Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Κόλαφος για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Δριμύ κατηγορώ της εισαγγελέως του Εφετείου Κακουργημάτων για 36 εμπλεκομένους • Στη σέντρα ο Σημίτης!

Στο σκαμνί βρίσκονται γνωστοί χρηματιστές και επιχειρηματίες. «Παραπλανήσατε τους επενδυτές και διογκώσατε τεχνητά τις μετοχές» ανέφερε η δικαστική λειτουργός

Κόλαφος για τη μεγάλη «φούσκα»!

Εισαγγελικά πυρά για τους 36 εμπλεκομένους στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 1999, που βγάζει «στη σέντρα» και τον Κ. Σημίτη

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, ουδείς έχει τιμωρηθεί για το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που αποτέλεσε την κορωνίδα της εποχής των σκανδάλων της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη. Και αν ο... καταλληλότερος τότε της διαπλοκής και οι υπεύθυνοι υπουργοί του βρήκαν καταφύγιο στην πολιτική ασυλία και την παραγραφή, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές της λεηλασίας των περιουσιών των Ελλήνων βρέθηκαν στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Αθηνά Θεοδωροπούλου ήταν πραγματικός καταπέλτης σε βάρος των 36 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000.

Ζήτησε την ενοχή τους, τονίζοντας ότι «πλήξατε με τις μεθοδεύσεις τον νόμο της ελεύθερης αγοράς, με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών, οι οποίες δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα» στην πολύωρη αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός, απευθυνόμενη στους κατηγορουμένους, που κάθισαν για δεύτερη φορά στο εδώλιο, αντιμέτωποι -κατά περίπτωση- με τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι χρηματιστές Παναγιώτης Κονταλέξης, Δημήτρης Ράνιος, Ηλίας Τσοτάκος και Ηλίας Μπογδάνος, οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος Στέγγος, Σπυρίδωνας Τασόγλου και Παναγιώτης Πανούσης, και οι εφοπλιστές Βασίλειος Μανιός και Παντελής - Ελευθέριος Κολλάκης, βρίσκονται και πάλι στο εδώλιο, ύστερα από αναίρεση που είχε ασκηθεί από τον Αρειο Πάγο κατά της αθωωτικής απόφασης που εκδόθηκε το 2013.

«Σπουδαία»
Με την εν λόγω απόφαση ουσιαστικά κρίθηκε ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο, ενώ η εισαγγελέας, χθες, διατύπωσε την άποψη ότι είχε «εσφαλμένη αιτιολογία». Παράλληλα, χαρακτήρισε την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «σπουδαία».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωροπούλου, οι κατηγορούμενοι έδρασαν με σκοπό τη μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, την καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της.

«Μετά καταποντίστηκε το σύστημα, γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στόχος των κατηγορουμένων ήταν «η δημιουργία επίπλαστης αγοράς».

Η εισαγγελέας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες οι ενέργειες των κατηγορουμένων οδήγησαν στην παραπλάνηση των επενδυτών. «Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ήταν η “δίκαιη” τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά» κατέληξε η εισαγγελέας.

Οι πρώτες διώξεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση ασκήθηκαν το 2000 και η ανάκριση ανατέθηκε στην τότε δικαστική λειτουργό Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Οταν στη συνέχεια η κυρία Μπουρμπούλια εμφανίστηκε να εμπλέκεται στο παραδικαστικό κύκλωμα, άνοιξε και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.

Τότε, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων υποθέσεων για τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου και, ύστερα από πρότασή του, παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας. Υστερα από μια... διαδρομή που πέρασε από το Εφετείο και τον Αρειο Πάγο, στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 42 κατηγορούμενοι, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν.

Ο Αρειος Πάγος, όμως, με την αναίρεσή του οδήγησε και πάλι στο εδώλιο 36 κατηγορουμένους (οι άλλοι έξι έχουν αποβιώσει), βγάζοντας επί της ουσίας και τον Κ. Σημίτη «στη σέντρα»...

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom