Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Οργιάζει το παραεμπόριο κλείνουν τα μαγαζιά



Ενα μεγάλο σεντόνι,κατά προτίμηση σκούρο για να μη λερώνει,κάμποσα ρούχα και πάμπολλα αξεσουάρ "μαϊμού" με παραποιημένες ή πλαστογραφημένες φίρμες και το παραμάγαζο του παραεμπορίου στήθηκε.
Ο έγχρωμος λαθρομετανάστης μικροπωλητής άλλοτε το στήνει σε πλατείες,άλλοτε σε δρόμους ή σε πεζόδρομους και συνήθως μπροστά από ομοειδή νόμιμα καταστήματα Ελλήνων πολιτών,ιθαγενών!

Στης φτώχειας τον καιρό και χωρίς κανένα ουσιαστικά έλεγχο από την Αστυνομία ή τη Δημοτική τοιαύτη κάποια λαμόγια της αγοράς θησαυρίζουν εις βάρος των μικροκαταστηματαρχών και των υπαλλήλων τους.
Αλήθεια έψαξε κανείς να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από τους λαθρομετανάστες μικροπωλητές;
Ποιοι τους εφοδιάζουν και ποιοι τους παρέχουν άσυλο σε περίπτωση που κυνηγηθούν από όργανα της τάξεως;

Η μάστιγα του παραεμπορίου έχει εξελιχθεί σε επιδημία που πλήττει καίρια μικρά συνοικιακά μαγαζιά αλλά και την Ελληνική οικονομία γενικότερα.
Δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί επακριβώς ο τζίρος του παραεμπορίου αλλά,λέγεται ότι ξεπερνάει τα 20 δις ευρό κι ότι το κράτος χάνει από φόρους περίπου 5 δις ετησίως.

Κανένας βέβαια δεν υπολογίζει τη ζημιά των καταστηματαρχών(πολλοί οδηγούνται σε κλείσιμο),την ανεργία των Ελλήνων υπαλλήλων αλλά και τη διαφυγή ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει τέρμα σ' αυτή τη μορφή παραεμπορίου.
Φωνάζουν διαμαρτύρονται οι εμπορικοί σύλλογοι αλλά μέχρι εκεί.
Το παραεμπόριο εξακολουθεί ν' ανθίζει και οι  "μαϊμούδες" έχουν κατακλύσει την αγορά σε σημείο να μας εξολοθρεύσουν όλους κάποιοι στιγμή.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κακο κανει στα μαγαζια και ταμαγαζια σ εμας.
Πως δικαιολογει καποιοςτοκερδος, οταν για παραδειγμα στις εκπτωσεις δινει κατι 60 ευρ ενω ,το πουλουσε 100ευρ η 150ευρ, ποσο πια κερδος??μηπως να αλλαξουν??καιρος ειναι κι οχι ν αλλαζουν ,τα πραγματα, στις εκπτωσεις ,μαζευουν τα νεα και βαζουν αλλα αυτο ειναι κακο, οπως να μη πληρωνουν οι αλλοδαποι, φορο και να υπαρχει καπου μια αγοραγια εκεινους.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό το θέμα που βάζεις αγαπητέ zeidoron.
Σίγουρα πρέπει να ερευνηθεί η κατάσταση και να βρεθεί κάποια λύση και για τις δύο πλευρές...

Καλό Σ/Κ

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Σε καλησπερίζω με κείνο το χαμόγελο στα χείλη που διαγράφεται όταν νοιώθουμε οικειότητα με πρόσωπα και καταστάσεις.
Εν προκειμένω συμπίπτει αυτή η ανάρτησή σου ν’ αποτελεί μέρος της καθημερινής μου θέασης.
Ο δρόμος μου βγαίνει κάθετα στο κεντρικότερο εμπορικό πεζόδρομο του Πειραιά όπου μπροστά από τις βιτρίνες είναι στρωμένα σεντόνια με πραμάτειες των κατά τα άλλα συμπαθών έγχρωμων αλλοδαπών μικροπωλητών.
Η foto της ανάρτησής σου αποτελεί καθημερινή μου και επαναλαμβανόμενη θέαση. Μόνο που εξαιρεί μιαν πρωταγωνιστική του έργου φιγούρα. Το τσιλιαδόρο.
Σε κάθε δυο γωνίες στέκεται ένας δήθεν άσχετος αδιάφορος «μεγάλος αδελφός» που εποπτεύει και την παραμικρή κίνηση. Ξαφνικά δίνει σήμα και βλέπεις εν ριπή οφθαλμού τον θίασο των μικροπωλητών να σηκώνει αστραπιαία τα σεντόνια για να ξαναστήσει πάλι. Και όλα αυτά με την ανοχή των αστυνομικών της Δημοτικής Αστυνομία που ανεβοκατεβαίνουν τον δρόμο συνεχώς, αλλά και των καταστηματαρχών.
Και διερωτάται κανείς. Γιατί οι καταστηματάρχες δεν συσπειρώνονται με απόφαση του εμπορικού Συλλόγου τους, δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους;
Μήπως υπάρχει -Να μην είμαστε καχύποπτοι αλλά ούτε και αφελείς- ο BOSS που κινεί τα νήματα του παραεμπορίου των εκατομμυρίων κατά τρόπο που όλοι μένουν τελικά ευχαριστημένοι;;;; Πως αλλιώς κανείς να ερμηνεύσει την ανοχή και συντήρηση αυτής της τριτοκοσμικής εμπορικής δραστηριότητας στον εμπορικότερο δρόμο του Πειραιά και όπου άλλου;
Άστα φίλε .’Όσο τα σκαλίζεις τόσο αναδύεται η δυσοσμία .
Καλό μας βράδυ

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Οπα βρε φιλε μου Ζει, όπα, οχι και θησαυριζουν τα αμοιρα πλάσματα
μη τρελαθουμε κιόλας
Αλλα εγω σου λεω πως ειναι κι ετσι
Γιατι οι δικοι μας δεν βαζουν μυαλο να ριξουν τις τιμες;
Και τι εγινε δηλαδη αν εγω πάρω μια τσαντα μαιμου απο το μαυρο με 5 ευρώ και μια τσαντα μαιμου απο τον εμπορα 50 ευρω;
Τρελη ειμαι; Απο το μαυρο θα την πάρω
Και μην ακους τι λενε οτι δεν βγαζουν και τέτοια οι δικοι μας
Εχω πολλους στενες σχεσεις με εμπόρους και ξερω πολυ καλα τα παιχνιδια που παιζονται
Να μου πεις πως εχουν απλωθει οι Κινεζοι μάλιστα
Αλλα και πάλι, γιατι δεν παραδειγματιζονται οι δικοι μας;

Βάσσια είπε...

Δημήτρη είναι περίπλοκο το θέμα.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν πλουτίζουν οι πωλητές με τα σεντόνια ή τις τσάντες.

Ότι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για το κλείσιμο των μαγαζιών.

Η υφιστάμενη κρίση , η ακρίβεια που διέπει τα ελληνικά μαγαζιά, η κακές υπηρεσίες που παρέχουν πολλές φορές, είναι κι αυτοί λόγοι που κλείνουν.
Και το λέω με γνώση, γιατί π.χ. μία υποτιθέμενη φίρμα στην Ελλάδα, στη χώρα προέλευσής της πωλείται σε τιμή κάτω και της μισής πολλές φορές. Για να μην πω για τις δήθεν εκπτώσεις......

Φυσικά η παραοικονομία γενικά δεν είναι υπέρ των πολιτών ούτε και του κράτους.

Κι εμείς π.χ. αν δεν αγοράζαμε από αυτούς τους παρα-μικρεμπόρους δεν σημαίνει ότι θα αγοράζαμε από τους άλλους.

μη ξεχνάμε και τα "κινέζικα" μαγαζιά που έχουν κερδίσει τόσο μεγάλο μερίδιο στην αγορά, που ακόμη και το ότι προέρχονται τα είδη τους από παιδική εργασία, δεν στάθηκε ικανό να ους σταματήσει την εξάπλωση..... στις δυτικές χώρες.

Καλό βράδυ
:-)

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλε Ανώνυμε αυτό που λες με την τεράστια διαφορά τιμής στις εκπτώσεις οφείλεται στο ότι αυτά που πουλάνε προέρχονται από στοκ,περσινά και προπέρσινα!Ούτε είπε κανείς πως οι μαγαζάτορες είναι άγιοι,έμποροι είναι.Πληρώνουν όμως φόρους και απασχολούν προσωπικό.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Βασιλική συμφωνούμε γιατί και οι λαθρομετανάστες θύματα είναι κι αυτοί,που στην απόγνωσή τους πιάνονται από όπου βρουν.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Λυγερή η ίδια εικόνα υπάρχει σ' όλες τις γειτονιές της επικράτειας!Και χαίρομαι που θίγεις το θέμα του BOSS γιατί κάποιοι κάνουν πως δεν το βλέπουν.Αυτό ακριβώς εννοώ όταν γράφω για λαμόγια της αγοράς.
Κάποιοι κερδίζουν χοντρά λεφτά από τους λαθρομετανάστες-μικροπωλητές.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλή μου Ρίκη αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικά το κείμενο θα δεις ότι δεν γράφω πως θησαυρίζουν οι λαθρομετανάστες αλλά τα ΛΑΜΟΓΙΑ της αγοράς.Τώρα ποιά είναι αυτά ας το ψάξουν οι αρμόδιοι να τους βρουν.
Γιατί συν τοις άλλοις χάνονται και 5 δις από φόρους.
Οσο για τις τιμές εδώ να συμφωνήσουμε πως είναι τσιμπημένες,άλλη ποιότητα όμως θα βρεις στο νόμιμο εμπορικό κι άλλη στον πραματευτή και στα κινέζικα.
Το φτηνό το κρέας λένε ούτε τα σκυλιά δεν το τρώνε.
Καλό ξημέρωμα και καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου κάνεις και συ το ίδιο λάθος με τη Ρίκη,δεν γράφω ότι πλουτίζουν οι μικροπωλητές αλλά τα ΛΑΜΟΓΙΑ που κρύβονται πίσω τους και τους εφοδιάζουν με προϊόντα και τους εξασφαλίζουν και κάλυψη.
Συμφωνείς και συ πως η παραοικονομία δεν συμφέρει κανέναν εκτός από τους επιτήδειους.Οπως έγραψα και πιο πάνω και οι καταστηματάρχες δεν είναι άγιοι αλλά είναι νόμιμοι,πληρώνουν φόρους και παρέχουν εργασία σε συμπολίτες μας.Στον κεντρικό δρόμο της περιοχής μου ήδη έχουν κλείσει 4 μαγαζιά.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

Read more: Go to TOP and Bottom