Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ο όμιλος Λάτση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το βαρύ πρόστιμο στο Λονδίνο


 === Διεθνώς εκτεθειμένο αφήνει τον τραπεζικό βραχίονα του ομίλου Λάτση το βαρύ πρόστιμο που επέβαλε, την περασμένη Τετάρτη, η αρμόδια εποπτική αρχή του Λονδίνου στην EFG Private Bank Ltd., για ανεπαρκείς διαδικασίες αποτροπής του ξεπλύματος χρήματος από πελάτες της, μεταξύ των οποίων διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται 94 πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλά και 13 πελάτες της τράπεζας, που έχουν συνδεθεί με σοβαρές υποθέσεις εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων αδικήματα διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος (η σχετική ανακοίνωση της FCA,
στα αγγλικά, μπορεί να αναγνωσθεί εδώ:http://www.fca.org.uk/news/efg-private-bank.
=== Το πρόστιμο στη λονδρέζικη θυγατρική του ελβετικού ομίλου EFG, άλλοτε απώτερου μητρικού ομίλου και της ελληνικής Eurobank, προκάλεσε αίσθηση στο Σίτι του Λονδίνου, καθώς είναι αρκετά υψηλό: έφθασε τα 4,2 εκατ. λίρες, αλλά, όπως ανακοινώθηκε, θα είχε ανέλθει σε 6 εκατ. λίρες, αν η EFG δεν είχε συμβιβασθεί με τις αρχές από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας ελέγχου.
  === Μάλιστα, σε αυστηρές δηλώσεις για το θέμα, με «ζωηρή» δημόσια επίπληξη της EFG, προχώρησε η Τρέισι Μακντέρμοτ, επικεφαλής του τμήματος ελέγχων και οικονομικού εγκλήματος της Financial Conduct Authority (FCA), δηλαδή της νεοσύστατης βρετανικής αρχής, η οποία από την 1η Απριλίου 2013 ασκεί τις σχετικές ελεγκτικές αρμοδιότητες, που ως τώρα ασκούνταν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Financial Services Authority – FSA).
=== Όπως τόνισε η Τ. Μακτνέρμοτ, βασικός στόχος της FCA είναι να διασφαλίσει ότι «το χρήμα στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι καθαρό». Στην περίπτωση της EFG, ανέφερε, «οι πολιτικές ελέγχου φαίνονταν καλές στα χαρτιά, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι απέτυχαν να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση των κινδύνων ξεπλύματος χρήματος. Αυτές οι αστοχίες δικαιολογούν την επιβολή ενός βαρέως προστίμου από την FCA».
  === Σε μια περίοδο που προκαλούν ιδιαίτερες συζητήσεις στην Ελλάδα οι περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και συνεργατών τους, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση τα αποτελέσματα των ελέγχων στην EFG, καθώς διαπιστώθηκε ότι σχεδόν 100 (94, για την ακρίβεια) πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα, χωρίς να έχει διασφαλισθεί επαρκώς ότι αποφεύγεται το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος!
=== Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό, ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα νοούνται τα πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους ή τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους.
  === Η EFG Private Bank στο Λονδίνο, μια μικρή τραπεζική «μπουτίκ» για πελάτες μεγάλης περιουσίας, εξυπηρετούσε συνολικά 3.342 λογαριασμούς πελατών, εκ των οποίων ένα υψηλό ποσοστό (σχεδόν 3% του συνόλου των λογαριασμών) αφορούσε πελάτες που είχαν χαρακτηρισθεί ως πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα.
=== Παρά ταύτα, όπως διαπίστωσε η FCA κατά τους ελέγχους της, οι οποίοι σημειωτέον είχαν αρχίσει από το 2011, επί των ημερών άσκησης της εποπτείας από την FSA, η EFG Private Bank δεν εφάρμοζε για αυτά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα της τις αυστηρές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρχές, για την αποτροπή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
  === Συνολικά, 400 λογαριασμοί πελατών, ή ποσοστό 12% των συνολικών λογαριασμών που τηρούνταν στην EFG, είχαν καταταγεί από την τράπεζα στην κατηγορία υψηλού ρίσκου για ξέπλυμα χρήματος, χωρίς όμως να εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποτροπής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πολλοί από τους πελάτες υψηλού κινδύνου είχαν τις έδρες τους σε υπεράκτιους παραδείσους, κατ’ εξοχήν ύποπτους για διευκόλυνση ξεπλύματος.
=== Η FCA έλεγξε δειγματοληπτικά 36 λογαριασμούς πελατών της τράπεζας και διαπίστωσε ότι σε 17 περιπτώσεις είχαν κατηγοριοποιηθεί ως υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα, αλλά χωρίς να εφαρμόζονται οι πρόνοιες για την αποτροπή του αδικήματος.  Ακόμη χειρότερα, 13 από αυτούς τους 17 φακέλους πελατών διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν πελάτες της τράπεζας για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας, ή είχαν κατηγορηθεί επισήμως από τις αρχές για σοβαρά αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.
  === Η FCA αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πλημμελών ελέγχων σε κατ’ εξοχήν ύποπτο πελάτη: πελάτης της τράπεζας ήταν η κόρη προσώπου που είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ξέπλυμα χρήματος και φόνο (!). Η γυναίκα δήλωσε στην τράπεζα ως πηγή προέλευσης της περιουσίας της τον πατέρα της, αλλά η FCA διαπίστωσε ότι «υπήρχε ανεπαρκής πληροφόρηση στα αρχεία της τράπεζας για να εξηγηθεί πώς κατέληξε η τράπεζα στο συμπέρασμα ότι ήταν αποδεκτό το ρίσκο αυτό, ή πώς θα μετριάζονταν τέτοια ρίσκα».
=== Η λίστα Λαγκάρντ και… ο Άκης
  === Ο όμιλος της EFG σημειώνεται ότι απασχόλησε πρόσφατα τη δημόσια συζήτηση και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διερεύνησης από τη Βουλή της υπόθεσης με τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Η Μαρία Παντελή, που εξετάσθηκε από τους βουλευτές, καθώς εμφανιζόταν στη λίστα ως χειριστής λογαριασμού με μεγάλα ποσά (ο λογαρισμός ανήκε σε εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, που εξαγοράσθηκε από τον όμιλο EFG), είχε διαψεύσει με δηλώσεις της ότι η ίδια ή ο όμιλος Λάτση εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος.
«Τι θέλουν να μου πουν, δηλαδή;», έλεγε χαρακτηριστικά. « Ότι υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα, πού; Ότι η EFG International , μια τράπεζα που ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, έκανε ξέπλυμα χρημάτων; Αυτό θέλουν να μου πουν; Ας πάνε να το ψάξουν. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Εγώ, δούλευα σε μια εταιρία η οποία ήταν αναγνωρισμένη στο χώρο της, αγοράστηκε από την EFG International του ομίλου Λάτση, οπότε όποιος πιστεύει ότι αυτή η εταιρία έκανε ξέπλυμα χρημάτων –δημοσιογράφος ή πολιτικός, – ας πάει στον κ. Λάτση να του το πει κατά πρόσωπο. Σε μένα το λέει, που ήμουν υπάλληλος;  Ας πάει να τον ρωτήσει “Έκανες ξέπλυμα, άνθρωπε μου;”».
Σε μια άλλη υπόθεση, που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκε ότι από λογαριασμό που τηρούνταν στην EFGΛουξεμβούργου και ο οποίος είχε ως τελικό δικαιούχο Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία του λιανικού εμπορίου και της κινητής τηλεφωνίας είχαν σταλεί το 2007 τρία εμβάσματα, συνολικού ποσού σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, με αποδέκτη εταιρεία του υπόδικου, σήμερα, στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γ. Σαχπατζίδη. Η σχετική δικογραφία εξακολουθεί να ελέγχεται από αρμόδιο ανακριτή, έχοντας διαχωριστεί από τις άλλες εκκρεμείς υποθέσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Αναρτήθηκε από banks2day.gr
από τον ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom