Τρίτη 27 Απριλίου 2010
«Πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης»,ευθεία ρήξη Τζουμάκα-ΠΑΣΟΚ
Κάθετα αντίθετος με τη σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζεται ο κ. Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναλαμβάνει «πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης». Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο tvxs.gr, προαναγγέλλει τη διοργάνωση μιας πρώτης σχετικής εκδήλωσης «μαζί με άλλες κινήσεις από τον προοδευτικό χώρο», στις 9 Μαίου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζουμάκας, όπως και οι κ.κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (Αριστερή Πρωτοβουλία) και Παντελής Οικονόμου (Έλληνες Σοσιαλιστές), έχει εκφράσει δημόσια επιφυλάξεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέσα από τη συνέντευξη, μιλάει για «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» το οποίο «έχει στόχο να φτωχύνει τη χώρα κατά 30%, ώστε να την κάνει πιο ανταγωνιστική κατά τους μονεταριστές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου». Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν δίνεται έμφαση στα αίτια (διάλυση της παραγωγικής βάσης) αλλά στα αποτελέσματα (επιτόκια και δανεισμός) της οικονομικής κρίσης. Εξού και η κριτική του στην κυβέρνηση η οποία «ξεκίνησε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».
Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, μιλάει για «αγοραία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», «συμμορίες» που αποτελούν τις διαβόητες αγορές, «προβοκάτορες» με έδρα τις Βρυξέλλες αλλά και «παρασιτικούς επιχειρηματίες» που «είναι υπόλογοι» για τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, θεωρεί ότι η κυβέρνηση «έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές», υπενθυμίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ, «πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι» και εντοπίζει στο κυβερνών κόμμα «σοσιαλφιλελεύθερους που μιλούν για ακόμη χειρότερα μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Παναγιωτακόπουλου για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Τζουμάκας υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ» αλλά «ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής που δεσμεύει τη χώρα».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Τζουμάκα στο tvxs.gr:
Ευρωζώνη και ΔΝΤ υπαγορεύουν στην Ελλάδα μια σειρά μέτρων λιτότητας τα οποία, όπως διαφαίνεται, θα οδηγήσουν τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στη σημερινή κυβέρνηση;
Δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Και αυτό το λέω, διότι ορισμένοι λένε: «τι να κάνουμε, φτάσαμε εδώ». Πρόκειται για μία διαδρομή η οποία οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μεγάλο δημόσιο χρέος και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλά αυτά ήταν αποτελέσματα, δεν ήταν αίτια. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε την πολιτική «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω», ξεκίνησε από τα αποτελέσματα, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει από τα αίτια.Δηλαδή, με το γεγονός ότι διαλύθηκε η παραγωγική βάση της χώρας, με την ανταγωνιστικότητα (και πώς την εννοεί ο καθένας) και με το ανθρώπινο δυναμικό. Χώρα που δεν παράγει, όσους τόκους και φόρους βάλει, όσα δάνεια πάρει, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος και το έλλειμμα.
Κι εδώ ερχόμαστε στο θέμα των ευθυνών διαχρονικά. Ορισμένοι λένε: «οι κλέφτες, τα λαμόγια, έφαγαν τα λεφτά». Αυτές είναι επιφανειακές και κουτοπόνηρες προσεγγίσεις. Επί 20 χρόνια, που η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεταφερόταν πλούτος δεκάδων δις ευρώ στο 20% των πιο πλούσιων Ελλήνων, των εχόντων, οι οποίοι εφταπλασίαζαν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Και αυτό οι κυβερνήσεις το άφηναν. Και δεν είναι μόνο ότι το άφηναν, αλλά και ότι δανείζονταν το ίδιο ποσό για να πληρώνουν χρέος και έλλειμμα. Αυτό είναι το πολιτικό σκάνδαλο.
Ως προς το επιτόκιο, «κύριοι, βλέπετε ότι οι αγορές αποτελούνται από συμμορίες». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμμορία από την Goldman Sachs κ.ο.κ. Και αυτές οι συμμορίες συνδέονται με την αγοραία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία χώρα έχει πιστοληπτική ικανότητα αν την αξιολογούν δυο οίκοι. Γιατί δεν το εφαρμόζει αυτό και η τράπεζα των ΗΠΑ; Δεν είναι δυνατό συμμορίες, εταιρείες να αξιολογούν τις χώρες. Επίσης, λέει η ΕΚΤ το απίθανο ότι δεν θα δανείζει χώρες, αλλά τράπεζες για να δίνουν στις χώρες. Αυτός είναι καπιταλισμός - καζίνο. Και δεν μπορούν οι ηγεσίες να αφήνουν αυτά και να ασχολούνται μόνο με τα επιτόκια, αποδεχόμενες ότι οι συμμορίες θα μας αξιολογήσουν.
Έχουμε να κάνουμε με προβοκάτορες, όπως ο Αλμούνια (τέως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων), ο Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ) και ο Γιούνκερ (πρόεδρος του Eurogroup). Επί δύο μήνες έλεγαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από το ευρώ. Τι κάνουν με αυτό; Προβοκάρουν το ευρώ. Μαζί και τα δελτία ειδήσεων των 8 στην Ελλάδα που κάθε μέρα φέρνουν την καταστροφή. Αυτό ήταν ό,τι χρειάζονταν οι συμμορίες του δολαρίου και της λίρας οι οποίες στοιχημάτιζαν εναντίον του ευρώ. Τρία δις δολάρια συγκέντρωσε κάποιος βάζοντας στοιχήματα ότι θα πέσει η αξία του ευρώ.
Η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές. Οποιεσδήποτε άλλες, έχουμε παγκόσμιο σύστημα. Όλα τα στελέχη του ΔΝΤ παίζουν στα χρηματιστήρια. Όλα τα στελέχη αυτών των οίκων παίζουν στα χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ. Οδηγηθήκαμε, λοιπόν, σε μια λογική μονόδρομου. Πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Τώρα, ποιοι χαίρονται στην Ελλάδα; Ποιοι λένε ναι στην κυβέρνηση; Οι τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, η ολιγαρχία. Γιατί έτσι ξαφνικά; Διότι αυτοί είναι οι πρώτοι που μάζεψαν 2 τρις δολάρια από την οικονομία της χώρας με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το έλλειμμα και το χρέος.
Εκφράζεται η άποψη ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους (απειλή για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, Τιτανικός κλπ) κατά την περιγραφή των οικονομικών δεδομένων, πυροδότησε περαιτέρω το κλίμα και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση κερδοσκοπικών τακτικών μέσω των spread. Συμφωνείτε;
Είναι δεδομένο αυτό. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μονόδρομο από ένα μπαράζ προβοκατόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζήτησε να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο για να αποσαφηνιστεί η φυσιογνωμία του κόμματος, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτή την πρόταση;
Δεν συμφωνώ. Δεν είναι θέμα φυσιογνωμίας του κόμματος. Είναι δεδομένη η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αυτή η πολιτική δεν αντιστοιχεί στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. «Εμπρός», είπε, «να απεξαρτηθούμε από την κηδεμονία του ΔΝΤ». Δεν είναι θέμα ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει σαφή στάση απέναντι σε αυτά τα δίκτυα. Το θέμα είναι ποια κυβερνητική πολιτική δεσμεύει τη χώρα. Αυτή πρέπει να δούμε. Να πάμε σε μια πολιτική που αναπτύσσει την οικονομία. Χρειάζεται πολιτική λύση για την έξοδο από την κρίση και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μου για την προοδευτική διακυβέρνηση, μαζί με άλλες κινήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό χώρο, κάνουμε την πρώτη μας εκδήλωση ανοιχτής διαφωνίας με αυτή την πολιτική, στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Μαίου.
Βεβαίως, υπάρχουν και ορισμένοι πρόθυμοι, σοσιαλφιλελεύθεροι, οι οποίοι χαίρονται. Υπάρχουν τέτοιες συντηρητικές δυνάμεις και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, που χαίρονται για αυτή την πολιτική και μιλούν για ακόμη χειρότερα οικονομικά μέτρα. Αλλά αυτές δεν είναι κυρίαρχες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι δυνάμεις της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ευημερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.
Αναφέρεστε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλέκου Παπαδόπουλου;
Σχολιάζω κάθε σχετική δήλωση που θέλει μέτρα μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας. Χώρα που δεν παράγει, δεν μπορεί να κάνει οικονομία στα δημοσιονομικά. Όλοι οι μονεταριστές, οι δημοσιονομικοί, θεωρούν οικονομία κυρίως το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το παράγειν.
Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η κοινωνική αντίδραση στα οικονομικά μέτρα;
Αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο έχει στόχο να φτωχύνει τη χώρα κατά 30% για να την κάνει πιο ανταγωνιστική κατά τους μονεταριστές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου. Αυτό θα έχει συνέπειες.
Προμηνύονται, λέτε, και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό;
Ποιο πολιτικό σκηνικό και ποιο πολιτικό σύστημα; Έχουμε καπιταλισμό. Ποιος έχει την εξουσία σε μια χώρα; Η άρχουσα τάξη. Η εκάστοτε κυβέρνηση ασκεί διακυβέρνηση. Έως τώρα είχαμε φοροδιαφυγή 30 δις κάθε χρόνο, παραοικονομία, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία πάνω από 25 δις. Αυτά τα λένε εκείνοι που ελέγχουν το δημόσιο διάλογο. Είδατε ποτέ συζήτηση στα ΜΜΕ για την πραγματική οικονομία; Δεν είναι τυχαίο, γιατί σε μία τέτοια συζήτηση θα δούμε τις ευθύνες της οικονομικής τάξης της χώρας. Σήμερα πανηγυρίζει ο ΣΕΒ; Αυτοί οι κύριοι έχουν κλείσει 6 χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία 5 χρόνια και τις πήγαν στα Σκόπια, στο Βουκουρέστι και στη Σόφια, και πανηγυρίζουν κιόλας.
Με την ευκαιρία, γίνεται τελευταία και μία συζήτηση γύρω από τον ενδεχόμενο δραστηριοποίησης επιχειρηματιών στην πολιτική.
Οι επιχειρηματίες αυτοί να απολογηθούν για το πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Για το πόσα λεφτά ξεπλένουν στη χώρα. Να μας πουν γιατί κάθε χρόνο φοροδιαφεύγουν πάνω από 30 δις και κερδίζουν από αδήλωτη εργασία πάνω από 25 δις. Να απαντήσει αυτή η παρασιτική τάξη της χώρας, το πιο παρασιτικό τμήμα κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, το οποίο άρπαξε από το χρηματιστήριο τεράστιο πλούτο από τη χώρα και επένδυσε λιγότερο από το 1/3. Αυτή είναι η απολογούμενη οικονομική τάξη.
http://tvxs.gr/
Αναρτήθηκε από
zeidoron dtsoukas
στις
4:54 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
πολιτικοί,
Τζουμάκας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Πω.....Πω...Πω!
Άρχισαν τα όργανα ,βαράτε βιολιτζήδες και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Εν τω μεταξύ το τοπίο θολώνει όσο πάει και περισσότερο.
Φοβάμαι ότι δεν μας σώνει ,δεν μας εκτονώνει τίποτα πια. Ούτε η αρχαιότερη προσφιλής συνήθεια ,"το πολιτικολογείν στο καφενείο....
Η μόνη μας παρηγοριά κανένα ουζάκι με ψητό χταποδάκι στα κάρβουνα ,"παρά θην αλός" (το γράφω σωστά;) τώρα που καλοκαιριάζει...
Τι να πω ; ,black χιούμορ μόνο μας μένει να κάνουμε . Βραχυκυκλωθήκαμε κυριολεκτικά από παντού.
Κοινώς πήξαμε
Καλό σου βράδυ
Μη μου πεις ότι είσαι αυτοδίδακτος όταν έβαλες με τόση ευκολία το μπανεράκι του στόχου του ΠΗΓΑΙΜΟΥ χωρίς να μου ζητήσεις τον κωδικό.!
Πώς το έκανες (όταν εμένα μου βγήκε η πίστη ;) να το λέω και στους φίλους που με ρωτούν .
Αφελες ερώτημα θα μου πείς.Δεν πειράζει .Να μαθαίνω θέλω ....
Σ' ευχαριστώ τα μέγιστα
Καλή σου μέρα
"Παρά θιν αλός"!!!
Πολύ καλή η ιδέα σου αγαπητή Λυγερή.
Μπανάκι,χταποδάκι,ουζάκι και αμπελοφιλοσοφία,η καλύτερη λύση για να ξεχνιόμαστε από τη σκληρή καθημερινότητα.
Ο αυτοσαρκασμός και το blak χιούμορ είναι βάλσαμο για όσους κατέχουν την τέχνη.
Για τα τεχνολογικά τώρα που σου φαίνονται σπουδαία!!!
Στο blogspot τα πάντα είναι πολύ εύκολα κι απλά:
πας στoν ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ πατάς ΔΙΑΤΑΞΗ και δεξιά πάνω πάνω γράφει ΠΡΟΣΘΗΚΗ GADGET το ανοίγεις και πας στην ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.Εκεί ανεβάζεις όποια φωτογραφία θέλεις από τον υπολογιστή σου,βάζεις τη διεύθυνση συνδέσμου που θέλεις να παραπέμπει η φωτο και βάζεις κι ένα τίτλο η μια λεζάντα(αν θέλεις),πατάς αποθήκευση και τελείωσες!Ετοιμο το μπανεράκι!
Στον Path είναι δύσκολα και πολύπλοκα.Εκεί χρειάζεται κωδικός και πρέπει να μπεις και μέσα στο πρότυπο για να τον βάλεις με κίνδυνο να χαλάσεις όλη τη σελίδα αν κάτι πάει στραβά και θελήσεις να το σβήσεις.Γι' αυτό σου είχα γράψει να προσέχεις μη κάνεις καμιά ζημιά.
Αυτά...!
Πάντως μ' αρέσει που ψάχνεσαι με ότι συμβαίνει πίσω από την βιτρίνα των blogs κι εγώ δοκιμάζω διάφορα που ανακαλύπτω στο διαδίκτυο κι γι' αυτό έχει βαρύνει η σελίδα μου και πολλές φορές σέρνεται.
Να είσαι καλά Λυγερή μου καλό μεσημέρι!
Δημοσίευση σχολίου