Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

«Επίθεση» Ξανθού κατά της Roche: Αποσύρει φάρμακο από τον ΕΟΠΥΥ για να μας εκβιάσει!


Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός υγείας, εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας Roche. Η εταιρεία πρόσφατα έκανε γνωστό πως αποσύρει από τις λίστες του ΕΟΠΥΥ το φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα, το μοναδικό τέτοιου είδους φάρμακο που χορηγούσε ο οργανισμός.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε “εκβιαστική” την στάση της Roche Hellas, σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο.
Μάλιστα τόνισε πως η εταιρεία ακολουθεί αυτές τις πρακτικές εδώ και 2 χρόνια.

«Θα διασφαλιστεί η συνέχεια της θεραπείας»

Ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών που είναι ήδη σε αγωγή, αλλά και η εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων θα έχουν στο μέλλον ανάλογη κλινική ένδειξη.
Μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων για το μελάνωμα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.
Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επίτροπο Υγείας, και τη διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Σουζάνα Τζάκαμπ.Βουτένις Αντριουκάιτις

Τι αναφέρει η επιστολή του Ανδρέα Ξανθού

«Αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη.
Το υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.
Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει, για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».
Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα «επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου» καταλήγει η επιστολή του Α.Ξανθού.

Συνάντηση με τον υπουργο υγειας της Κύπρου

Ο Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε και με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, Γιώργο Παμπορίδη.
Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών έτσι ώστε οι οκτώ χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Μάλτα) που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτας, να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών αποζημίωσης στα καινοτόμα φάρμακα και επομένως τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες.
Ωστόσο και σε αυτή την συνάντηση σχολιάστηκε η απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας να αποσύρει το φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα.
Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «για τέτοιου είδους πρακτικές», που όπως επεσήμανε «δεν έχουν θέση στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και του φαρμάκου» και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα επανατοποθέτησης της σχέσης των κρατών- μελών με τη φαρμακοβιομηχανία κατά τα πρότυπα τόσο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας, που άρχισε με την πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας, όσο και του πλαισίου της Ομάδας της Βαλέτας που αφορούσε πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
«Η συνεργασία των κρατών- μελών με τη φαρμακοβιομηχανία είναι μονόδρομος. Ωστόσο με τέτοιες μονομερείς, τελεσιγραφικές ενέργειες δεν μπορούν να υπάρξουν γόνιμες και αποτελεσματικές συνεργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπορίδης.
Επίσης, κατά τη συνάντηση και στο πλαίσιο της «αδελφοποίησης» νοσοκομείων Αθήνας και Λευκωσίας υπήρξε μια, καταρχήν, συμφωνία για την αναζήτηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να προσφέρουν περιοδικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι οι Κύπριοι πολίτες να μεταβαίνουν σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού προκειμένου για να υποβληθούν σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ειδικές θεραπείες.
Τέλος, οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, παρουσία του προέδρου του ΕΟΜ, Ανδρέα Καραμπίνη, συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και όμορων χωρών της ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom