Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ξεπέρασαν κάθε λογική οι χαρτογιακάδες του ΥΠΟΙΚ - Ζητάνε προκαταβολή φόρου επί ανύπαρκτου εισοδήματος!

Επειδή ακόμα κι αυτοί αντιλαμβάνονται το φαιδρόν του πράγματος προέβλεψαν τη γραφειοκρατική διαδικασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις εφορίες για χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις!!!!
Δηλαδή σε δουλειά να βρισκόμαστε,αλλά εν τω μεταξύ θα έχει προκύψει στα χαρτιά το πλεόνασμα του 2014.Ασχετα αν δεν θα μπει δεκάρα τσακιστή στα ταμεία κι αν θα ταλαιπωρηθούν χιλιάδες φορολογούμενοι και κάποιοι μάλιστα θα φαίνεται ψευδώς να χρωστάνε στην εφορία.
Θεέ μου βάλε μια κουταλιά μυαλό στους ερασιτέχνες φακίρηδες!
Ζείδωρον


του Θάνου Παναγόπουλου
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σχεδίασε η κυβέρνηση σε βάρος των φορολογουμένων προκειμένου να σχηματίσει με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι τροϊκανοί
Χιλιάδες μικρομεσαίοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν το 2013 εισοδήματα λόγω της κρίσης, καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων! 
Όσοι αναγκάστηκαν πέρυσι να βάλουν «λουκέτο» σε ατομικές επιχειρήσεις, καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου 55% για το 2015, παρ' ότι απαλλάσσονται! 
Επιπλέον, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων σταμάτησαν πέρυσι να εισπράττουν ενοίκια λόγω κρίσης από κατοικίες ή επαγγελματική στέγη, επίσης θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου 55% παρ' ότι απαλλάσσονται, ενώ κινδυνεύουν να φορολογηθούν και για μισθώματα που δεν εισέπραξαν καν! Ακόμη, επιβάλλονται χαράτσια με 26% -από το πρώτο ευρώ- σε όσους ίδρυσαν ατομικές επιχειρήσεις το 2013 και απέκτησαν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ενώ μειωμένος συντελεστής φόρου 13% θα ισχύει μόνο για μικρότερα εισοδήματα.
Με βάση αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, οι μεθοδεύσεις αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Καταργείται η δυνατότητα δήλωσης στους κωδικούς 655-656 του πίνακα 6 τυχόν εισοδήματος που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος αλλά δεν υπήρχε την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης και που δινόταν για να μην υπολογιστεί στην εκκαθάριση προκαταβολή φόρου 55% του επόμενου έτους. Συνήθως στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ακίνητα, τα οποία απέκτησαν το προηγούμενο έτος αλλά έπαψαν να εισπράττουν την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Εφέτος, για πρώτη φορά, κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων, δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση αυτών των κωδικών: στην παράγραφο 8 του άρθρου 5 πρόσφατης απόφασης προβλέπεται ότι στην ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών δηλώσεων «δεν θα συμπληρώνονται οι κωδικοί 655-656» κι ότι «οι κωδικοί αυτοί θα συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον προϊστάμενο της ΔΟΥ εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης»!
Κάτι ανάλογο θα υποστούν και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, για μισθώματα που εισέπραξαν πέρυσι αλλά έπαψαν πλέον να εισπράττουν από 1.1.2014, λόγω διακοπής των μισθώσεων. Επειδή δεν επιτρέπεται πλέον δήλωση των συγκεκριμένων μισθωμάτων στους κωδικούς 655-656, θα φορολογηθούν γι' αυτά όχι μόνο με 10% από το πρώτο ευρώ αλλά και με προκαταβολή φόρου 55%, η οποία θα υπολογιστεί επί του φόρου 10%!
Για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι την πληρωμή προκαταβολής θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες για χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις. Τη γραφειοκρατική αυτή διαδικασία όμως θα πρέπει να την ακολουθήσουν αφού υποβληθεί ηλεκτρονικά η αρχική δήλωση και εκδοθεί το αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα, δηλαδή βεβαιωθεί και η προκαταβολή φόρου. Μάλιστα, ωσότου εκκαθαριστούν και οι τροποποιητικές δηλώσεις, ενδέχεται να έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες καταβολής των εξωπραγματικών φόρων των αρχικών δηλώσεων και να εμφανίζονται ως οφειλέτες βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών!
2. Καταργήθηκαν οι ρυθμίσεις εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν οφειλόμενα μισθώματα να μην φορολογούνται για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει. Ως εκ τούτου, χιλιάδες ιδιοκτήτες μένουν ξεκρέμαστοι, αφού δεν μπορούν να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο και είναι αναγκασμένοι να τα δηλώσουν κανονικά σαν να τα έχουν εισπράξει και να χρεωθούν με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ (και με προκαταβολή 55% επί του κύριου φόρου) για εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν!
3. Το υπουργείο Οικονομικών ερμηνεύει επιβαρυντικά για τους νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τη διάταξη για όσους έκαναν έναρξη εργασιών από την 1.1.2013, για τα τρία πρώτα έτη άσκησης δραστηριότητάς, ότι ο φορολογικός συντελεστής 26% μειώνεται στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ερμηνεία του υπουργείου, ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμοστεί φέτος μόνο σε νέους επιτηδευματίες με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Για 10.000 ευρώ και πάνω θα εφαρμοστεί κανονικά συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom