Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Υποψίες για στραγγαλισμό του Κώστα Τσαλικίδη - Όλη η απόφαση του ευρωδικαστηρίου


της Στεφανίας Κασίμη

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που
δικαίωσε τους συγγενείς του πρώην στελέχους της Vodafone, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για σκηνοθετημένη δολοφονία, σχετική με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας του εκλιπόντος, Γιώργος Τσαλικίδης, ξεσπά στη Realnews: «Χάρηκα πολύ που άκουσα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εγώ όμως δεν ζητάω λεφτά, ζητάω δικαίωση του παιδιού μου που λείπει από την αγκαλιά μου. Ένα παιδί αξιοπρόσεκτο και αξιοζήλευτο».

Ο Κώστας Τσαλικίδης βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του, στις 9 Μαρτίου του 2005, λίγο πριν από την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα Καραμανλή. Η υπόθεση Τσαλικίδη ερευνήθηκε δύο φορές από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά αρχειοθετήθηκε.

Οι συγγενείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποφάσισε ότι η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Δικαίωμα στη ζωή/έρευνα), διαπιστώνοντας ότι οι «ελληνικές Αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολικά 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Πατήστε εδώ κι εδώ και διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom