Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

«Φεύγουμε με άδεια χέρια» λένε οι αγρότες κι επιστρέφουν στα μπλόκα μετά τη συνάντηση με Αραχωβίτη - Φάμελλο


Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής κάνει λόγο η κυβέρνηση – Απογοητευμένοι δηλώνουν οι αγρότες που επιστρέφουν στα μπλόκα.

Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς όπως φαίνεται, δεν καλύφθηκαν από τις προτάσεις που τους ανακοινώθηκαν και επιστρέφουν στα μπλόκα.

«Φεύγουμε με άδεια χέρια. Ότι έχουν πει τα τελευταία 8 χρόνια δεν βγαίνουν με τίποτα» ανέφερε ο Γιώργος Τσώνης, αγρότης από την Επανομή, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

«Ήρθαμε εδώ, 1.000 χιλιόμετρα και θα φύγουμε με άδεια τα χέρια, δε μας έδωσαν τίποτα», πρόσθεσε.

Οι αγρότες εκφράζουν απογοήτευση, καθώς όπως λένε, αντί για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους,άκουσαν μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα.

Ποιες ήταν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί παρουσίασαν δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο αγροτικό ρεύμα των γεωτρήσεων, λέγοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προκειμένου να «δούμε με ποιον τρόπο, έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση, θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δυο δόσεων, δε θα καταπίπτει η ρύθμιση».

Παράλληλα, η κυβερνητική πλευρά αποφάσισε περαιτέρω κίνητρα για συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς. Αναφερόμενος στο ΑΤΑΚ, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι φέτος θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία όπως έγινε και πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για πρωτοβουλία ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή των αγροτών σε αυτές, θα τους παρέχει μείωση κόστους στην άρδευση έως και 50%.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι το οποίο και είχαμε δηλώσει εξαρχής», ανέφερε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Κεντρική Μακεδονία, σε ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα δασαρχεία έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των επιχορηγήσεων ενισχύσεων και έχουν καταβληθεί κιόλας.

Στην συνάντηση, εκτός του κ. Αραχωβίτη και του κ. Φάμελλου, έλαβαν μέρος και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου.
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom