Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Economist: «Είστε έτοιμοι για το Grexit;» - Ο ΣΕΒ προειδοποιεί τι κακό θα μας βρει,αν...


Υπαρκτό θεωρεί το ενδεχόμενο του Grexit ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist, Σίμον Μπαπτίστ, ο οποίος ωστόσο, εμφανίζεται λιγότερο ανήσυχος για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε άρθρο του ο επιφανής οικονομολόγος τονίζει: «Παρότι θεωρούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια το Grexit είναι πιο πιθανό να γίνει, από το να μην γίνει, υπάρχουν τρεις λόγοι, οι οποίοι μας καθιστούν λιγότερο ανήσυχους από ό,τι στο παρελθόν. Το ελληνικό χρέος ανήκει πλέον, κυρίως στις εθνικές κυβερνήσεις, γεγονός το οποίο υποβαθμίζει τον κίνδυνο μία άτακτης χρεοκοπίας».

Και συνεχίζει: «Η προοπτική του Grexit δεν συνιστά ένα σοκ, ίδιου βεληνεκούς με ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, καθώς επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει τα αναγκαία βήματα για τον περιορισμό της έκθεσής τους.

Μετά από τρία χρόνια μόνιμης λιτότητας, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο οικονομικός δρόμος του εγχώριου νομίσματος δεν είναι χειρότερος από ό,τι είναι ο σημερινός».

Και καταλήγει: «Η ένταση ενδεχομένως, θα αυξηθεί περαιτέρω, εν όψει και των καίριων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη αλλά και της αυξανόμενης πιθανότητας διεξαγωγής εκλογών και στην ίδια την Ελλάδα. Είστε έτοιμoι για το Grexit;»

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί τι κακό θα μας βρει,αν...

Αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη και ανέφικτη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την έξοδο από το ευρώ τονίζοντας ότι η λύση αυτή είναι το ίδιο εξωφρενική με την πρόταση που κυκλοφορεί ότι κάποιος πολύ πλούσιος θα αποπληρώσει το ελληνικό χρέος.

«Και στις δύο περιπτώσεις, αφελώς ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιος τρίτος πληρώνει το χρέος ή μας το χαρίζει. Δεν υπάρχει κανείς που θα αναλάβει τα χρέη μας και κανείς δεν θα μας διευκολύνει να ζούμε σε βάρος άλλων. Το χρέος είναι απαιτητό σε Ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα, διακινδυνεύοντας το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών της επιτευγμάτων», αναφέρει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ο ΣΕΒ περιγράφει μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ επισημαίνοντας ότι:

- Η χώρα μας δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (Euro 53 δισ.) και η παραγωγική δομή της θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (Euro 6,5 δισ.), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και επειδή τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα.

- Σημειώνεται ότι η εξάρτηση μας από την ΕΕ - 28, στο κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι grosso modo 100%, στα δημητριακά 62%, στις ζωοτροφές 53%. Το 70% των καθαρών εισαγωγών μας σε αγαθά είναι εισροές στην παραγωγική διαδικασία, το 25% των εισαγωγών μας επανεξάγεται, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας γίνεται με την ΕΕ-28.

- Το μεγαλύτερο κόστος είναι ότι η χώρα μας θα περιθωριοποιηθεί και οι Έλληνες θα φτωχοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όχι μόνο θα χαθεί το Ευρώ αλλά θα αναγκασθούμε να αποχωρήσουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε θα αντιληφθούμε πλήρως, αν και πολύ αργά, τι σημαίνει το σημερινό Ευρωπαϊκό κεκτημένο για την χώρα μας όσον αφορά στη σχετική μας θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, τι σημαίνει δηλαδή να είσαι μέσα στο ισχυρότερο εμπορικό μπλοκ στην παγκόσμια οικονομία στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. Και, βεβαίως, το τι σημαίνει Ευρώπη, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, όσον αφορά στην προστασία της εργασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος κ.ο.κ.

- Σε περίπτωση GREXIT και μετατροπής του ενεργητικού και του παθητικού των τραπεζών σε ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα, και επειδή το χρέος των τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει σε Ευρώ, οι τράπεζες θα εμφανίσουν αρνητική καθαρή θέση, ή διαφορετικά, θα πτωχεύσουν και θα κρατικοποιηθούν με την εκτύπωση χρήματος από τον Χολαργό.

- Όλα αυτά θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν για να αποκατασταθούν, και οι «αδικημένοι των Μνημονίων», και για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» σε στυλ Βενεζουέλας. Βεβαίως, σε πραγματικούς όρους, θα βασιλέψει η φτώχια και η δυστυχία χωρίς πραγματική βελτίωση μισθών και συντάξεων, μιας και δεν υπάρχουν οι συνταξιοδοτικοί πόροι.

- Τέλος, όσοι έχουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες (και κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα) θα χάσουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων τους, και όσοι έχουν δάνεια (κυρίως, τα υψηλότερα εισοδήματα) θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν με λεφτά από το εξωτερικό.

«Καμία πολιτική δύναμη, καταλήγει ο ΣΕΒ, δεν πρόκειται να αντέξει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, που η μετατροπή του νομίσματος θα επιφέρει».

Εξάλλου, αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του 2016 ο ΣΕΒ τονίζει ότι επιβεβαιώνεται η επίτευξη του μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος, «εκλογικευμένου ως προς την αύξηση των πληρωμών στο τέλος του έτους καθώς η επίτευξη των στόχων επέτρεψε μια χαλάρωση της συντηρητικής στάσης που επικρατούσε από την αρχή του έτους».

Προσθέτει επίσης ότι παρά την καλή πορεία των εσόδων, ειδικά στο τέλος του έτους τα έσοδα από φόρους και εισφορές επέδειξαν μειωμένο δυναμισμό, όπως και οι εξαγωγές το Δεκέμβριο χωρίς όμως να ανατρέπεται η συνολικά καλή πορεία τους για όλο το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom