Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ανατροπές στις τράπεζες φέρνει η καθυστέρηση της συμφωνίας

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Τη στοχοπροσήλωση των τραπεζών φαίνεται να διαταράσσει η καθυστέρηση της αξιολόγησης, η οποία μπορεί να επιφέρει και αλλαγές σε ό,τι αφορά τους στόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες επιθυμούν φέτος, τη χρήση δηλαδή του 2017, να προχωρήσουν στην επίτευξη πραγματικής κερδοφορίας όπως είχαν δεσμευτεί, αφού το 2016 κατάφεραν να βρεθούν σε ένα πραγματικό brake even.
Πώς όμως τούτο μπορεί να επιτευχθεί, στον βαθμό που η διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους δεν προχωρεί επαρκώς, αλλά και το οικονομικό κλίμα δημιουργεί διάφορα προσχώματα όπως, για παράδειγμα, μείωση της καταθετικής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης του νέου χρήματος το οποίο εισήλθε στα ταμεία των τραπεζών μετά τη χαλάρωση των capital controls.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της», είπε, «κρύβει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης και μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που φέρει τον τίτλο «Σταματήστε να διαφωνείτε για την Ελλάδα».
«Ήταν κατανοητό από την αρχή πως το τρέχον (τρίτο) ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα αποτύγχανε. Δεν κατάφερε να αναγνωρίσει πως τα χρέη της Ελλάδας δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν και επέβαλε μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα που δεν έδωσαν τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορεί να παρείχε όντως μία ελάφρυνση του χρέος, αλλά ο στόχος δεν ήταν να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα, μόνο να καθυστερήσει το αναπόφευκτο. Για ακόμη μία φορά, το αναπόφευκτο πλησιάζει για την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στο editorial του Bloomberg και προστίθεται:
«Η τελευταία διαφωνία είναι ασυνήθιστα περίπλοκη, διότι δεν είναι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Οι πιστωτές -οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. από τη μία πλευρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την άλλη- έχουν πέσει πάρα πολύ έξω». Εξηγώντας τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει:
Ένα ηπιότερο φορολογικό καθεστώς, σε συνδυασμό με μία επαρκή ελάφρυνση του χρέους που θα καθιστούσε την οικονομία στην Ελλάδα βιώσιμη, θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει μία πολιτική πρόκληση για ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και μπορεί το διεθνές πρακτορείο να κάνει focus στην οικονομία, πλην όμως αυτό που τώρα απασχολεί την αγορά είναι η πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία επηρεάζονται και επηρεάζουν άμεσα την οικονομία.
Οι τράπεζες διαμορφώνουν έναν φαύλο κύκλο όταν η ευρωστία τους απειλείται. Από τη μία αναζητούν κεφάλαια για την υποστήριξη των εργασιών τους από την άλλη σε μία τέτοια περίπτωση δυσκολεύονται να υποστηρίξουν την οικονομία με τις κλασικές τους εργασίες δηλαδή χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις.
Οι στόχοι λοιπόν των τραπεζών από τους οποίους τα πιστωτικά ιδρύματα ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αποκλίνουν είναι η εξυγίανση των ισολογισμών τους και η επίτευξη κερδών.
Οι κεντρικοί και οι επιμέρους στόχοι ας σημειωθεί πως είναι απολύτως συμφωνημένοι με τους θεσμούς και η οποιαδήποτε αναθεώρηση απαιτεί την έγκρισή τους.
Οι θεσμοί δεν θα δουν με καθόλου καλό μάτι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αναθεώρησης είτε σε στόχους κεντρικούς είτε σε επιμέρους στόχους που οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει. Στο τέλος δε του 2017 τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αποτελέσουν άλλωστε το πρόπλασμα για τα stress tests που όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποστούν μέσα στο 2018.
Πού αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα στοιχεία των τραπεζών;
Ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα σε όλη τη διάρκεια του 2016 βρίσκονταν εντός των στόχων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις υπερέβησαν και τους στόχους αυτούς, τόσο σε επίπεδο καταθέσεων όσο και σε επίπεδο κόκκινων δανείων αλλά και σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες βοήθησαν τα κεφάλαια των τραπεζών.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Επιστροφή στις εκροές και στα... κόκκινα
Οι καταθέσεις από τις αρχές του έτους δείχνουν να έχουν μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα σχετικά επίσημα στοιχεία. Τα χρηματοοικονομικά ανοίγματα διευρύνονται με ρυθμούς μεγαλύτερους και κάποιοι μιλούν για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν και ρυθμίσεις οι οποίες δεν παρακολουθούνται.
Η στατικότητα της οικονομίας, ο φόβος να μην επιτευχθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, η καθυστέρηση εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου αναστέλλουν προσωρινά τα σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πώληση
Οι τράπεζες βλέπουν καταθέσεις οι οποίες είχαν επανέλθει στο τέλος του '16 στο σύστημα να αποχωρούν, όπως βλέπουν και νέα χρηματοοικονομικά ανοίγματα. Συγχρόνως για τα δάνεια που ήταν έτοιμα τα πιστωτικά ιδρύματα να τα πουλήσουν κυρίως καταναλωτικά που είναι καλυμμένα με πλήρεις προβλέψεις - η διαδικασία δείχνει να καθυστερεί χρονικά έως ότου το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού λάβει χώρα.
Όλα τα παραπάνω στον βαθμό που θα οδηγήσουν σε μία αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, δημιουργούν ουσιαστικά προβλήματα, καθώς κανένας ξένος επενδυτής που έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες δεν θέλει να μοιραστεί για ακόμη μια χρήση έναν τέτοιον προβληματισμό με τα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή πως για άλλη μία χρονιά δεν θα περάσουν σε κερδοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom