Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η δολοφονία Τεμπονέρα και τα γεγονότα εκείνης της εποχής


Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει!!! Με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί…


Πηγή: piazzadelpopolo.blogspot.com
Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, συμμορία ΟΝΝΕΔιτών σε διατεταγμένη παρακρατική υπηρεσία, δολοφόνησε τον Νίκο Τεμπονέρα στην Πάτρα.Εμείς, τότε -16χρονα και 17χρονα παιδιά- μέλη της ΠΑΜΚ και της Πανελλαδικής Επιτροπής Καταλήψεων, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Ο καθηγητής από την Πάτρα ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ.Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).
Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.
Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.
Δείτε βίντεο ντοκουμέντο που εξιστορεί τα γεγονότα των τραμπούκων της Δεξιάς με πρωτεργάτη τον Γιάννη Καλαμπόκα. Πως ξεκίνησαν οι αθλιότητες με το κάψιμο εκλογικών κέντρων του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα στις εκλογές του Απριλίου του 1990 και πως φτάσαμε στην δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.




Σημείωση ΖΕΙΔΩΡΟΝ:Για να τα λέμε όλα και να είναι πλήρης η ιστορική εικόνα πρέπει να αναφερθεί και η μεταπήδηση του κυρίου Κοντογιαννόπουλου (που ήδη η πολιτική του σταδιοδρομία βαρύνονταν με 5 δολοφονίες) στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ το 2000 επί Σημίτη.
Για να τον τιμήσουν προφανώς τον έκαναν και υπουργό!

18 σχόλια:

Greecelands. είπε...

Ελλας το μεγαλειο σου? τι να πεις

logia είπε...

καλημέρα Ζείδωρον
Φοβάμαι πως τίποτα δεν αλλάζει
πάντα θα υπάρχει παρακράτος,
πάντα θα υπάρχουν κατασκευασμένοι ένοχοι,
πάντα θα υπάρχουν από την άλλη πλευρά ένοχοι που προστατεύονται,
πάντα θα υπάρχουν εξιλαστήρια θύματα
το μόνο που έχυομε είναι να αγωνιζόμαστε για την αλήθεια κια τη δικαιοσύνη

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Μια ακόμη ευκαιρία για να πω ξανά και ξανά:

Μετάνοιωσα που δεν συμβιβάστηκα!

Σήμερα όλα θα ήταν καλύτερα για μένα, μιας και δεν άλλαξε, ούτε θα αλλάξει κάτι, σ'αυτό τον τόπο.

Καλό Σαββατοκύριακο...

α Κενταύρου είπε...

Ο Θάνατος του Τεμπονέρα ήταν αναπαράσταση εμφυλίου του 1949.
Χωριστήκαμε στα δύο και πετροβολούσαμε ο ένας τον άλλο.
Όταν η ΝΔ ήταν στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση υπέθαλπε της καταλήψεις.Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στη εξουσία, η ΝΔ στη αντιπολίτευση υπέθαλπε της καταλήψεις.Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ωθούσαν τους οπαδούς τους να κατατροπώσουν τον προαιώνιο εχθρό του έθνους τους δεξιούς Έλληνες. Σε μια τέτοια καθόλου ηρωική αψιμαχία σκοτώθηκε ο συνάδελφος.
Στο σχόλιο οτι τίποτα δεν αλλάζει απαντώ ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι όχι μόνο οι άλλοι.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ως τα 66 πλέον χρόνια μου έχω δει αυτό το έργο πολλές φορές.
Σαν ριμέικ, παλιάς ταινίας με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.
Αυτά που δεν αλλάζουν είναι οι συγκαλύψεις, οι βιαστικές αποφυλακίσεις, βιαστικές σαν τις μνήμες που προσπαθούμε να διώξουμε!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθον θα θυμηθεί το "αξίωμα πλέον " για τον τόπο μας ;ότι " Η Ιστορία
επαναλαμβάνεται."

Από την δολοφονία του Λαμπράκη μέχρι τα Δεκεμβριανά 2008 επαναλαμβάνονται θάνατοι αδικοχαμένων Ελλήνων,
συμπερλαμβανομένων κι αυτών επι δικτατορίας.
Είναι πράγματι άδικοι θάνατοι που πήγαν χαμένοι αφού κανένας τους δεν στάθηκε ο τελευταίος ούτε έφερε τα ΚΑΤΩ ΠΑΝΩ στην πολιτικο-κοινωνική μας Ζωή.
Ολα αλλάζουν τελικά κι όλα τα ίδια μένουν.
Μήπως έφτασε πλέον ο καιρός να γυρίσουμε οριστικά σελίδα,ν' αλλαξουμε νοοτροπία και μέσα από μια νέα θεώρηση κοινωνικής αντίληψης να προχωρήσουμε
μπροστά,χωρίς να κοιτάζουμε πίσω με οποιοδήποτε κόστος ; Να θέσουμε τέρμα στην νοοτροπία του βολέματος, τέρμα στις κομματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος,τέρμα στην έλλειψη σεβασμού στον πολίτη από την Πολιτεία και ανιστρόφως, ώστε να εδραιωθεί η απαραίτητη αμοιβαία εμπιστοσύνη για κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ζωής μας κι οι οποιεσδήποτε θυσίες στις οποίες καλούμαστε να υποβληθούμε να πιάσουν τόπο;;;
Γιατί τελικά αν δεν πιάσουν τόπο ούτε αυτές οι καθημερινές προσωπικές μας "απώλειες" που βρίσκονται προ των πυλών ,έ, τότε
αυτό το αλισβερίσι με τον κάθε λογής θάνατο δεν θα τελειώσει ποτέ...

Ιδιαίτερα ουσιαστική και αυτή σου η εγγραφή , αφορμή για σκέψη,
προβληματισμό και περισυλλογή.

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.

ΜΑΡΟΥΛΑΚΙ είπε...

Ολοι έχετε δίκιο, εμεις τα λέμε αλλά ποιός τ'ακούει?
Φωνή βοόντος.....

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Greeceland ουδέν σχόλιο!
Απλά κάποια πράγματα πρέπει να τα θυμόμαστε μήπως κι αποφασίσουμε να διορθωθούμε μελλοντικά.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Δυστυχώς αγαπητή Νέλλυ όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.
Μπορεί να το 'χει το DNA μας να τρωγόμαστε.Καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Οχι ρε Σταύρο γιατί να μετανιώσεις!
Εδώ δεν μετανιώνουν αυτοί που 'χουν κάνει του κόσμου τα εγκλήματα.
Τράβα περήφανα το δρόμο που χάραξες!

zeidoron dtsoukas είπε...

@ α Κενταύρου πολύ σωστά το λες,αναπαράσταση του εμφυλίου σαράντα τόσα χρόνια μετά!Οντως πρέπει ν' αλλάξουμε όλοι αλλά πως;Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν Εφιάλτες και παρτάκηδες.Να είσαι καλά,χάρηκα που σε γνώρισα!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αντιγόνη μου κάτι θέλεις να πεις ή μάλλον πολλά θέλεις να πεις και δεν τα λες.Στο ίδιο σενάριο αλλάζουν οι πρωταγωνιστές κι οι κομπάρσοι μένουν ίδιοι μια ζωή.Να είσαι καλά και να θυμάσαι!

zeidoron dtsoukas είπε...

"Μήπως έφτασε πλέον ο καιρός να γυρίσουμε οριστικά σελίδα,ν' αλλαξουμε νοοτροπία και μέσα από μια νέα θεώρηση κοινωνικής αντίληψης να προχωρήσουμε
μπροστά,χωρίς να κοιτάζουμε πίσω με οποιοδήποτε κόστος ;"!
Λυγερή μου ο καιρός έχει φτάσει προ πολλού κι έτσι πρέπει να γίνει αλλά ποια δύναμη θα σβήσει το παρελθόν και ποιος Θεός θα μας ανοίξει τα μάτια να δούμε αγαθά κι ιδανικά πέρα από κόμματα και χρήματα;
Δεν ξέρω μα κάθε μέρα που ξημερώνει είναι χειρότερη από την προηγούμενη!Ποιον να εμπιστευθείς κι από ποιον να φυλαχτείς;
Μόνο πεφωτισμένοι δάσκαλοι μπορούν να γαλουχήσουν τις νέες γενιές,μακάρι να βρεθούν και να 'χουν το κουράγιο ν' αλλάξουν τη νοοτροπία του βολεψάκια Ελληνα.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μαρουλάκι μη το λες!
Μεγαλώνεις δυο μικρά παιδιά και μπορείς να τους μεταδώσεις αρχές κι ιδανικά.Αν ένας - ένας οι γονείς και δάσκαλοι βάλουν τις βάσεις δεν αποκλείεται να προκύψει μια γενιά διαφορετική απ' όσες προηγήθηκαν.
Καλό ξημέρωμα!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Πέρασαν κιόλας 19 χρονια βρε Ζει;;

zeidoron dtsoukas είπε...

Κι όμως Ρίκη πέρασαν 19 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή.
Θα θυμάσαι πως και τότε η Αθήνα είχε ζήσει μέρες σαν του Δεκέμβρη του 2008 με φωτιές απ' άκρη σ'άκρη.
Αποκορύφωμα οι 4 νεκροί στο κατάστημα του Κ.Μαρούση στην Πανεπιστημίου,μεταξύ Θεμιστοκλέους και Πατησίων.Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

logia είπε...

Παιδιά για να συμβεί κάτι πρέπει όλοι να πέσουμε με τα μούτρα πάνω στα παιδιά μας.
Γονείς και εκπαιδευτικοί
Όπως έλεγα και πριν λίγο στον Θερσίτη, το σύστημα σήμερα πλάθει προβατάκια. Μα τα πρόβατα στο κοπάδι λειτουργούν σαν αγέλη. Και όλοι ξέρουμε τι καταστροφή μπορεί να φέρει μια αγέλη ακόμη και προβάτων.
Πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος στο να διαμορφώσουμε ακέραιους χαρακτήρες με ευαισθησίες και αντιστάσεις. Να ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και να ξεχωρίζουν το κακό απ' το καλό.
Έχουμε πολύ δύσκολο ρόλο οι γονείς, έχουν πολύ δύσκολο ρόλο οι εκπαιδευτικοί. Μόνο μέσα από τη σωστή παιδεία μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Νέλλυ αυτή είναι η μοναδική ελπίδα ν' αλλάξουν τα πράγματα.
Το έχω γράψει ήδη πιο πάνω απαντώντας στη φίλη Μαρουλάκι.
Για να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι νέοι γονείς και εκπαιδευτικοί!
Καλή σου μέρα!

Read more: Go to TOP and Bottom