Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Στενές επαφές με τον μεσάζοντα

ΗΤΑΝ... ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΟ «ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ»

Ανοικτά ζητήματα αφήνουν οι απαντήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για τον ύποπτο ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα στην υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού
στη Σαουδική Αραβία, με τον οποίο οι επαφές του «Πενταγώνου» χρονολογούνται τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2016.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί επιτακτικά να προσέλθει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη Βουλή και να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, καθώς διαπιστώνει παραλείψεις - παρατυπίες στα έγγραφα που προσκομίστηκαν. Η υπόθεση, εξάλλου, βρίσκεται από χθες στα χέρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με πρωτοβουλία της ΝΔ, ενώ εξελίξεις αναμένονται από την έρευνα που ήδη διενεργεί ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει σειρά νέων ερωτημάτων, καθώς οι διαδοχικές απαντήσεις του Πάνου Καμμένου στη Βουλή όχι μόνο δεν καλύπτουν τα κενά, αλλά επιτείνουν την καχυποψία για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρουσιάστηκαν.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, ενώ καταγγέλλει πως έχουν κατατεθεί στη Βουλή ελλιπή έγγραφα και όχι εκείνα που έχουν ζητηθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Η διαφάνεια στις δοσοληψίες των δημοσίων υπηρεσιών και ιδιαιτέρως των υπηρεσιών του "ευαίσθητου" υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι υποχρέωση της Δημόσιας Διοίκησης» τονίζει η ΝΔ ζητώντας τη διεξαγωγή διευρυμένης συζήτησης στη Βουλή για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο υπουργός καλείται στη Βουλή για εξηγήσεις και όλα τα κόμματα θα κληθούν με βάση τον Κανονισμό της Βουλής να πάρουν θέση στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης, η υπόθεση παίρνει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών διενεργεί επείγουσα εξέταση για το θέμα, καλώντας ως πρώτο μάρτυρα τον ταξίαρχο Μιχαήλ Παπαδάκη που αποκάλυψε τη δραστηριότητα στο «Πεντάγωνο» του λεγόμενου μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου και τον οποίο ο υπουργός «ξήλωσε» εν μιά νυκτί από την υπηρεσία του, αφού προηγουμένως τον είχε θέσει «υπό κράτηση» στο υπουργείο.

Τo έγγραφο των επαφών
Τα «αποκαλυπτήρια» για την ύποπτη δράση του Παπαδόπουλου και τις στενές επαφές που φαίνεται να διατηρούσε με την ηγεσία του «Πενταγώνου» συνεχίστηκαν χθες στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, με τον πιο επίσημο τρόπο, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής πως υπάρχουν πολλά θολά σημεία στα έγγραφα - απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καταθέτοντας με τη σειρά του σχετικό έγγραφο όπου - σύμφωνα με τον ίδιο - φαίνεται πως ο εν λόγω επιχειρηματίας βρισκόταν σε στενή επαφή με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όχι μόνο για το θέμα της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Οι μεσάζοντες καλά κρατούν...» δήλωσε με νόημα ο Λοβέρδος στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας πως η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αντί να προστατεύσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτούργησε προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ύποπτων μεσαζόντων. Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, ο Παπαδόπουλος φαίνεται να βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2016 σε συνομιλίες με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας. «Το καλοκαίρι του 2016 υπήρχαν συνομιλίες υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με συγκεκριμένη εταιρεία μεσαζόντων που μπλέχθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λοβέρδος, καταθέτοντας το επίμαχο έγγραφο στα πρακτικά της βουλής.
Επιπλέον, αμφισβήτησε τη γνησιότητα των εγγράφων που κατέθεσε ως απάντηση στη Βουλή ο Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας του Παπαδόπουλου που προσκομίστηκε και σύμφωνα με το οποίο φαίνεται πως ο Παπαδόπουλος δεν είναι μεσάζοντας της ελληνικής πλευράς, αλλά εκπρόσωπος των Σαουδαράβων, δεν έχει το εθνόσημο της Σαουδικής Αραβίας. «Βλέπουμε ότι έχει υπογραφεί μια διακρατική συμφωνία. Εχει υπογράψει το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας με μεσάζοντα που υποτίθεται είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Κοιτάμε τη συμφωνία και βλέπουμε ένα κείμενο χωρίς εθνόσημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Λαθρεμπόριο ή πολιτικό σκάνδαλο;»
Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε ότι το πληρεξούσιο του Παπαδόπουλου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας φέρει «ασυνήθιστες» υπογραφές, τονίζοντας πως είθισται τις διακρατικές συμφωνίες να τις υπογράφουν υπουργοί ή ανώτατοι αξιωματικοί του υπουργείου Αμυνας κι όχι εν αποστρατεία αξιωματικοί. «Το πληρεξούσιο το υπογράφει με ασυνήθη τρόπο αξιωματικός Σαουδάραβας εν αποστρατεία σήμερα, άλλα όχι όπως συνηθίζεται, από ανώτατα κλιμάκια ή το ανώτατο κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της χώρας αυτής» ανέφερε συγκεκριμένα ο Λοβέρδος. Επίσης, σημείωσε ότι ο Παπαδόπουλος διέθετε πληρεξούσιο διαπραγμάτευσης κι όχι υπογραφής της συμφωνίας με τους Σαουδάραβες. «Το εάν είναι οικονομικό σκάνδαλο ή είναι πολιτικό σκάνδαλο που συνδέεται με το εμπάργκο όπλων στην Υεμένη, θα το δείξει η φορά των εξελίξεων» ήταν το δηκτικό συμπέρασμα του Ανδρέα Λοβέρδου, που κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να απαντήσει άμεσα.

«Διεθνής αντίκτυπος»
Την ίδια στιγμή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, με ερώτηση στη Βουλή, ζητεί εξηγήσεις για την «ομιχλώδη» υπόθεση, σημειώνοντας ότι λαμβάνει «σοβαρές διαστάσεις με διεθνή αντίκτυπο». Ο βουλευτής τονίζει ότι από τα έγγραφα - απάντηση του Καμμένου «προκύπτει ότι η εξουσιοδότηση προς τον Β. Παπαδόπουλο και της ελληνικής εταιρείας έγινε από τον υποδιευθυντή Εξοπλισμών του Επιτελείου Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και όχι από την αρμόδια Υπηρεσία Προμηθειών». Επιπρόσθετα, «το έγγραφο του Επιτελείου Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ρητά ότι εξουσιοδοτεί τον Παπαδόπουλο να διαπραγματευτεί νομικές, λογιστικές και εμπορικές παραμέτρους της Συμφωνίας και όχι να υπογράψει οιαδήποτε διακρατική συμφωνία, εκπροσωπώντας και δεσμεύοντας μία ξένη κυβέρνηση». Καταλήγει δε, ότι «οι διακρατικές συμφωνίες υπογράφονται μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών ή υπουργείων χωρών και όχι μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών».

ΤΑ ΝΕΑ 9/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom