Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Εσύ Πετρόπουλε ζεις με 384 ευρώ το μήνα; - Αυτό θα είναι το κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας λέει με καμάρι ο υπουργός


Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θέτει ως στόχο να καταστήσει λειτουργικότερο τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο χαρακτηρίζει αναγκαίο!

Την απόφαση να μειωθεί η επιβάρυνση από τις αυξημένες εισφορές
στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω αναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής»,ενώ μιλάει για 384 ευρώ κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, αναφέρει ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές -από τον Ιούνιο του 2018- θα εκδίδονται εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης, ενώ καθιερώνεται κατώτατο όριο 384 ευρώ μηνιαίως, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτουν οι συντάξεις χηρείας».

Αντίστοιχο ποσό θααα δίδεται και στα ανήλικα παιδιά της οικογένειας!
«Άμεσα θα καθιερώσουμε την καταβολή ελάχιστου ορίου 384 ευρώ για τα δικαιοδόχα μέλη και 384 ευρώ για τον επιζώντα (ή την επιζώσα ) σύζυγο όταν έχει συμπληρωθεί ασφαλιστικός χρόνος 20 ετών. Ανάλογα όρια προστασίας θα υπάρχουν και για λιγότερο χρόνο ασφάλισης. Με τα πενιχρά διαθέσιμα μέσα, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την καλύτερη προστασία την οποία μπορούμε να παρέχουμε», τονίζει.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεσμεύεται και περιγράφει τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο προκειμένου να καταστήσει " λειτουργικότερο"τον νόμο 4387/2016 ( νόμος Κατρούγκαλου) τον ο οποίο χαρακτηρίζει " αναγκαίο", ενώ επισημαίνει ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Χαρακτηρίζει ανυπόστατους χαρακτηρισμούς τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν μειώσεις 30% από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Παραδέχεται ότι το όριο των μειώσεων είναι το 18% για τις κύριες και αντίστοιχα για τις επικουρικές συντάξεις. Προσθέτει ότι από τον επανυπολογισμό ευνοούνται οι χαμηλές συντάξεις, ενώ σε 340.000 παλαιούς συνταξιούχους θα προκύψουν αυξήσεις το 2019.

Μείωση εισφορών για επαγγελματίες με εισόδημα 40.000 ευρώ
Την απόφαση να μειωθεί η επιβάρυνση από τις αυξημένες εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,Τάσος Πετρόπουλος.

«Η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων, ακόμη και μετά τις αλλαγές στη βάση υπολογισμού των εισφορών το 2018, θα έχει μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το 2016. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται σε όλους με καθαρό εισόδημα έως 26.000 ευρώ», τονίζει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

Ο ίδιος επισημαίνει: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και αναζητούμε τρόπους για τη μείωση της επιβάρυνσής τους.»

Τονίζει ακόμη ότι είναι ήδη έτοιμη η ρύθμιση σε μεγάλο αριθμό δόσεων για παλαιότερες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για τα κριτήρια ένταξης και το ύψος των δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: