Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια - Τουλάχιστον 10 νεκροί και εκατοντάδες καμένα κτίρια (φωτο & βίντεο)


Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη έχει παραδοθεί από την Κυριακή το βόρειο τμήμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

Δέκα άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους,
σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό από τις τοπικές Αρχές, ενώ περισσότεροι από 20 χιλιάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στην Πολιτεία που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Οι νέες μεγάλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν την Κυριακή, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων γρήγορα εξαπλώθηκαν σε διάφορα μέτωπα βόρεια του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, μαίνονται κυρίως στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, περιοχές διάσημες για τους αμπελώνες τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της καλιφορνέζικης υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας, Κεν Πίμλοτ, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πάνω από 14 πολύ μεγάλες φωτιές καίνε σε οκτώ κομητείες», ενώ πληροφορίες από την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας, κάνουν λόγο για σχεδόν 300.000 στρέμματα που έχουν μετατραπεί σε στάχτη από το βράδυ της Κυριακής στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Στάχτη έχουν γίνει ακόμη τουλάχιστον 1.500 οικήματα και επιχειρήσεις.
Συνολικά έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Επτά από αυτούς στη Σονόμα, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας, δύο στην κομητεία Νάπα, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στην κομητεία Μεντοσίνο.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από εκατό άνθρωποι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τη φωτιά.

Εικόνα καταστροφής στη Σάντα Ρόσα

2017 10 10T005611Z 311977476 RC1F5C60E590 RTRMADP 3 CALIFORNIA FIRE
Πηγή:REUTERS/Stephen Lam
Αποπνικτική ήταν το απόγευμα της Δευτέρας η ατμόσφαιρα στη Σάντα Ρόσα και τα περίχωρά της, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει από τον καπνό, ενώ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε πως είδε «πολλά σπίτια», αυτοκίνητα και αμπελώνες να έχουν απανθρακωθεί.
2017 10 10T005609Z 1025540742 RC11A7A57290 RTRMADP 3 CALIFORNIA FIREΠηγήREUTERS/Stephen Lam
Αντίστοιχες εικόνες κατέγραψαν και οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, με τα πλάνα τους να δείχνουν κατεστραμμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή.
Οι τοπικές Αρχές επικεντρώνονται, πέρα από τις προσπάθειες να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα, στην απομάκρυνση των κατοίκων από τον κίνδυνο της φωτιάς.
Σε περιοχές των κομητειών Νάπα και Σονόμα εκδόθηκαν διαταγές για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε καταλύματα που τέθηκαν στη διάθεσή τους.
2017 10 10T021511Z 1391725211 RC1E76186C50 RTRMADP 3 CALIFORNIA FIRE ANAHEIM
Πηγή:REUTERS/Mike Blake
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ κομητείες της Πολιτείας, καθώς όπως ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση οι πυρκαγιές «συνεχίζουν να απειλούν χιλιάδες σπίτια» και «καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων» από τις εστίες τους. Οι Αρχές έδωσαν εξάλλου εντολή να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι και τοπικές οδοί.

Επιπλέον έκλεισε και το περιφερειακό νοσοκομείο στη Σάντα Ρόσα, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, όπου τονίζεται πως «όλοι οι ασθενείς είναι σώοι και αβλαβείς και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία».
Ο καπνός ήταν ορατός το απόγευμα της Δευτέρας ακόμη και στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 60 χλμ. από το πιο κοντινό μέτωπο φωτιάς, ενώ αισθητή στην πόλη ήταν και η πολύ δυνατή μυρωδιά καπνού.
Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Άναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Να σημειωθεί ότι το Λος Άντζελες ήδη επλήγη τον Σεπτέμβριο από «τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία του», σύμφωνα με τις Αρχές.
2017 10 10T021529Z 1268842496 RC132A27AE80 RTRMADP 3 CALIFORNIA FIRE ANAHEIM
Πηγή:REUTERS/Mike Blake
Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τις πυρκαγιές, οι Αρχές εκτιμούν ότι οι συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στις περιοχές αυτές, ευνόησαν την εξάπλωσή τους.
http://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom