Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Σε ομηρεία διαρκείας επιχειρεί να θέσει Ευρώπη και Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν


Σε ομηρεία διαρκείας επιχειρεί να θέσει την Ευρώπη και την Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, με «όπλο» το προσφυγικό, θέλοντας όχι μόνο να αποσπάσει ευρωπαϊκό συγχωροχάρτι για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία μετά τις 15 Ιουλίου, αλλά και για να εξασφαλίσει, με πρόσχημα τον αγώνα εναντίον του Γκιουλέν, την «συνεργασία» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την «εξόντωση» κάθε αντιπάλου του, αλλά και του κουρδικού κινήματος στην Ευρώπη...

Ο ίδιος ο Ερντογάν στην συνέντευξή του στο ARD απείλησε την Ευρώπη, διερωτώμενος τι θα συμβεί "εάν η Τουρκία αφήσει τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της να κατευθυνθούν στην Ευρώπη"…

Οι δηλώσεις αυτές αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει η Άγκυρα, που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ανεβάσει τους τόνους εναντίον της Ευρώπης, έχουν σημαίνει συναγερμό στις Βρυξέλλες και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ έσπευσε να κάνει λόγο για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία.

Το ενδεχόμενο όμως να ανοίξει την στρόφιγγα και πάλι ο Τ.Ερντογάν, δημιουργεί και σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στην χώρα μας, καθώς μετά την γενικευμένη επίθεση εναντίον των θέσεων του ISIS σε Ιράκ και Συρία, ένας αριθμός μαχητών του Τζιχάντ επιχειρούν να διαφύγουν επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, ενώ σημαντικοί πυρήνες του ISIS εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο και στην Τουρκία, η οποία έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρό τους.

Τα μηνύματα για το πώς η Τουρκία, απογοητεύοντας όσους -μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση- εκθείαζαν την «επιτυχία» της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, σκοπεύει να χρησιμοποιεί διαρκώς ως όπλο εκβιασμού την μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη, ήρθαν από την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν μετά από πολλές εβδομάδες επαναλήφθηκαν οι ροές.

Έκτοτε καθημερινά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, φθάνουν στα ελληνικά νησιά κατά μέσο όρο 100 μετανάστες ημερησίως. Και αυτό μάλιστα συμβαίνει την στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και η ακτοφυλακή, έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να μην διαφύγει προς την Ελλάδα κανένας από όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Βεβαίως η επανάληψη των μεταναστευτικών ροών απορρίπτει πανηγυρικά και το γνωστό επιχείρημα που επιστράτευσαν οι κ.Τσίπρας και Καμμενος για να υπεραμυνθούν της απόφασης τους να αποδεχτούν την τελεσιγραφικού τύπου πρωτοβουλία της κ.Μερκελ και του κ.Ερντογαν για πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίοι πρωτοβουλία η οποία έχει ανοίξει μια σειρά ζητήματα και τελικά έχει επιβάλει ντε φάκτο και εντος του ΝΑΤΟ μια σειρά αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας.

Όσον αφορά στην μείωση των προσφυγικών ροών ήταν αποτέλεσμα του παζαριού του κ. Ερντογάν με την Ευρώπη και όχι της παρουσίας 2 η 3 νατοϊκών πλοίων τα οποία εξάλλου δεν έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα ούτε έναν μετανάστη στην Τουρκία, καθώς περιορίζονται μόνο σε παρακολούθηση εκ του μακρόθεν.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία φαίνεται ότι μπαίνουν σε φάση σκληρής δοκιμασίας και ότι ο Ερντογάν επαναφέρει στο τραπέζι το «όπλο» του μεταναστευτικού, προκαλεί βαθύτατη ανησυχία στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε πέρυσι το φθινόπωρο αρχικά, την επώδυνη δέσμευση φιλοξενίας «τουλάχιστον 50.000 προσφύγων», με την ελπίδα ότι η Συμφωνία που υπέγραψε κατόπιν η Ε.Ε. με την Τουρκία, θα διασφάλιζε την χώρα μας από το να μετατραπεί σε αποθήκη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών. Όταν μάλιστα με την στάση και του Βερολίνου, τα Σκόπια και οι άλλες χώρες έκλεισαν τον Βαλκανικό Διάδρομο η μοναδική διασφάλιση για την Ελλάδα ήταν ότι θα συνεχίσει να τηρείται η συμφωνία με την Τουρκία.

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σοβαρό κίνδυνο εάν η κρίση στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία κλιμακωθεί, και ο Τούρκος ηγέτης αποφασίσει να ασκήσει πίεση ανοίγοντας και πάλι την βαλβίδα των μεταναστευτικών ροών, καθώς η Αθήνα θα βρεθεί να υποδέχεται εκατοντάδες και χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι θα δημιουργήσουν απλώς νέες "Ειδομένες" και ασφυξία στην χώρα μας.

Εξάλλου η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ουσιαστικά περάν του σκέλους της συγκράτησης για ένα διάστημα των ροών, με αντάλλαγμα κάποια οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. και την πολιτική στήριξη που παρείχε στον Ερντογάν τουλάχιστον μέχρι την εκδήλωση της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Ούτε σοβαρός αριθμός μεταναστών που εισέρχονταν παράνομα στην Ελλάδα επιστράφηκε στην Τουρκία (περάν μερικών επιστροφών τις πρώτες ημέρες που έγιναν με πανηγυρικό τρόπο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση), ούτε σοβαρός αριθμός Σύρων προσφύγων επανεγκαταστάθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούνται στις επίσημες δομές. Ακόμη και ο Γ. Κυρίτσης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι απλώς γίνεται καταγραφή όσων βρίσκονται στις δομές, μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας και αυτό σημαίνει ότι πολλές εκατοντάδες μετανάστες, που για διάφορους λόγους έχουν βγει από τις δομές εκείνη την ώρα, δεν φαίνονται καταγεγραμμένοι στο ημερήσιο δελτίο που εκδίδεται. Αυτή είναι και η εξήγηση που δίνει η κυβέρνηση για το εντυπωσιακό γεγονός που παρατηρείται ορισμένες ημέρες, όπου ενώ υπάρχουν συνέχεις αφίξεις μεταναστών, ο συνολικός αριθμός τους δείχνει να μειώνεται!

Η κυβέρνηση ακόμη και με περιορισμένες μεταναστευτικές ροές όμως, έχει να αντιμετωπίσει και το σοβαρό πρόβλημα της δημιουργίας δόμων υγείας και παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά των μεταναστών, την στιγμή που ακόμη και για τους έλληνες πολίτες τόσο το σύστημα υγείας όσο και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φυτοζωούν. Και θα πρέπει να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία ώστε η ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης να μην προκαλέσει αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, τροφοδοτώντας γενικότερο αντιμεταναστευτικό κλίμα.

liberal

από ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom