Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η «συμφωνία» στο Eurogroup ήταν απαράδεκτη: Εγκαταλείφθηκαν QE, έξοδος στις αγορές, διασώθηκαν τράπεζες - ομόλογα


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει επιτυχία στο Eurogroup.Όσοι θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους και να μην αυτογελοιοποιούνται επικαλούμενοι επιχειρήματα περί επιτυχίας
η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να λάβει προληπτικά μέτρα και έναντι αυτών δεν πήρε λύση στο χρέος, δεν πήρε ποσοτική χαλάρωση, δεν έκλεισε ακόμη την αξιολόγηση, δεν πήρε ακόμη την δόση και δεν ξεκαθάρισε το ζήτημα του ΔΝΤ.

Η διαπραγμάτευση της ελληνική κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν αποτυχημένη γιατί δεν υπάρχει ορατότητα για τα βασικά θέματα – προτεραιότητες της οικονομίας.

Βέβαια υπάρχει ένας αντίλογος ότι με την έλευση των δανειστών και των τεχνικών κλιμακίων κέρδισε χρόνο η Ελλάδα ενώ προσωρινά θα εκτονωθεί η πίεση στις τράπεζες, στις καταθέσεις και στα ομόλογα όπου η κατάσταση κινδύνευε να παρεκτραπεί δραματικά…

Η έλευση των τεχνικών κλιμακίων είναι αληθές ότι θα εκτονώσει την πίεση από τις τράπεζες.
Η ασφυκτική πίεση στις ελληνικές τράπεζες θα μειωθεί καθώς οι καταθέτες δεν θα αποσύρουν τα χρήματα τους ενώ θα εκτονωθεί και η πίεση στα προβληματικά δάνεια.

Μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου του 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν 1,98 δισεκ. ευρώ στα 120 δισεκ. ενώ τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 500 εκατ.

Η έλευση των δανειστών θα εκτονώσει την πίεση και τόσο οι καταθέσεις όσο και τα κόκκινα δάνεια….θα σταθεροποιηθούν σε πρώτη φάση.

Η έλευση των δανειστών θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων και σε πτώση τις αποδόσεις ειδικά στα βραχυχρόνια ομόλογα – ειδικά στο ομόλογο Ιουλίου 2017 – καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι δεν θα πληρωθεί και θα υπάρξει rollover…

Οι αποδόσεις στο πρώην 3ετές νυν ετήσιο ομόλογο θα υποχωρήσουν στο 5% με 6% ενώ γενικώς η εικόνα σε ομόλογα και μετοχές πολύ βραχυπρόθεσμα θα βελτιωθεί.

Στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου η Ελλάδα διασύρθηκε υποχρεωνόμενη να αποδεχθεί τα προνομοθετημένα μέτρα και έναντι αυτών των μέτρων σοκ περίπου 3,6 δισεκ. πήρε ως αντάλλαγμα ότι οι δανειστές και τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Ελλάδα…

Τόσο μεγάλα και τραγικά λάθη σημειώθηκαν και σε αυτή την διαπραγμάτευση… όπου η έλευση των δανειστών και των τεχνικών κλιμακίων να είναι το αντίδοτο ώστε να επανέλθει η ηρεμία σε ομόλογα, καταθέσεις, τράπεζες…

Η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνεί ότι ναι μεν θα ψηφίσει προνομοθετημένα μέτρα, αλλά θα υπάρχουν και αντίμετρα αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά… τα μέτρα λιτότητας θα είναι τα μόνα νομοθετημένα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ελλάδα απεμπόλησε σοβαρούς οικονομικούς στόχους εις βάρος προφανώς των εθνικών συμφερόντων.

Χάθηκε ο στόχος του χρέους

Η διευθέτηση του χρέους θα εξεταστεί από το 2018.
Παρά τις προσδοκίες οι δανειστές όταν κλείσει η αξιολόγηση το νωρίτερο 7 Απριλίου του 2017 – άλλοι μιλούν για Ιούνιο του 2017 – ότι η Ελλάδα θα πάρει κάποια υποσχετική για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος… η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχασε τον στόχο για το χρέος.
Δεν πρόκειται να εξεταστεί θέμα χρέους και αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα για την ελληνική κυβέρνηση.

Χάθηκε ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης

Η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνούσε μήνες ότι η ποσοτική χαλάρωση θα έρθει ως σωτήριος λύση…
Όμως η πικρή πραγματικότητα είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η ήττα αυτή δεν είναι μόνο δραματικά επιζήμια αλλά και επικίνδυνη για τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα.

Χάθηκε ο στόχος εξόδου στις αγορές το 2017

Είναι προφανές ότι με μια αξιολόγηση που ακόμη δεν έχει κλείσει, χωρίς χρέος και χωρίς ποσοτική χαλάρωση… τα σχέδια εξόδου στις αγορές δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κακόγουστο ανέκδοτο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

«Συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ και χωρίς χρονοδιάγραμμα για την δόση»

Είναι η πρώτη «συμφωνία» όπου
η Ελλάδα δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση
η Ελλάδα δεν ξέρει πότε θα πάρει την δόση
η Ελλάδα δεν ξέρει εάν θα παραμείνει και με ποιο ρόλο το ΔΝΤ.

Ενώ η Ελλάδα αγνοεί τα βασικά ζητήματα που επιδρούν καίρια στην οικονομική πορεία της χώρας…. γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να προνομοθετήσει 3,6 δισεκ. για το 2019 και αντάλλαγμα αντίμετρα τα οποία… δεν προνομοθετούνται.

Συμπέρασμα

Η διαπραγματευτική αποτελεσματικότητα της Ελλάδος στο Eurogroup ήταν δραματικά απαράδεκτη.Μια ολόκληρη χώρα ανέμενε ένα αποτέλεσμα και έναντι αυτού πήρε ένα ηχηρό και προσβλητικό φιάσκο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom