Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος τριών εισαγγελέων για την υπόθεση της Siemens

Πρόκειται για τους Ισίδωρο Ντογιάκο,Γιώργο Γεράκη και Αθηνά Θεοδωροπούλου

Στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης (σσ αγωγής όπως λέγεται νομικά) προχώρησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σε βάρος τριών εισαγγελικών λειτουργών, καταλογίζοντας τους ευθύνες, για την επ΄αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Συγκεκριμένα, η πειθαρχική δίωξη αφορά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο και τους εισαγγελείς εφετών, Γιώργο Γεράκη και Αθηνά Θεοδωροπούλου. Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος των τριών ασκήθηκε από την κυρία Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αννας Ζαϊρη η οποία είχε αναλάβει την διεξαγωγή της έρευνας.

Οι τρεις εισαγγελείς παραπέμπονται ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για το ζήτημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Ντογιάκο καταλογίζεται πως από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, δηλαδή του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος εποπτεύει όλων των θεμάτων και ενεργειών που τελούνται στην Εισαγγελία στην οποία είναι επικεφαλής, δεν επέδειξε την αναγκαία εκείνη ειδική μέριμνα που απαιτούσε μια υπόθεση όπως είναι της Siemens, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη και όχι μόνο, και «σέρνεται» για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανάκριση, λόγω της πολυπλοκότητας της.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες τα τμήματα του βουλεύματος που είχαν ζητηθεί να μεταφραστούν δεν αφορούσαν τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς κατηγορούμενους που είχαν ζητήσει την μετάφραση, αλλά αφορούσαν άλλον Γερμανό κατηγορούμενο, κάτοικο του εξωτερικού, για τον οποίο έχει διαχωριστεί η δικογραφία (δηλαδή δεν θα δικαζόταν μαζί με τους υπόλοιπους).

Με άλλα λόγια είχε ζητηθεί η μετάφραση τμημάτων του βουλεύματος για άλλο τρίτον κατηγορούμενο και όχι για εκείνους που είχαν καταθέσει αίτημα για μετάφραση του βουλεύματος. Όσο αφορά τον κατηγορούμενο Φάνη Λυγινό, επιδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και η κλήση σε δικηγόρο που δεν τον εκπροσωπούσε πλέον ενώ είχε δηλωθεί η αλλαγή.

Από την άλλη η κυρία Θεοδωροπούλου ελέγχεται διότι είχε απορρίψει το αίτημα μετάφρασης του βουλεύματος των αλλοδαπών κατηγορουμένων στην επίμαχη υπόθεση της Siemens. Το αίτημα απορρίφθηκε, την χρονική εκείνη στιγμή, καθώς οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι είχαν ήδη απολογηθεί, είχαν λάβει γνώση του κατηγορητηρίου και το βούλευμα ήταν περιττό. Εξάλλου, η κυρία Θεοδωροπούλου είχε επικαλεστεί σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου των περασμένων ετών. Στην συνέχεια ο κ. Γεράκης συμφώνησε και ενέκρινε την απόρριψη του αιτήματος των αλλοδαπών.

Υπενθυμίζεται ότι από την κυρία Δημητρίου είχε διαταχθεί πειθαρχική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ΄ αόριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom