Η απρόσμενη αύξηση στον αριθμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών χθες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκαλεί ανησυχίες, καθώς έφτασαν 429 άτομα μόνο σε τέσσερα νησιά (128 στην Κω, 176 στη Λέσβο, 100 στη Χίο και 25 στην Κάλυμνο), όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός τους συνολικά για όλο το Αιγαίο ήταν 399 άτομα.
Την εβδομάδα 22-29 Αυγούστου το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε 11 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, κατά τις οποίες διασώθηκαν 399 μετανάστες και πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
Οι Τούρκοι διακινητές δεν διστάζουν να φτάσουν μέχρι τα ελληνικά παράλια και οι συλλήψεις είναι σχεδόν καθημερινές. Ενας συνελήφθη χθες στην Κω, ένας άλλος προχθές στη Λέσβο, το Σάββατο ένας τρίτος στην Ψέριμο και την προηγούμενη εβδομάδα συνολικά άλλοι τέσσερις.
Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποκάλυψε χθες ότι στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την προειδοποίησε ότι έρχεται νέο προσφυγικό κύμα και ότι η Βουλγαρία δεν θα δεχτεί μετανάστες από τη Δυτική Ευρώπη εάν δεν υπάρχει σε ισχύ συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνα Μπατσάροβα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Σόφιας μετατρέπει σταδιακά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από ανοιχτές σε κλειστές δομές και ότι οι μετανάστες χωρίζονται ανά εθνικότητα, καθώς παρατηρήθηκαν συγκρούσεις και διενέξεις μεταξύ τους.
Επιπλέον, η βουλγαρική κυβέρνηση παίρνει μέτρα στα σύνορα με τη Σερβία ώστε να αποτρέψει την έξοδό τους προς τα εκεί, ενώ ζήτησε επιπλέον 300 άντρες από τη Frontex ώστε να συνδράμουν στον έλεγχο των συνόρων.
Ακόμη, ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι διακινητές βρίσκουν νέους δρόμους και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα πηγαίνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη Βουλγαρία από την Τουρκία και την Ελλάδα.
Εσκισαν τη λέμβο
Στο λιμεναρχείο της Κω σήμανε συναγερμός χθες το πρωί όταν εντοπίστηκε σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κοντά στο σκάφος περιπολούσε τουρκική ακταιωρός, το πλήρωμα της οποίας δεν απώθησε το σκάφος προς την Τουρκία.
Στο λιμεναρχείο της Κω σήμανε συναγερμός χθες το πρωί όταν εντοπίστηκε σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κοντά στο σκάφος περιπολούσε τουρκική ακταιωρός, το πλήρωμα της οποίας δεν απώθησε το σκάφος προς την Τουρκία.
Μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές, οι πρόσφυγες έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα. Αντρες του Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 69 άτομα, ενώ την ίδια ώρα σε άλλη παραλία φουσκωτό αποβίβαζε 59 άτομα, ανάμεσά τους και τον Τούρκο διακινητή. Οι 128 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πυλί, ενώ ο διακινητής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα μαζί με άλλους δύο Τούρκους που το βράδυ του Σαββάτου αποβίβασαν στη θαλάσσια περιοχή Βαθύ της Ψερίμου 25 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε δύο επιχειρήσεις επενέβη το λιμεναρχείο της Χίου χθες το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων και στο λιμάνι της Χίου. Συνολικά περισυνελέγησαν περίπου 100 άτομα τα οποία επέβαιναν σε ακυβέρνητα φουσκωτά σκάφη και οδηγήθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού.
Σε άλλες τέσσερις επιχειρήσεις που έγιναν χθες από το Λιμενικό Σώμα στη Λέσβο διασώθηκαν 176 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ προχθές ένας Τούρκος διακινητής συνελήφθη μόλις αποβίβασε με πλαστική βάρκα 27 πρόσφυγες σε ερημική ακτή στη Σκάλα Συμαμνιάς. Η βάρκα εντοπίστηκε από σκάφος της Frontex, ενώ στην ίδια περιπολία εντοπίστηκαν άλλοι 54 πρόσφυγες που επέβαιναν σε φουσκωτό το οποίο έπλεε ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, την εβδομάδα 22-29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 11 επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης στο Αιγαίο και διασώθηκαν 399 άτομα.
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ FRONTEX ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
Τεράστια η μεταναστευτική πίεση, αναγκαία η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι δήλωσε ότι η μεταναστευτική πίεση παραμένει τεράστια και ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη της Βουλγαρίας προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της.
Παραδέχτηκε επίσης ότι την περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος στάλθηκαν στην Ελλάδα λιγότερα στελέχη απ' όσα χρειαζόταν η χώρα, ενώ χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» την απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων προς την Ευρώπη, ωστόσο σε ερώτηση εάν οι φράχτες μπορούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες ήταν κατηγορηματικός: «Οχι, δεν μπορούν».
Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Λετζέρι είπε ότι θα συμβάλει σε έναν μόνιμο έλεγχο της κατάστασης. «Από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας η Τουρκία συνεργάζεται πολύ καλά με την Ελλάδα και τη Frontex. Γίνεται ολοένα και πιο εφικτό να ελέγχονται οι προσφυγικές ροές». Επιπλέον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «εάν αποτύχει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας τότε θα πρέπει να παλέψουμε σε δύο μέτωπα», δηλαδή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο. «Γι' αυτό είναι σημαντικό για τη Frontex να αποκτήσει μια σταθερή επιχειρησιακή μονάδα», είπε.
Στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκατοντάδες πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος REACT το οποίο αφορά την προσωρινή διαμονή προσφύγων σε κενά διαμερίσματα στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς. Στα διαμερίσματα αυτά θα μείνουν κατά βάση οικογένειες προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου ή μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκατοντάδες πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος REACT το οποίο αφορά την προσωρινή διαμονή προσφύγων σε κενά διαμερίσματα στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς. Στα διαμερίσματα αυτά θα μείνουν κατά βάση οικογένειες προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου ή μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα αφορά την ενοικίαση 100 διαμερισμάτων για τη φιλοξενία 600 προσφύγων έως το τέλος του 2016, με επέκταση πιθανόν έως το τέλος του 2017. Η κατανομή των 100 διαμερισμάτων αφορά 70 στον Δήμο Θεσσαλονίκης (420 πρόσφυγες), 20 στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών (120 πρόσφυγες) και 10 στην Καλαμαριά (60 πρόσφυγες). Οι τελευταίοι 100 πρόσφυγες αναχώρησαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για μόνιμες δομές και κέντρα φιλοξενίας. Οπως δήλωσε χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από τους 350 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο λιμάνι είχαν απομείνει μόλις 100 και αυτοί αναχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Εκτός από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προχώρησε σε συμφωνίες με ξενοδόχους στα ορεινά των Γρεβενών και 600 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες στη Σαμαρίνα, στη Σμίξη, στο Πανόραμα, στο Πολυνέρι, στην Αλατόπετρα και στη Λάβδα.
Τα «δελφίνια» του Καρά Τεπέ
Δεκάδες προσφυγάκια του κέντρου φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ Μυτιλήνης κάνουν καθημερινά το μπάνιο τους στην παραλία της περιοχής. Το απόγευμα, μόλις ο ήλιος πάψει να είναι καυτός, η Λία Σταυροπούλου, η 20χρονη ναυαγοσώστρια της Lifeguard Hellas, θα φωνάξει «σιμπάαχα» που θα πει «μπάνιο». Και τότε γύρω στα 40 παιδάκια διαφόρων ηλικιών τρέχουν τραγουδώντας έως την παραλία, διασχίζοντας τον ελαιώνα της περιοχής μέσα από ένα υπέροχο μονοπάτι. «Στην αρχή τα παιδιά είχαν φοβίες. Ομως σε ελάχιστο χρόνο τις ξεπέρασαν. Τώρα έχουν γίνει πια πολύ καλοί κολυμβητές» αναφέρει η Λία στη συνάδελφο Νατάσα Παπανικολάου.
Πηγή φωτογραφιών: www.politikalesvos.gr
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου