Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Λαθροθήρες σκοτώνουν αγριόγιδα για διασκέδαση στην Πίνδο


Οι λαθροκυνηγοί, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη, είχαν πετάξει τα νεκρά ζώα, τα οποία έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο. Μάλιστα, τα 5 από αυτά κυοφορούσαν, ενώ το ένα ήταν περίπου ενός έτους.

Στα χέρια των θηροφυλάκων της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου έπεσαν τρεις λαθροκυνηγοί στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, οι οποίοι σκότωσαν έξι αγριόγιδα τα οποία είχαν βρει καταφύγιο στο όρος Τύμφη.

Οι θηροφύλακες ύστερα από μία συντονισμένη επιχείρηση έκαναν περιπολία στην ευρύτερη περιοχή, όταν κάποια στιγμή άκουσαν πυροβολισμούς. Ψάχνοντας στη γύρω περιοχή σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις κυνηγοί.

Οπως τόνισε στο «Εθνος» ο Βασίλειος Μπάλλας, ο ένας εκ των τριών θηροφυλάκων που συμμετείχε στην επιχείρηση, «οι τρεις λαθροκυνηγοί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν έφτασαν σε αδιέξοδο.Οταν ξεκίνησαν να επιστρέφουν τους σταματήσαμε και για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή, μας είπαν ότι έψαχναν μία προβατίνα που είχαν σκοτώσει την προηγούμενη μέρα».

Οι θηροφύλακες βρήκαν στο αυτοκίνητο αίματα και τρίχες ζώων και, ύστερα από έρευνα, εντόπισαν σε κοντινό σημείο τα νεκρά ζώα, τα οποία έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο. Μάλιστα, τα 5 από αυτά κυοφορούσαν, ενώ το ένα ήταν περίπου ενός έτους.

Αναζητούν και τέταρτο
Σύμφωνα με τον κ. Μπάλλα, υπήρχε και τέταρτος λαθροκυνηγός, ο οποίος διέφυγε παίρνοντας μαζί του τα όπλα των κυνηγών ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες οι υπόλοιποι.

Οι τρεις λαθροκυνηγοί πέρασαν από αυτόφωρο και ορίστηκε δίκη για τις 6 Μαρτίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τέταρτου.

Σύμφωνα με τον δρα Βιολογίας και πρόεδρο του Συλλόγου για την προστασία του αγριόγιδου, Χαρητάκη Παπαϊωάννου, πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια είδη θηλαστικών στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.300 αγριόγιδα, που ζουν σε 20 απομονωμένους πληθυσμούς, σε βουνά που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, όπως στον Ολυμπο, στην Γκιώνα, στα Βαρδούσια, στη Ροδόπη και στην οροσειρά της Πίνδου (Γράμμος, Σμόλικας κ.α.)».

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ζώου, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, έγκειται στο ότι είναι προσκολλημένα σε βραχώδεις τοποθεσίες. «Οσο ο πληθυσμός λιγοστεύει λόγω της λαθροθηρίας σε μία περιοχή, τα αγριόγιδα προσκολλούνται σ΄ ένα απομακρυσμένο μέρος του βιοτόπου. Οταν τα εντοπίσουν οι λαθροκυνηγοί, τα σκοτώνουν από απόσταση».

Οπως τόνισε στο «Εθνος» ο κ. Παπαϊωάννου, το κίνητρο για τους λαθροθήρες δεν είναι μόνο το κρέας των ζώων. «Μετά από 30 χρόνια εμπειρίας, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι λαθροκυνηγοί στην Ελλάδα σκοτώνουν τα αγριόγιδα για διασκέδαση, για να τα βλέπουν να πέφτουν στον γκρεμό μετά τους πυροβολισμούς.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι εμπορεύονται παράνομα τα ζώα και ο τρίτος ότι ορισμένοι θέλουν να κρατήσουν το κεφάλι ως τρόπαιο και να το βαλσαμώσουν».

Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις περιπολίες που γίνονται, ο πληθυσμός των αγριόγιδων έχει αυξηθεί σε τέσσερις περιοχές (Ολυμπος, Γκιώνα, στο παρθένο δάσος της Ροδόπης και στην Τύμφη) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές που συναντάται, ο πληθυσμός είτε έχει μειωθεί είτε παραμένει στάσιμος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το κυνήγι του αγριόγιδου στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1969. Η χώρα μας, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου, διαθέτει αξιόλογες εκτάσεις που είναι κατάλληλες ως ενδιαιτήματα για το σπάνιο αυτό είδος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom