Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ρόδος: Επέστρεψαν οι σερβιτόροι - «κολυμβητές» και οι ξύλινες πλατφόρμες στην θάλασσα - Οργή ξανά στα social media (βίντεο)


Ήταν 1η Ιουλίου 2023 όταν η αξιοπρέπεια είχε «πνιγεί» σε γνωστό beach bar στην Ρόδο στον βωμό… του έξτρα φιλοδωρήματος, με τις εικόνες ντροπής του εργαζόμενου σερβιτόρου που σχεδόν κολυμπούσε για να παραδώσει παραγγελίες μέσα στην θάλασσα, να κάνουν διαρκώς επί ημέρες τον γύρο του διαδικτύου, ανοίγοντας εκ νέου την συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση.

της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Σήμερα, 11 μήνες μετά, φαίνεται ότι επικρατεί η ίδια κατάσταση, σαν να μην πέρασε μια μέρα, με τις εικόνες που αναρτήθηκαν πρόσφατα στα social media και δημοσιεύει το enikos.gr να είναι αποκαλυπτικές.

Στο βίντεο που είχε κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα, ο σερβιτόρος φαινόταν σχεδόν να κολυμπά προκειμένου να παραδώσει παραγγελία σε πελάτες που βρίσκονταν πάνω σε ξύλινη πλατφόρμα, καθώς είχε μπει μέσα στη θάλασσα και το νερό έφτανε σχεδόν στο στήθος του.

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια ποτέ δεν είχα καταγγελία όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη. Ήρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Όσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση», ήταν -τότε- η απάντηση του ιδιοκτήτη του beach bar στο OPEN.

Οι εικόνες αυτές είχαν προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη, παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών και εισαγγελέα, καθώς και πολλαπλούς ελέγχους, ωστόσο, όπως φαίνεται επαναλαμβάνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ακόμη, πάρα και τις παρεμβάσεις του δικτύου «Ομπρέλα», και των άλλων δράσεων του κινήματος σε άλλες παραλίες άλλων νησιών, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που δημοσιεύει το enikos.gr το beach bar στο νησί των Ιπποτών φαίνεται ότι συνεχίζει φέτος να σερβίρει στις ξύλινες πλατφόρμες οι οποίες παραμένουν στη θέση τους παρότι πέρυσι είχε δοθεί διορία απομάκρυνσής τους, και προφανώς οι σερβιτόροι συνεχίζουν να παραδίδουν παραγγελίες μέσα στην θάλασσα, σχεδόν… κολυμπώντας.

Σάλος στα social media

Σε ανάρτηση που έκανε πριν από 6 μέρες σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ένας τουρίστας που επισκέφθηκε το νησί, φαίνεται ο σερβιτόρος να παραδίδει την παραγγελία, είτε κρατώντας τον δίσκο στα χέρια, είτε αφήνοντάς τον να επιπλέει μέσα στην θάλασσα, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο στήθος του.

Χρήστες που χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή, αντέδρασαν, κάνοντας λόγο στα σχόλιά τους για «κατάντια» και «ντροπή» για το σέρβις μέσα στην θάλασσα, ενώ άλλοι αναρωτιούνται για την νομιμότητα των ξύλινων πλατφορμών.

«Απαράδεκτο φαινόμενο»

Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, ο οποίος έκανε λόγο «για ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών και για αδυναμία επιβολής προστίμων στην εν λόγω επιχείρηση», για το «απαράδεκτο φαινόμενο» με τους σερβιτόρους να μπαίνουν μέσα στην θάλασσα για να σερβίρουν τους πελάτες.

«Ουσιαστικά νομιμοποιείται αυτή η μορφή σερβιρίσματος, γεγονός το οποίο βλέπουμε και φέτος στο ξεκίνημα της σεζόν. Πέρυσι δεν έγινε ποτέ έλεγχος από το ΚΕΠΕΚ, παρά μόνο από το τοπικό τμήμα του ΣΕΠΕ στην Ρόδο, όπου ελέγχει τις συμβάσεις και τους όρους αμοιβής για εργασία. Τεχνικά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας δεν πήγαν ποτέ. Φαίνεται πως αυτή η τακτική, αποθρασύνει τον επιχειρηματία, ο οποίος συνεχίζει να κάνει τα ίδια πράγματα» αναφέρει ο κ. Χότζογλου και προσθέσει πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε το ζήτημα έτσι. Θα καλέσουμε την ίδια την υπουργό Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να πάρει θέση μιας και από ότι φαίνεται η ανεξάρτητη αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί να επιβληθεί της κατάστασης».

Υπενθυμίζεται πως, τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από την έκταση που είχε πάρει το συγκεκριμένο περιστατικό, είχε παρέμβει ο τότε υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. «Είχε πει ότι θα διατάξει να γίνει άμεσα έρευνα και έλεγχος. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει και δείχνει ότι ο επιχειρηματίας δεν λογαριάζει κανέναν, οπότε θα είναι πιο δύσκολη η θέση της τωρινή υπουργού Εργασίας για το νοσηρό φαινόμενο».

Σχετικά με τα όσα είχαν ακουστεί πέρυσι για τα έξτρα tips που έπαιρναν οι εργαζόμενοι που έμπαιναν στην θάλασσα για να σερβίρουν, ο κ. Χότζογλου τονίζει πως «ακούγονταν τρελά πράγματα, ακόμη και ότι φοράνε ειδική στολή, ότι δεν συμβαίνει συνέχεια, παρά μόνο σε καλούς πελάτες και ελάχιστες φορές την ημέρα. Στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος τότε μπαινοέβγαινε στο νερό για πάνω από 10 ώρες την μέρα, στέγνωναν πάνω του τα ρούχα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική του υγεία, και τα χρήματα εν τέλει δεν ήταν αυτά που λέγανε. Σε κάθε περίπτωση, δεν σημαίνει πως επειδή κάποιος θα δώσει μεγάλο φιλοδώρημα, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν τις φώκιες μες την θάλασσα».

«Κύμα» καταγγελιών για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες

Την ίδια ώρα, όπως είχε γράψει η Realnews, «βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών, μέσω της νέας εφαρμογής MyCoast, για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και άλλες παραβάσεις στις παραλίες της χώρας. Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο τηρούνται η νομιμότητα και οι όροι παραχώρησης της έκτασης στις παραλίες στις οποίες βρίσκονται.

Στις ελληνικές παραλίες, οι επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από την ψηφιακή πλατφόρμα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταπατήσεις, με τις πρώτες καταγγελίες πολιτών να δείχνουν ποιες είναι οι «πρωταθλήτριες» περιοχές στις παραβάσεις. Οι Κυκλάδες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των αυθαιρεσιών και ιδιαίτερα η Πάρος και η Νάξος, όπου πέρυσι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, οδηγώντας στην εμφάνιση των πρώτων κινημάτων για ελεύθερες παραλίες.

Οι περιοχές στις οποίες, όπως έχουν καταγγείλει στην εφαρμογή οι πολίτες, διαπιστώνονται παράνομες πρακτικές στις παραλίες όσον αφορά ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η ανατολική Αττική, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Κορινθία, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος, η Αργολίδα, η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Καβάλα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Κεφαλονιά, η Αιτωλοακαρνανία, το Λασίθι, η Αρκαδία, το Ρέθυμνο, η Σάμος, η Φθιώτιδα, η Λευκάδα, η Μαγνησία, η Άρτα, η Δράμα, η δυτική Αττική και η Καστοριά.

«Κλέφτες και αστυνόμοι»

Την ελπίδα να μη δούμε εικόνες όπως το περσινό καλοκαίρι, όταν οι επιχειρηματίες έπαιζαν «κλέφτες και αστυνόμους» με τους επιθεωρητές που πραγματοποιούσαν επιτόπιους ελέγχους στις τουριστικές επιχειρήσεις, είχε εκφράσει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι φέτος οι επιχειρήσεις έχουν στήσει ομπρελοκαθίσματα πάρα πολύ νωρίς, από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους, καθώς μπορεί να έχουν βάλει τις ομπρέλες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ράμπα για ΑμεΑ, χωρίς να υπάρχουν ναυαγοσώστες και χωρίς τις ενδείξεις για το ποιος είναι παραχωρούμενος χώρος, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, προς το παρόν δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι. Ελπίζω φέτος να μην παίζουμε πάλι κλέφτες και αστυνόμους, όπως γινόταν πέρυσι», είχε πει στην «R» η Ελ. Ανδριανοπούλου.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom