Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

«Βόμβα» Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία συζητούν για τα σύνορά τους (βίντεο)


Το θέμα των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Αλβανία διαρκεί εδώ και καιρό και είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις μετά τις δηλώσεις περί συνόρων που είχαν γίνει από τον επίτροπο Χαν.

«Η Αλβανία συζητά με την Ελλάδα για τα μεταξύ τους σύνορα», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε συγκεκριμένα.

Το θέμα των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Αλβανία διαρκεί εδώ και καιρό και είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις μετά τις δηλώσεις περί συνόρων που είχαν γίνει από τον επίτροπο Χαν.


Μετά λοιπόν την δήλωση του Χαν περί αναδιάρθρωσης των συνόρων η οποία μετά χαρακτηρίστηκε άστοχη από την κυβέρνηση και ο ίδιος πισωγύρισε μιλώντας για την ΑΟΖ ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει. Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».


Μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους αναφέροντας: «Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη.

Αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα. Και η γελοιότητα έχει τα όριά της».

Οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα δίμετρα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία». Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

Σημειώνεται πάντως ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων ήταν μέρος της ατζέντας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το οποίο είχε συζητήσει με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιμίτρι Μπουσάτι.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα επιθυμούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της αλβανικής πλευράς στην επέκταση τμηματικώς των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές που δεν επηρεάζονται τα αλβανικά συμφέροντα, καθώς απλώς ένα τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή θα μετατραπεί σε χωρικά ύδατα που ασκείται πλήρης κυριαρχία στη ζώνη των 12 ν.μ.
https://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom