Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Το κύκνειο άσμα της εφημερίδας «Μακεδονία»


Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

Από τα ροζ φλαμίνγκο στα... μαύρα κοράκια! Κύκνειο άσμα για την άλλοτε κραταιή εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας «Μακεδονία», καθώς η ιδιοκτησία δήλωσε πλέον ευθαρσώς ότι δεν υπάρχουν χρήματα να συνεχίσει, τα μηχανήματα στα πιεστήρια χάλασαν και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο ο διευθυντής της εφημερίδας, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, με μια «χαλαρή» ανάρτησή του στο facebook, αγκαλιά μ' ένα ροζ φλαμίνγκο σε κάποια παραλία, ανακοίνωνε την αναστολή της κυκλοφορίας για λίγες ημέρες, αλλά μία εβδομάδα μετά το φύλλο επανακυκλοφόρησε.

Εν τω μεταξύ, τα πράγματα πήραν ακόμη χειρότερη τροπή, με την ιδιοκτησία να προτείνει στο προσωπικό να... ενοικιάσουν την εφημερίδα και να τη βγάζουν μόνοι τους, με τίμημα τα χρήματα που τους οφείλει από δεδουλευμένα 15 μηνών!

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι τόσο απλά όσο τα αντιλαμβάνεται η ιδιοκτησία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζων Ρήγα, για λογαριασμό του οποίου κινείται και διαπραγματεύεται όλα αυτά τα χρόνια η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Βίκυ Σουλοπούλου, διαδραματίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον ρόλο του εκδότη.

Να σημειωθεί εδώ ότι προ τριετίας η επιχείρηση της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» χρηματοδοτήθηκε αδρά από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 1,5 εκατ., ενώ αιτήθηκε και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ρυθμίζοντας τις οφειλές της, την ώρα που άφηνε απλήρωτους τους εργαζομένους, οφείλοντάς τους σήμερα 15 μισθούς (18 μαζί με 3 μηνιάτικα προηγούμενων χρόνων).

Επίσχεση εργασίας

Η κυρία Σουλοπούλου παραδέχθηκε στους εργαζομένους ευθέως πια την αδυναμία ιδιοκτητών και διοικούντων να βρουν λύση στην οικονομική κατάρρευση στην οποία οδήγησαν την εφημερίδα οι επιλογές τους.

Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες από τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) στο δικηγορικό της γραφείο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρηση των μηχανημάτων του πιεστηρίου ούτε για την αποκατάσταση βλάβης που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο.

Στο πιεστήριο όπου συμμετέχει η επιχείρηση τυπώνονταν και άλλες εφημερίδες της πόλης, ενώ η ιδιοκτησία ευελπιστούσε να προσελκύσει εκδότες αθηναϊκών εφημερίδων (βλ. Σαββίδη), αλλά δεν είχε τύχη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, από τη Δευτέρα οι τεχνικοί του πιεστηρίου γνωστοποίησαν ότι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, ενώ στην εργασιακή συνέλευση που έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίστηκε να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι από χθες.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι θα γίνουν και όλες οι προβλεπόμενες νομικές ενέργειες διεκδίκησης δεδουλευμένων (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές κ.λπ.).

Παράλληλα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που μπορούν, τόσο εναντίον της ιδιοκτησίας όσο και της διαχειρίστριας της εφημερίδας.

«Δεν μπορεί ο Ρήγας να έχει εξαφανιστεί και να βρίσκεται στο απυρόβλητο, πρέπει να τον κυνηγήσουμε. Αυτός δεν είναι επιχειρηματίας...

Σίγουρα οι αρχές των υπουργείων και η κυβέρνηση μπορούν να προχωρήσουν σε παρέμβαση, με έλεγχο και απόδοση ευθυνών», ανέφεραν χαρακτηριστικά αγανακτισμένοι εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ, η δικηγόρος της ιδιοκτησίας Βίκυ Σουλοπούλου κατέθεσε μια άλλη πρόταση που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.

Ο ιδιοκτήτης... να εκμισθώσει τον τίτλο της εφημερίδας στους εργαζομένους, με αντίτιμο τον συμψηφισμό των οφειλομένων με τις μετοχές. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επισήμαναν τον κίνδυνο να είναι αυτοί τελικά που θα επωμιστούν τα χρέη.

Οι υποσχέσεις του πρώτου φύλλου

Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν αλλά και μετά την επανέκδοση της εφημερίδας «Εθνος» υπήρχε έντονη φημολογία από πρόσωπα της «Μακεδονίας» ότι ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης είχε ενδιαφερθεί και για την αγορά του τίτλου της βορειοελλαδίτικης εφημερίδας.

Ωστόσο επισήμως δεν έγινε ποτέ γνωστό τίποτε. Βεβαίως, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «αν οτιδήποτε γίνει με άλλη εταιρεία, απαλλάσσονται από χρέη οι ιδιοκτήτες και περιμένουμε… την επανάκαμψη σε καλύτερες μέρες».

Επισήμαναν ακόμα τον κίνδυνο να πάει στις τράπεζες η επιχείρηση κι από εκεί σε νέα αφεντικά, οι οποίοι θα πάρουν την εφημερίδα χωρίς υποχρεώσεις και… εργαζομένους!

Η εφημερίδα «Μακεδονία» εκδόθηκε πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1911 από τον εκδότη Κωνσταντίνο Βελλίδη.

Το 1995 πτώχευσε στα χέρια της εγγονής του Κατερίνας Βελλίδη και έπειτα από τραπεζική εκκαθάριση πωλήθηκε στον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο, για να καταλήξει μερικά χρόνια αργότερα στην ιδιοκτησία του Τζων Ρήγα.

Σε εκείνο το πρώτο φύλλο κυκλοφορίας της το 1911 υποσχέθηκε «να μη λησμονήσει ποτέ το ύψος της αποστολής της, να απέχει από κάθε εμπάθεια, κομματική διαπάλη, ιδιοτελή και συμφεροντολογικό υπολογισμό, ελέγχοντας και επικρίνοντας αυστηρά μεν, αμερόληπτα δε».

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom