Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Μια δίκη με εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους μας
Αθήνα  14/1/2010
Προς Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 με αφορμή τη δίκη της Δ/ντριας του 132ου Δημ. Σχ. Αθήνας
Στις 22 Ιανουαρίου 2010, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, δικάζεται η πρώην Δ/ντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, Στέλλα Πρωτονοταρίου καθώς και η συνάδελφος που μετείχε στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη του στις διωκόμενες συναδέλφους και καλεί τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2010, ημέρα της δίκης, και ώρα 11:00 π.μ. στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείου Αθηνών (πρώην Σχ. Ευελπίδων). Για το λόγο αυτό κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (στο διδακτικό ωράριο του καθενός) για τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους συναδέλφους του 132ου Δημ. Σχολείο Αθηνών.
Από τη Δ.Ο.Ε.
Κάλεσμα δασκάλων από το 132ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ενώ η αρμονική συνύπαρξη στο σχολείο παιδιών Ελλήνων και μεταναστών αποτελεί ισχυρό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας και πρόσταγμα της ελληνικής πολιτείας, στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται στις 22 Ιανουαρίου 2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με την κατηγορία ότι παραχώρησε τους χώρους του σχολείου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών. Μαζί της δικάζεται και η δασκάλα η οποία δίδαξε τη μητρική γλώσσα στους μαθητές του σχολείου. Μάρτυρας κατηγορίας ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιουτλάκης. 

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι συναποφασίσαμε με την πρώην διευθύντρια τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο, καλούμε όλους και όλες εσάς που αγωνιζόσαστε καθημερινά για μια καλύτερη εκπαίδευση,  να παρευρεθείτε την ημέρα της δίκης στο δικαστήριο για να βεβαιώσουμε με την παρουσία μας όχι μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Στέλλα Πρωτονοταρίου αλλά και την πρόθεσή μας να  αγωνιστούμε για έναν δικαιότερο κόσμο και ένα σχολείο που θα περιλαμβάνει ισότιμα όλους τους μαθητές και μαθήτριες μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεύτερη αναφορά του ίδιου προσώπου έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την αστυνομία σε βάρος της Στέλλας Πρωτονοταρίου για δήθεν παράβαση καθήκοντος, επειδή μαζί μας εφάρμοσε προγράμματα διδασκαλίας της αλβανικής μητρικής γλώσσας και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς.

Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο

Κορρέ Χρυσή                                 Μακρυγιάννης Γεώργιος
Μάστορα Πολυξένη                         Παπαδοπούλου Ευρώπη
Βασιλάκου Παρασκευή                     Παυλοπούλου Ολυμπία
Βουλαλάς Κλεάνθης                        Τσιροπούλου Μαρία
Σκαρτσίλας Σωτήρης                       Ευθυμίου Τερέζα
Σταυροπούλου Ηλιάνα                   Γεμιδοπούλου Αικατερίνη
Χαραβιτσίδης Πέτρος                      Ταζοπούλου Στεργιανή


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ  ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΌΝΩΝ
  ΤΟΥ 132ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΊΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
        ΠΡΩΗΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


Στις  22 Ιανουαρίου 2010, η πρώην  διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, κα Στέλλα Πρωτονοταρίου, θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για «  χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία». Συγκατηγορούμενή της είναι η (διορισμένη από την υπηρεσία) δασκάλα Αλβανικών και μάρτυρας κατηγορίας ο διάδοχός της στη διεύθυνση του σχολείου κος Εμ. Γιουτλάκης.

   Το κατηγορητήριο εστιάζει στη διδασκαλία της  αλβανικής γλώσσας, απομονώνοντας τη συγκεκριμένη δράση από ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και πρακτικών που η κα Πρωτονοταρίου είχε συναποφασίσει με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με στόχο την ομαλή ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και τη συνοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι δράσεις αυτές είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Ολυμπιακής  Παιδείας και συνεχίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος σε εθελοντική βάση. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, διδασκαλία  Ελληνικών σε μετανάστες γονείς, ώστε να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους στα μαθήματα, αλλά και να επικοινωνούν καλύτερα με το σχολείο. Τα μαθήματα μητρικής γλώσσας (αλβανικής και αραβικής) αποσκοπούσαν , όπως ενημερωθήκαμε, στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης  ,αλλά και την πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες  χώρες της Ευρώπης. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου (και τους  Έλληνες μαθητές), αφού αντισταθμίζονται τα ελλείμματα και ανεβαίνει το γνωστικό επίπεδο. Εξάλλου η επί της ουσίας διαπολιτισμική προσέγγιση στο χώρο του σχολείου εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες, εμπειρίες και δεξιότητες πολύτιμες για την μετέπειτα ζωή τους.

     Η επιλεκτική αναφορά στα μαθήματα Αλβανικών στοχεύει προφανώς στην πρόκληση εθνικιστικών  αντανακλαστικών και στην απόδοση «ύποπτων» κινήτρων στην κα Πρωτονοταρίου και τους συναδέλφους της.

   Ως γονείς του 132,  είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το ήθος της κας Πρωτονοταρίου, την παιδαγωγική της ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα με την οποία άσκησε επί σειρά ετών τα διευθυντικά της καθήκοντα. Στη διάρκεια της θητεία της, το σχολείο μας αναβαθμίστηκε, κέρδισε διακρίσεις και εύσημα.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση να ενώσει τη φωνή του με τους δεκάδες συλλόγους και φορείς  που έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις διωκόμενες εκπαιδευτικούς και να ζητήσει
-         Να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία
-         Να δικαιωθούν η κα Πρωτονοταρίου και οι δάσκαλοι του 132 για τις παιδαγωγικές τους επιλογές
-         Να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης του σκοταδισμού και της  ξενοφοβίας, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παιδεία και την κοινωνία του αύριο.
                             Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
                             του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών
          Η   πρόεδρος                                Η   γραμματέας
        Χατζηδιαμαντή  Ελένη                   Παγουλάτου Ολυμπία                                 


Εμείς πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική δίκη,η οποία συμπίπτει με τη συζήτηση για το περιβόητο νομοσχέδιο για τους  μετανάστες.
Αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απόφαση της δικαιοσύνης.
Στις παρακάτω σελίδες μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό της υπόθεσης και πλήθος θετικών και αρνητικών τοποθετήσεων.


http://www.diamantopoulou.gr/beta/index.php?option=com_content&view=article&id=1263:-132-&catid=1:press-office
http://teachers-limnou.blogspot.com/2010/01/blog-post_21.html


update(23-1-10)
Αθώες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας τους δασκάλους Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνταν για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου. Πιέσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διακοπή των εξωσχολικών μαθημάτων παιδιών μεταναστών είπε ότι δέχθηκε ο μηνυτής.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=124108

6 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Ναι, να περιμένουμε να δούμε την ποιότητα της Ελληνικής δικαιοσύνης.

ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ είπε...

ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ????
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ, ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΛΠ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ?????
ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΑΡΑΓΕ, ΕΝΩ "ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 20,9 ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 20?????
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ???? ΝΑΙ ή ΟΧΙ?????
ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Ο ΚΑΘΕ ΦΥΓΟΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ?????
ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ, Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ?????
ΕΜΕΙΣ, ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ (ΝΑΙ ή ΟΧΙ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΜΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ????? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΟΜΟΕΘΝΩΝ ΤΟΥΣ????
ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ, ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΔΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ??????
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ-ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ. ΠΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΗΞΑΝ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΕΘΝΩΝ, ΟΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ??????
ΠΟΣΗ, ΤΕΛΙΚΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΕΧΕΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΣΑΠΙΑ ΜΥΑΛΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ????
Η ΚΥΡΙΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΚΑΟΥΜΠΟΪΛΙΚΗ ΤΗΣ. ΑΦΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΖΑΜΑΝΦΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ?????
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΩ ΤΟΣΗ ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ?????

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Φοίβο γι' αυτό γράφω ότι πρόκειται για δίκη εξαιρετικού ενδιαφέροντος για όλους μας.
Μπορεί να φαίνεται απλή αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολη και ειλικρινά περιμένω με αγωνία την απόφαση.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε Μπαρμπανίκο δικαιολογημένα έχεις αγανακτήσει.
Οπως βλέπεις εγώ προσωπικά αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απόφαση της δικαιοσύνης και παρέθεσα όσα περισσότερα στοιχεία μπόρεσα να βρω για να καταλάβει ο κόσμος την υπόθεση της δίκης.Σίγουρα οι μέρες που διανύουμε είναι οι πλέον πονηρές για την Εθνική μας υπόσταση.

Βάσσια είπε...

Την στηρίζουμε.
Την ευχαριστούμε που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, έστω κι αν θέλουν να της το αμαυρώσουν.

Είμαι λίγο απαισιόδοξη.
Εύχομαι να διαψευστώ, Θα χαρώ πολύ.

zeidoron dtsoukas είπε...

"Αθώες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας τους δασκάλους Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνταν για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου. Πιέσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διακοπή των εξωσχολικών μαθημάτων παιδιών μεταναστών είπε ότι δέχθηκε ο μηνυτής."
Βάσια μου αυτή είναι η απόφαση της δικαιοσύνης.