Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ενισχύει προκλητικά υποδομές για το κεφάλαιο αντί για αντιπλημμυρική προστασία ο προϋπολογισμός του 2018


Τα περιβόητα 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ότι θα πάνε για αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχουν πουθενά στον προϋπολογισμό του 2018
Δεν έχουν στεγνώσει ακόμα η λάσπη και τα νερά, αλλά και τα δάκρυα για τους νεκρούς στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής, και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 είναι αποκαλυπτική για τις προτεραιότητες που βάζει η καπιταλιστική ανάπτυξη, η «δίκαιη ανάπτυξη» όπως την ονομάζει η κυβέρνηση.
Ετσι, λοιπόν, και ενώ ακόμα χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μαζεύουν τα συντρίμμια τους από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση φέρνει προϋπολογισμό όπου στις δημόσιες δαπάνες υπάρχουν μικροποσά ή ακόμα και μηδενικά ποσά που να αφορούν σχεδιασμό σε ζητήματα ασφάλειας του πληθυσμού και ιδιαίτερα ζητήματα αντιπλημμυρικών έργων. 
Αντίθετα, στον προϋπολογισμό είναι σαφής η προτεραιότητα σε υποδομές άμεσα και έμμεσα αναγκαίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση του στόχου για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφορών κ.λπ.
Κι όλα αυτά ουσιαστικά ξεσκεπάζουν για άλλη μια φορά την κυβερνητική κοροϊδία, αφού είναι άφαντα τα περιβόητα «πρόσθετα» κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα που έταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2018, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στη Δυτική Αττική τις προηγούμενες μέρες!
Στον πίνακα βλέπουμε τα κονδύλια του ΠΔΕ. Πουθενά δεν φαίνονται τα κονδύλια στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας για αντιπλημμυρική προστασία
Στον πίνακα βλέπουμε τα κονδύλια του ΠΔΕ. Πουθενά δεν φαίνονται τα κονδύλια στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας για αντιπλημμυρική προστασία
Αυτό ακριβώς προκύπτει από τους κωδικούς του ίδιου του προϋπολογισμού, στους οποίους φαίνεται ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί πουθενά κάποιο νέο κονδύλι, αλλά, ακόμα χειρότερα, στο αρμόδιο για τέτοιες δράσεις και έργα υπουργείο Εσωτερικών, τα κονδύλια για το 2018 έχουν μειωθεί κατά 24 εκατομμύρια ευρώ!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
  • Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για το «κοινωνικό μέρισμα» και με αφορμή τα όσα συνέβησαν λίγες μέρες πριν στη Δυτική Αττική, λέει:
«Μόνο από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχουμε εντάξει νέα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αυξήσαμε φέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για πρώτη φορά μέσα στην κρίση. (...) Η κυβέρνησή μας έχει εγκρίνει όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, χωρίς βεβαίως να ξεχωρίζει ποιοι είναι φιλικά προσκείμενοι προς την κυβέρνηση (...) Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού εθνικής κλίμακας, σχεδιάζουμε μία παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος πενταετίας με αξιοποίηση εθνικών πόρων, αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού σε βάθος πενταετίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».
  • Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση καταθέτει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Σε αυτόν δεν καταγράφεται πουθενά κάποια αύξηση κονδυλίων για αντιπλημμυρικά έργα. Στον Πίνακα «Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», στον οποίο, λογικά, θα έπρεπε να φαίνονται και τα 250 εκατομμύρια ευρώ των νέων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και η αύξηση του συνόλου των κονδυλίων στο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρατηρούμε:
1. Το Σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018 παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό του 2017 και συγκεκριμένα στα 6,75 δισ. ευρώ.
2. Στο υπουργείο Εσωτερικών, που στην αρμοδιότητά του είναι το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, για το 2018 αναλογούν 192 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα σε σχέση με τα 216 που αναλογούσαν το 2017! Δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 24 εκατομμύρια ευρώ.
3. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (εάν υποθέσουμε ότι αυτό έχει αρμοδιότητα για τα ίδια έργα) για το 2018 αναλογεί 1,964 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα σε σχέση με το 1,922 δισ. του 2017. Δηλαδή εμφανίζεται μια αύξηση της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που είπε ο πρωθυπουργός.
4. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Υποδομών η ίδια η κυβέρνηση δεν το θεωρεί αρμόδιο για αυτά τα έργα. Κι αυτό προκύπτει από δική της απάντηση όταν το ΚΚΕ κατέθεσε πριν λίγες μέρες Επίκαιρη Ερώτηση για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Τότε που ζήτησαν από το ΚΚΕ να αποσύρει την Ερώτηση και να την επανακαταθέσει, με την αιτιολογία ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Εσωτερικών...
5. Στην εισηγητική Εκθεση του προϋπολογισμού, στο κεφάλαιο 3 με τίτλο «Χρηματοδοτούμενες δράσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», δίνεται αναλυτικά εικόνα για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών (οδικοί άξονες, έργα Μετρό, νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, προαστιακός, λιμενικά έργα, αεροδρόμια, κτιριακές υποδομές, έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης)».
Παρέμβαση του ΚΚΕ
Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε παρέμβαση χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητείται ο προϋπολογισμός. Είπε συγκεκριμένα:
«Και για να έρθω λίγο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μίλαγε για τα τεράστια αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία γίνονται και τα οποία χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και μάλιστα λέει ότι "για το 2018 προβλέπουμε ένα πολύ αυξημένο κονδύλι για αυτά". Ψάχνω να βρω αυτό το πολύ αυξημένο κονδύλι. Μα, δεν το βλέπω πουθενά. Μπορείτε να με βοηθήσετε, κύριε Τσακαλώτε, πού βρίσκεται αυτό το αυξημένο κονδύλι χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων;
Βλέπω, για παράδειγμα, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί η αρμοδιότητα για τα διάφορα αντιπλημμυρικά έργα είναι των περιφερειών, το κονδύλι να μειώνεται και μάλιστα στην εισηγητική έκθεση μιλάτε για αποζημιώσεις απλά και μόνο από διάφορες καταστροφές και χρηματοδότηση διαφόρων έργων μικρής κλίμακας. 
Αρα, το υπουργείο Εσωτερικών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φαίνεται να έχει μια μείωση της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Ούτε καν αύξηση. Αλλά και στο σκέλος αυτό που αφορά τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα μπορούσε να έλεγε κάποιος ότι από εκεί μπορεί να είναι τα κονδύλια που πηγαίνουν στην αντιπλημμυρική προστασία και στα έργα, λέει ότι "το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών", δηλαδή δρόμους, σιδηρόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.
Ούτε από εδώ προκύπτει πουθενά. Αρα, η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν τίποτα δηλαδή; Απλά και μόνο για να χρυσώσει το χάπι; Ελεγε ψέματα; Εκτός και αν υπάρχει αυτό το κονδύλι. 
Να μας το πείτε πού είναι το συγκεκριμένο κονδύλι που μιλάει για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα γίνουν το 2018 και που θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα από το εθνικό σκέλος; Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν πουθενά. Μακάρι να μας απαντήσετε συγκεκριμένα και να τα δούμε αυτά».
Παρά την παρέμβαση του ΚΚΕ, ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είπε κουβέντα για το θέμα, δεν έδωσε καμία απάντηση. Ακόμα βεβαίως κι αν στην πορεία η κυβέρνηση, στο τελικό σχέδιο, επιχειρήσει να βάλει κάποιους κωδικούς για τέτοιες παρεμβάσεις, δεν αλλάζει την ουσία, δεν αλλάζει τις προτεραιότητες, ούτε διαμορφώνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό προστασίας και ασφάλειας των λαϊκών οικογενειών και των περιουσιών τους. 
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει παράλληλα ένας συνολικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατορεμάτων και χωρίς βεβαίως να αντιμετωπίζουν το ζήτημα των πλημμυρών. 
Πολύ περισσότερο δε, που άλλες παρεμβάσεις και επενδύσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη, ακριβώς επειδή κριτήριο είναι το ποσοστό κέρδους, ακριβώς επειδή γίνονται άναρχα στο πλαίσιο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, θα τείνουν να επιδεινώνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. 
Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε ότι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι και το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, που όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής, είναι σε θλιβερή κατάσταση, με κύρια αιτία την υποστελέχωση και τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom