταν. 

Στις 31 Αυγούστου 2016, σε μια σεμνή τελετή, παρουσία του τότε Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, της ηγεσίας του ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ. και των τοπικών αρχών, δόθηκε το όνομα του Μαρίνου Ζαμπάτη σε οδό της Αμμουδάρας Ηρακλείου Κρήτης.

Ωστόσο το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το επίδομα των 350ευρώ που λάμβανε η μητέρα του Μαρίνου Ζαμπάτη (ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2016) (Πηγή: lefkadapress.gr, 15/12/2017). Αυτό ήταν ένα "ευχαριστώ" από την Ελληνική Πολιτεία. 

Προφανώς, οι ευαισθησίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκαν στην ονοματοδοσία μιας οδού στο Ηράκλειο Κρήτης και το ποσό των 4.200ευρώ ετησίως που λάμβανε η μητέρα του Μαρίνου Ζαμπάτη για τον γιο της που έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα του, έπρεπε να "κοπεί". Άλλωστε «'έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρουμε;»...

Επίλογος

Εκτός από τους άγρυπνους φρουρούς των ουρανών μας, υπάρχουν και οι άγρυπνοι φρουροί των θαλασσών μας. Ο Μαρίνος Ζαμπάτης ήταν ένας από αυτούς. Έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών υπερασπιζόμενος την Ελλάδα. 

Καθώς το γεγονός αυτό έγινε το μακρινό 1997, όταν το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, η θυσία του παλικαριού δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που έπρεπε. Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 27 χρόνια από τον χαμό του Μαρίνου Ζαμπάτη και το σημερινό άρθρο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του.

Εκείνο που μας προβλημάτισε κατά τη συγγραφή του άρθρου είναι μια "ασυνέπεια" των ημερομηνιών. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Μαρίνος Ζαμπάτης σκοτώθηκε τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου 1997, Μεγάλης Παρασκευής.

Όμως η 27η Απριλίου 1997, ήταν η Κυριακή του Πάσχα και όχι Μεγάλη Παρασκευή. Ας διασταυρώσουν λίγο τα στοιχεία στο ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. για να γνωρίζουμε τη σωστή ημερομηνία. Όταν αναφερόμαστε σε έναν ήρωα έχει κι αυτό τη σημασία του...

Μιχάλης Στούκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom