Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού - 15 Οκτωβρίου (βίντεo)


Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Το λευκό μπαστούνι είναι το σύμβολο της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των ατόμων με οπτική αναπηρία, που τους επιτρέπει να μετακινούνται ελεύθερα. Η ιστορία του ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην Αγγλία.

Ο φωτογράφος James Biggs χάνει την όραση του σε ένα ατύχημα κι αποφασίζει να βάψει το μπαστούνι βάδισης του λευκό, ώστε να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από τους οδηγούς των οχημάτων.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Γαλλίδα μουσικός και συγγραφέας Guilly d’Herbemont προτείνει να εξοπλιστούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης με ένα λευκό μπαστούνι ως σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης. Η ιδέα της γίνεται πραγματικότητα το 1931.

Η ίδια δωρίζει συμβολικά τα δύο πρώτα λευκά μπαστούνια σε τυφλούς, παρουσία αρκετών Γάλλων υπουργών και στη συνέχεια δίνονται ακόμη 5.000 σε τυφλούς Γάλλους βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πολίτες.

Την ίδια περίοδο ξεκινά και στην Αμερική ένα πρόγραμμα προώθησης της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, ενώ προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το πολύτιμο αυτό τεχνικό βοήθημα βελτιώνεται και παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα από τον ειδικό αποκατάστασης βετεράνων πολέμου Richard E. Hoover, ο οποίος έβαλε και τις βάσεις για την εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό.

Το 1964, η 15η Οκτωβρίου ανακηρύχθηκε, μέσω νόμου στις ΗΠΑ, ως Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού (White Cane Safety Day). 

Έκτοτε διαδόθηκε και σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. 

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ 
«Αθλητισμός με άτομα με τύφλωση» (video)

H σειρά εκπομπών της ΕΡΤ-3 «Έκτη αίσθηση», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος-δικηγόρος Γιώργος Μπελίρης, αναδεικνύει την ανθρώπινη ποικιλομορφία, τα προβλήματα, τις ανησυχίες, και τις φιλοδοξίες των πολιτών με αναπηρία. 

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλούν αθλητές με οπτική αναπηρία του Αθλητικού Συλλόγου Τυφλών «Ήφαιστος» και ο προπονητής τους Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος εξηγεί ότι ο αθλητισμός δεν βοηθά μόνο στην βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου.

Η Παρασκευή Καρανάτσιου, αθλήτρια στίβου και φοιτήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπισε στην μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, τα οποία την εμπόδισαν να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, κάτι που κατάφερε όταν πέρασε στο πανεπιστήμιο και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. 

«Το να αγωνίζομαι ήταν όνειρο για μένα. Όταν τρέχω βρίσκω την ελευθερία μου, αισθάνομαι σα να πετάω», τονίζει και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλα τα παιδιά με αναπηρίες: «Πρέπει να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να μην το βάζουν κάτω. Να προσπαθούν και ν’ αγωνίζονται και στο τέλος θα τα καταφέρουν!». 

Ο Θανάσης Σιδέρης, φοιτητής επίσης του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αθλητής στίβου, εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτεί κάποιος την αναπηρία του και αναφέρεται στα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία στις πόλεις, όπως και στους πολύτιμους βοηθούς του, που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του: το λευκό μπαστούνι και τον σκύλο οδηγό του, την Φρίντα. 

Ο Λευτέρης Ζυγούρας, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αθλητής σφαιροβολίας και δισκοβολίας, μιλά για τη ζωή με το μπαστούνι, για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα του, αλλά και για τους στόχους που έχει βάλει σε σχέση με τον αθλητισμό, με τον οποίο ασχολείται από πολύ μικρός. 

Τέλος, η Αναστασία Τζαρού, φοιτήτρια στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αθλήτρια στίβου μοιράζεται την εμπειρία της ως συνοδός – δρομέας σε αθλητές με αναπηρία όρασης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιανίδης 
Έτος παραγωγής: 2018

https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom