Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Το χρονογράφημα του Σαββάτου

Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών
της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ που ακολουθεί γράφτηκε από έναν μαθητή που ήταν τότε 18 χρονών και το διάβασα στο pressmme.blogspot.com:

«Παρασκευή ώρα 2.30 το πρωί επιστρέφοντας από το Μουσείο για καφέ, και περπατώντας στην Πατησίων, με παρέα από συμμαθητές στην τελευταία τάξη του σχολειού μας.

Τα άρματα από το Γουδί, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Τεθωρακισμένων Στ. Παττακό- που κατά τύχη έμενε απέναντι από το σχολειό μας, στα Πατήσια- κατεβαίνουν, σε δύο ουλαμούς με φώτα μάχης, γρυλίζοντας, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η πιο φρικτή περίοδος καταπίεσης, ανελευθερίας, σκοταδισμού, πνευματικής ανυπαρξίας, οικονομικής διαφθοράς και φαλκίδευσης της Δημοκρατίας ξεκινάει για τον τόπο. Προϊόν του Ψυχρού Πολέμου των μεγάλων δυνάμεων, στηριγμένο σε πολιτικούς ανήθικους αποστάτες, που δεν ορρωδούσαν προ ουδενός προκειμένου να γίνουν για λίγες μέρες πρωθυπουργοί, μεθοδευμένο από τη μεγάλη κατάρα του τόπου που λεγότανε Μοναρχία, και υλοποιημένο από μια χούφτα υπερφίαλων αλαζόνων αλλά επικίνδυνων αξιωματικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν, τη διά των όπλων, βίαιη διακυβέρνηση της χώρας.

Το τραγικό αποτέλεσμα του σχεδίου θα φανεί 7 χρόνια μετά, με το πραξικόπημα στην Κύπρο, και με την επέμβαση, κατοχή και διχοτόμηση της Μεγαλονήσου από τους Τούρκους».

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967. Μεγάλη Παρασκευή. Μια Μεγάλη Παρασκευή που θα κρατούσε 7 ολόκληρα χρόνια: Το Μεγάλο Σάββατο για την Ελλάδα ξημέρωσε το 1974. Ο φασισμός και η μισαλλοδοξία με το προσωπείο μια χούφτας γραφικών καραβανάδων άπλωσαν τα πλοκάμια τους και η χώρα βυθίστηκε στο έρεβος!

Αυτά τα ανθρωπάρια πέσανε σαν τις ύαινες πάνω στις σάρκες μιας Ελλάδας βαριά τραυματισμένης από την αποστασία, την πολιτική και κοινωνική αναταραχή κι από αλλοδαπούς γαλαζοαίματους που κουνούσαν το χέρι μέσα στις επίχρυσες πολυποίκιλτες άμαξες. Μόλις αυτός ο τόπος άρχισε να επουλώνει τις μετεμφυλιακές πληγές του, Μεγάλη Παρασκευή άρχισε πάλι να ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά!

Μέσα σε μια νύχτα, γέμισαν οι φυλακές και οι εξορίες. Μέσα σε μια νύχτα άρχισε το κυνήγι μαγισσών. Μέσα σε μια νύχτα βυθίστηκε ο τόπος στο σκοτάδι, στον τρόμο, στη σιωπή. Ερήμωσαν τα σπίτια, χωρίσανε οικογένειες, ορφάνεψαν παιδιά. Από την Μπουμπουλίνας- που ήταν τότε η Ασφάλεια Αθηνών- το ΕΑΤ ΕΣΑ- τις φυλακές Κορυδαλλού, εφιαλτική ηχώ οι κραυγές των δημοκρατών που υποβάλλονταν στα πιο φριχτά βασανιστήρια. Τα στρατοδικεία στέλνανε σωρηδόν τους αγωνιστές πίσω απ΄ τακάγκελα. Και τα σκαλιά- κείνα τα ατελείωτα σκαλιά- στην Ασφάλεια γέμιζαν από μανάδες, πατεράδες, γυναίκες που κρατούσαν σφιχτά μια κουβερτούλα, μια αλλαξιά, ένα φαγάκι για τον άνθρωπό τους.

ΜΕΣΑ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ κι η δική μου μάνα. Που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη ως ηγετικό στέλεχος της αντιστασιακής ομάδας Πατριωτικό Μέτωπο. Κι παππούς μου κι εγώ - η γιαγιά δεν το άντεχε- σ΄ αυτή τη σκάλα των δακρύων. Με την κουβερτούλα, το φαγάκι, την αλλαξιά... Και τον τρόμο. Τον απόλυτο, τον τυφλό τρόμο μέχρι να αντικρύσω- μόνο για 5 λεπτάκια- το ζεστό, το γενναίο, χαμόγελο της μανούλας μου που προσπαθούσε να μου δώσει δύναμη και κουράγιο!

Ξέρω... Καταλαβαίνω πως όλα αυτά μοιάζουν αδιάφορα στα νέα παιδιά σήμερα...

Οσο αδιάφορες ήταν και για μας οι αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων μας για την Κατοχή και τον Εμφύλιο. (Θυμάμαι τη γιαγιά μου με το πιρούνι λίγα εκατοστά από το στόμα μου: «Φάε, παιδάκι μου, εμείς στην Κατοχή δεν είχαμε να φάμε»! «Κι επειδή εσείς δεν είχατε να φάτε, θα φάω εγώ το παντζάρι;»).

Ξέρω... Καταλαβαίνω... Αλλωστε, οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι περνάει απ΄ το χέρι τους για να αφανίσουν τη μνήμη των λαών. Τα χαπάκια της λήθης μπορεί να είναι η τηλεόραση, το life style... Μπορεί να είναι η αναγωγή του «τίποτα» σε «κάτι»! Και το πετυχαίνουν: Η Ιστορία- αντί να πάλλεται σαν ζωντανός οργανισμός- γίνεται ένα άθλιο κουφάρι σε κακογραμμένα μαθητικά βιβλία. Ενα χτικιό που πρέπει να το παπαγαλίσουμε για να πάρουμε τη βάση στο διαγώνισμα! Γίνεται ψυχαναγκασμός, αγγαρεία, σιχτίρισμα! Αλλά γι΄ αυτό δεν φταίει ποτέ η Ιστορία! Γι΄ αυτό φταίνε πάντα οι κυβερνήσεις που οδηγούν και οι λαοί που έπονται!

ΣΕ ΟΣΟΥΣ αγωνίστηκαν, σε όσους χάθηκαν, σε όσους αντέξανε- και σε όσους λυγίσανεΤιμή και Δόξα! Και- πάνω απ΄ όλα- Ιστορική Μνήμη! 

12 σχόλια:

ephee είπε...

Αν η "Η πιο φρικτή περίοδος καταπίεσης, .... οικονομικής διαφθοράς" ξεκίνησε τότε, ευτυχώς(!) που ξημέρωσε μεγάλο Σάββατο του '74 και ήρθαν οι εθνοπατέρες και μας σώζουν μέχρι και σήμερα..

Βάσσια είπε...

Καλημέρα

Τελικά όπλα δεν είναι μόνο τα τανκς.
Πιστεύω όλοι να έχουμε καταλάβει πως "σκοτώνεται" η ιστορική μνήμη.

( fortounata) είπε...

και γω ήμουν παιδάκι τότε,και αναρωτιόμουν γιατί στην ανάσταση δεν υπήρχν βαρελότα,και γιατί οι γονείς μας έλεγαν να προσέχουμε όταν μιλάμε,και σε ποιούς μιλάμε.

ElenaG είπε...

Μακάρι από τα παθήματα να περνάμε μαθήματα...
αλλα δυστυχώς...!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αν μου επιτρέπεται, μια μικρή διόρθωση, έτσι, για την Ιστορική μνήμη!
Το πραξικόπημα ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου.
Ο φίλος που τότε ήταν λίγο μικρότερος, χάνει μια εβδομάδα.
Στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδος, Κυριακή του Πάσχα ήταν 30/4/67 και τότε έγιναν τα πανηγύρια στα στρατόπεδα, με την ευχή "Ελλάς και Χριστός Ανέστη" (τρομάρα μας).
Αυτό είναι αλάνθαστο, μιας και το δίπλωμα οδήγησης μου έχει ημερομηνία 25/4/67 και ήταν Μεγάλη Τρίτη.
Η ουσία όμως είναι στο υπόλοιπο κείμενο και σε όλες τις προσωπικές μας εμπειρίες, τις οποίες άλλοι δημοσιοποιούν και άλλοι(σαν εμένα) τις κρατούν κρυφές(ακόμη).
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλτατε Δ.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Θα συμφωνήσω με τον ΔΥΣΠΙΣΤΟ ως προς την ημερομηνία.
Το θυμάμαι καλά μιας και ήμουν νιόπαντρη και ετοιμαζόμουν να ακολουθήσω τον Νίκο στο πλοίο.
Η πιο πένθιμη Ανάσταση...

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Ephee η περίοδος της διαφθοράς στη χώρα μας είναι διαχρονικό φαινόμενο!Κανένας δεν ξέρει πότε άρχισε αλλά ούτε και πότε θα τελειώσει!Καλά καλά δεν ξέρουμε τι πολίτευμα έχουμε στην πράξη.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου σαφώς και δεν είναι μόνο τα τανκς όπλα και το γνωρίζουμε πολύ καλά κι όσοι τυχόν δεν το ξέρουν θα το μάθουν με τη θύελλα που αναμένεται!Βλέπεις παγκοσμίως η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χρήμα.
Καλή Κυριακή να έχεις!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φουρτουνιασμένη μου ψυχή το σπουδαιότερο:άκου-βλέπε-σώπα!
Και οι τοίχοι τότε είχαν αυτιά κι έκοβαν αμέσως εισιτήριο για τα ξερονήσια!
Καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή μου ElenaG δυστυχώς εκ των πραγμάτων απεδείχθη ότι δεν μας έγιναν μαθήματα τα παθήματα.Τα θέλει και μας ο ποπός μας!
Να είσαι καλά καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλε Σταύρο έχεις απόλυτο δίκιο για το ιστορικό λάθος.Πράγματι το Πάσχα ήταν μια βδομάδα μετά στις 30 Απριλίου.Βέβαια το κείμενο είναι της κυρίας Ακρίτα από τα χτεσινά ΝΕΑ κι όχι δικό μου.Δεν ξέρω αν το γράφει από λάθος ή θέλοντας να δώσει έμφαση παρομοιάζει τον ερχομό της χούντας με τη Μ.Παρασκευή και τη μεταπολίτευση με το Μ.Σάββατο!
Πάντως επειδή το ίδιο λάθος αναφέρεται σε πολλά site όποιος θέλει μπορεί να το διασταυρώσει εδώ:
http://www.timeanddate.com/calendar/?year=1967&country=11
Να είσαι καλά Σταύρο και πολύ καλά έκανες και το επισήμανες και σίγουρα όπως λες και συ η ουσία είναι στα υπόλοιπα που συνέβησαν.
Καλή Κυριακή φίλε μου!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αντιγόνη μου όπως γράφω και στο φίλο Σταύρο από πάνω το κείμενο είναι της κυρίας Ακρίτα και δεν μπορώ να γνωρίζω αν το έκανε σκοπίμως για να δώσει έμφαση καθότι εκείνη η Ανάσταση του 67 ήταν η πιο πένθιμη στη χώρα μας.Να μη ξανάρθουν τέτοια χρόνια και να τα θυμόμαστε σαν παραμύθι θα έλεγα.Να είσαι καλά και καλή Κυριακή εύχομαι!

Read more: Go to TOP and Bottom