Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Νέα προγνωστικά στοιχεία για τον Χειμώνα που έρχεται!!!


Ένα μικρό στοιχείο που μας βοηθάει στο να ξεκλειδώσουμε ορισμένα πράγματα πάνω στην πρόβλεψη μας για τον φετινό χειμώνα, είναι και οι καιρικές συνθήκες καθώς και οι διατάξεις όλων των καιρικών συστημάτων στο βόρειο ημισφαίριο, κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου αλλά και κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου.

Είναι γεγονός πως φέτος στην χώρα μας αντιμετωπίσαμε ένα Φθινόπωρο,
το οποίο πιο πολύ θύμιζε Άνοιξη σε κάποιες περιοχές. Κυρίως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, ήταν μήνες στους οποίους η θερμοκρασία στην χώρα μας άγγιξε ακόμα και τους 30 βαθμούς. Υπήρξε μόνο ένα διάστημα στις αρχές του Οκτώβρη, που ο καιρός κρύωσε και είχαμε κάποιες αξιόλογες βροχοπτώσεις. Αυτός ο μήνας που διανύουμε, ο Νοέμβριος δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι κυλάει πολύ φυσιολογικά για την εποχή. Χαρακτηριστικό για φέτος, είναι ότι λίγα μόνο βουνά πάνω από τα 2.000 μέτρα υψόμετρα, έχουν δει λίγες χιονοπτώσεις.

Αυτό δεν μας κάνει να πούμε πως φέτος ο Χειμώνας, θα κυλίσει στο ίδιο μοτίβο με το Φθινόπωρο που μας πέρασε. Στατιστικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δηλαδή το Φθινόπωρο να προκαθορίζει την εξέλιξη του καιρού για τον Χειμώνα. Ωστόσο όπως σας είπαμε και στην αρχή του άρθρου μας, ένα μικρό στοιχείο που μας βοηθάει στο να ξεκλειδώσουμε ορισμένα πράγματα πάνω στην πρόβλεψη μας για τον φετινό χειμώνα, είναι και οι καιρικές συνθήκες καθώς και οι διατάξεις όλων των καιρικών συστημάτων στο βόρειο ημισφαίριο.

Διακρίνουμε πως φέτος στην Ρωσία, έχει αρχίσει από πολύ νωρίς να κάνει κρύο ως και ψύχος, πράγμα που σε πιο προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε και δεν μας έδινε τόσο κρύους χειμώνες. Βλέπουμε επίσης και τα αρκετά σκαμπανεβάσματα που έχουμε στις θερμοκρασίες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, πράγμα που μας βοηθάει στο να πούμε ότι φέτος ο Χειμώνας μπορεί να κυλίσει αρκετά άστατος, δηλαδή με πολλές εναλλαγές στον καιρό. Εκεί που για παράδειγμα θα έχουμε πολύ κρύο με χιόνια, ξαφνικά οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν απότομα και θα έχουμε είτε πολλές βροχές είτε καλοκαιρία.

Κοιτάζοντας πάντως και σε παλαιότερες δεκαετίες, βλέπουμε πως ενώ είχαν και τότε κάποιες χρονιές ένα ήπιο Φθινόπωρο όπως έχουμε εμείς φέτος, είχαν τις πιο πολλές φορές και έναν σχετικά άστατο χειμώνα, τόσο με πολλά χιόνια όσο και με πολύ καλές ημέρες ταυτόχρονα μέσα στον ίδιο χειμώνα. Συνοπτικά λοιπόν, είμαστε της άποψης ότι ο φετινός Χειμώνας, θα κυλίσει με αρκετά άστατο καιρό ιδιαίτερα στην δυτική, βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όχι με τόσο πολύ ισχυρά φαινόμενα και με αρκετά σκαμπανεβάσματα των θερμοκρασιών. Βλέπουμε και κάποιες χιονοπτώσεις να απασχολούν γενικά κλασσικές στις χιονοπτώσεις περιοχές, όπως είναι η δυτική Μακεδονία, η Θράκη και η Ήπειρος, για μέσα στον Χειμώνα. Για τις 2 μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να προβλεφθεί κάτι.

Είναι μία νέα εκτίμηση που μπορούμε και κάνουμε για τον καιρό του ερχόμενου Χειμώνα, βασιζόμενοι πάνω σε αναλύσεις της διάταξης των καιρικών συστημάτων που επικρατούν τόσο πάνω από την Ευρώπη, όσο και πάνω από όλο το βόρειο ημισφαίριο. Η αλήθεια είναι πάντως, ότι κάθε χρόνο τα τελευταία 6 με 7 χρόνια, κάποια εποχή μας προκαλεί έκπληξη, είτε με πολλούς καύσωνες όπως το 2007, είτε με πάρα πολύ κρύο όπως το 2008 και το 2011, είτε με αρκετά άνομβρα φθινόπωρα και χειμώνες, χωρίς δείγμα χιονοπτώσεων.

Θα ακολουθήσουν με το πέρασμα των ημερών και καθώς θα μπούμε και στον Δεκέμβριο και άλλα νεότερα άρθρα μας για τον καιρό που φαίνεται να επικρατεί τον ερχόμενο Χειμώνα.
http://greek-weather.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom