Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Με 153 ψήφους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ & ΣΙΑ η "Βόρεια Μακεδονία" μέλος του ΝΑΤΟ - Και... κλάμααα ο Καμμένος (βίντεο)


Πλειοψηφία 153 ψήφων εξασφάλισε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου "κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας".

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ του Πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

"Παρών" δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

Με αυτόν τον τρόπο τίθεται και τυπικά σε ισχύ η νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα χρησιμοποιείται η ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από εντάσεις μεταξύ κυρίως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.

Πολιτική αντιπαράθεση σημειώθηκε επίσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βαριές κουβέντες, «φαρμακερά» βέλη, ποιήματα γεμάτα «καρφιά» και σκληρούς χαρακτηρισμούς περιελάμβανε το «μενού» της σύγκρουσης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο στην Ολομέλεια. Μία σύγκρουση που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως το «διαζύγιο» δεν ήταν βελούδινο, αλλά γεμάτο αγκάθια.

Αν και η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ένα «αστείο» περιστατικό και γέλια ανάμεσά τους, η συνέχεια κινήθηκε σε υψηλότατους τόνους και «πολεμικό» κλίμα.

Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ και τον χαρακτήρισε «εκτελεστή» σημειώνοντας ότι είναι ένα «έγκλημα που διέπραξε ο Πρωθυπουργός, το οποίο δεν θα το ξεχάσω ποτέ». Προηγουμένως, ο κ. Καμμένος είχε σημειώσει ότι ο Τσίπρας «πήρε το κεφάλι του και το πήγε στον Ερντογάν» και ανέφερε ότι ίσως παραιτηθεί από βουλευτής απόψε μετά από 25 χρόνια παρουσίας στη Βουλή.

«Προφανώς η δική μας εκτέλεση για σας δεν σημαίνει τίποτα, η εκτέλεση όμως της Μακεδονίας σημαίνει πάρα πολλά και η εκτέλεση της Μακεδονίας που δεν περιέχετο στην προγραμματική μας συμφωνία για εμάς μετράει ακόμα περισσότερο και δεν σας απειλώ. Σας λέω ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να σέβεστε αρχές και ιδέες, από την στιγμή που δεν σέβεστε ανθρώπινες σχέσεις», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα ο Καμμένος.

«Το επόμενο ταξίδι με το κεφάλι των ΑΝΕΛ ίσως είναι στην κ. Μέρκελ και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ελπίζω να μην υπάρχει και τρίτο και δούμε καμία φωτογραφία στο Νταβός όπως έβγαλε ο κ. Ζάεφ με τον κ. Σόρος», σημείωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι δεν εκβίασε ούτε και εκβιάστηκε από κανένα και επανέλαβε ότι ο Πρωθυπουργός διαπράττει έγκλημα που οι ΑΝΕΛ δεν θα ξεχάσουν.

Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δέχονταν αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, πρόσθεσε ότι ουδέποτε ενόχλησε τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την ΚΟ όπως οι κκ Γ. Λαζαρίδης και Δ. Καμμένος, σεβόμενος απόλυτα την επιλογή τους, σημείωσε, όμως, ότι «δεν αποδέχομαι εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν μεταπηδούν στην κυβερνητική πλειοψηφία και ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα».

«Βουλευτές που έγιναν υπουργοί και πολίτες που έγιναν υπουργοί με τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Με το καταστατικό ξεκάθαρο στο θέμα της Μακεδονίας γίνονται βορά της συναλλαγής και μάλιστα όχι μόνο οι εκλεγμένοι βουλευτές, αλλά ακόμα και ο αναπληρωτής βουλευτής της έδρας της Β' Αθηνών ο οποίος σήμερα το βράδυ μετά την έντιμη παραίτηση Παπαχριστόπουλου θα έπρεπε να περάσει στους ΑΝΕΛ, εξαγοράζεται από εσάς με υπουργική καρέκλα για να πετύχετε το 151» είπε κάνοντας λόγο "για πλήρη ανατροπή και του συντάγματος και της ηθικής».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο ίδιος δεν έχει χτίσει γέφυρες με διαπλοκή, και ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν «βρώμικη αντιπολίτευση».

Ανέφερε ότι με τη διαπλοκή συγκρούεται επί 25 χρόνια και μαζί της δεν τα βρήκε ούτε θα τα βρει, ενώ πρόσθεσε ότι »χαρίζει και την αστυνομική φρουρά (σ.σ που δικαιούται ως πρόεδρος ΚΟ)" στον πρωθυπουργό, καθώς "ασφάλειά μου είναι η ασφάλεια της αλήθειας του ελληνικού λαού».

«Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του. Κι αν κάτι γίνει, όλοι θα ξέρουν το πως έγινε» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική στους ΑΝΕΛ για το ΝΑΤΟ και τώρα, όπως ανέφερε, ουσιαστικά υπογράφει εν λευκώ τη μεταφορά της βάσης από το Ιντσιρλίκ στα Σκόπια και μάλιστα "χωρίς να υπάρχει καν πρόβλεψη αν αυτό μπορεί να είναι και τα πυρηνικά που έχει δεχθεί η Ρουμανία".

Είπε ότι αυτή τη στιγμή πιο ικανοποιημένη για τη συμφωνία που ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ηγεσία της ΝΔ γιατί θεωρεί ότι η "καυτή πατάτα" έφυγε από τα χέρια της.

«Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι προδώσατε την εμπιστοσύνη μας και τα νέα παιδιά που κάποια στιγμή πανηγύρισαν μαζί σας. Κρίμα κ. πρωθυπουργέ», κατέληξε στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος.



Το... γάντι που του πέταξε ο Πάνος Καμμένος ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο το σήκωσε, αλλά στην παρέμβαση που έκανε χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Θα με ευγνωμονείτε που δεν σας επέτρεψα να γίνετε νέος Σαμαράς».

«Όπως είδατε είμαι εδώ, όχι για να ακολουθήσω την εντατική προσπάθεια που καταβάλετε τις τελευταίες μέρες να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας των 4 τελευταίων ετών. Δεν θα μπω σε ψυχαναλυτικές αναλύσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Σας διαβεβαιώνω ότι θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε επί 4 χρόνια, μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς. Και θα με ευγνωμονεί πιστεύω και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αριστεροί και δεξιοί, διότι με θάρρος, με τόλμη με αποφασιστικότητα, προχώρησα μπροστά προκειμένου να λύσω ένα θέμα προς όφελος του εθνικού συμφέροντος προς όφελος της πατρίδας μας. Αυτό έπραξα κύριε Καμμένο».



Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός απάντησε στην ομιλία του κ. Καμμένου χρησιμοποιώντας στίχους του Καβάφη. Συγκεκριμένα επέλεξε από το ποίημα «Πόλις» τον εξής στίχο: «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ' ακολουθεί».

Με ένα ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη του ανταπάντησε ο Πάνος Καμμένος.

«Τις γέφυρες μου τις γράψατε χθες στο μήνυμα που μου στείλατε στο κινητό μου, ότι «χτίζω γέφυρες». Αυτό με ενόχλησε περισσότερο από όλα. Δεν έχω δώσει τέτοια δικαιώματα και σας είπα πάω και τώρα σπίτι.

Θα σας αφιερώσω εγώ δυο στίχους από ένα ποίημα, τον Ματρόζο. Εδώ στην Αθήνα στο υπουργείο Ναυτικών ήταν υπουργός ο Κανάρης. Του έλεγαν του Ματρόζου να πας στο φίλο σου και βρες τον. Μπαίνει ο Ματρόζος στο καράβι, περνάει από την Ύδρα, φτάνει στο υπουργείο Ναυτικών. Και τότε στην είσοδο του υπουργείου, ρακένδυτος πια ζητά τον Ψαριανό τον υπουργό και του λέει θέλω να σε δω. Του λέει αυτός στην είσοδο δεν μπαίνουν ζητιάνοι στο υπουργείο», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως τότε ο Ματρόζος του είπε: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».

«Να σαι καλά», τόνισε ο κ. Καμμένος και έφυγε από την αίθουσα.



http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom